Arsenal Park Aventura este cea mai pregnantă curiozitate turistică pentru copii și pentru adulți dezvoltată în România. În cea mai frumoasă pădure din apropierea Orăștiei (unde odinioară erau protejate secțiile de produse pirotehnice și grenade ale industriei de apărare) se întinde acum, pe 88 de hectare, cel mai frumos parc de echipamente militare.
Avioane de luptă, tancuri, rachete, mitraliere și echipamente de transport a trupelor, toate ieșite din uz și așezate în poziții spectaculoase de exponate ușor de perceput, se întîlnesc peste tot în acest parc, devenit un adevărat arsenal militar din trecutul nu prea îndepărtat.
El a fost deschis în anul 2009, după ce s-au curățat depozitele de muniție și echipamente de luptă, operațiunea întinsă pe parcursul cîtorva ani. In cele din urmă, în locul fabrici de produse pirotehnice s-a reinstalat în drepturi o pădure viguroasă, marcată de tot felul de echipamente de luptă.
Ulterior, alături de Arsenal Park s-a deschis și Aqua Park, unul dintre cele mai spectaculoase spații de divertisment din Transilvania. Cinci artiști consacrați formează studioul de sculptură Arsenal. Acestia sunt Cătălin Bădărău, Toma Libyan, Bogdan Rața, Tamás Attila, Eugeniu Țîbuleac, Dan Vișovan. Cu lucrările lor, Arta se instalează în peisajul militar și în mijlocul naturii reintrate în drepturi.
Arsenal Aventura & Aqua Park este un muzeu atipic, în care istoria se combină cu experiențele, unde liniștea și calmul sunt întrerupte de emoții puternice. Prin tabăra aceasta se alătură încă o ramură, aceea a artei contemporane.
Artiștii s-au integrat în spațiu, au lucrat în aer liber și au experimentat în blocurile de marmură, inspirați de specificul parcului. Fie că vorbim despre soare, cer, apă sau pădure, fiecare a pornit de la ceea ce avea în fața ochilor. Lucrările vor fi expuse în apropierea turnului, ca o continuitate a experiențelor pe care Arsenal Aventura & Aqua Park le oferă vizitatorilor, o altă variantă de a te conecta la zona contemporană a vieții.
„Ne-am dorit să adăugăm parcului și această notă contemporană tocmai pentru că îl privim ca pe un loc de conexiune, ne dorim să surprindă prin diversitate, dar să aibă totuși o continuitate. Continuitatea aceasta funcționează ca un liant pentru vizitatorii noștri, familii, prieteni, iubitori de adrenalină sau pasionați ai naturii, cu toții sunt diferiți, dar cu toate acestea se simt bine aici, împreună. Așadar, suntem într-o continuă căutare de lianți.” a spus omul de afaceri Marius Cristescu.
Autor Maria Andreea Tiriplica
Fii primul care comentează
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.