Năzdrăvăniile penale ale primarului Toma din Racşa

Toma Betea a avut patru mandate de primar până în prezent, două în comuna Oraşu Nou şi două în comuna Racşa, după ce aceasta s-a separat de Oraşu Nou. Primarul Toma şi-a început cariera politică în PNŢCD, dar a trecut în PSD după marea racolare politică declanşată de fostul ministru Octav Cozmâncă în timpul guvernării Năstase. Toma a devenit cunoscut la nivel naţional în anul 2009 când a organizat o nuntă cu 4000 de invitaţi fiicei sale Maria, naş principal fiind preşedintele de atunci al PSD, Mircea Geoană. După ce Geoană şi-a pierdut funcţiile de preşedinte al PSD şi de preşedinte al Senatului, Toma s-a lepădat de acesta şi a devenit un apropiat al secretarului general Liviu Dragnea, actualul preşedinte al PSD, care l-a promovat în funcţia de secretar executiv al Organizaţiei judeţene Satu Mare al PSD, funcţie în care a devenit numărul 2 în această organizaţie.

Conform liderilor locali ai PDL şi PNL, în cursul ultimelor două mandate de primar, Toma şi-a angajat întreaga familie la primărie. Astfel, soţia sa, Ana Betea, a fost angajată consilier superior, lucrând la casierie, cu un salariu lunar de 3.000 lei. Fiica sa, Maria Măgurean, a fost angajată consilier personal al primarului, iar ulterior şef al biroului pentru situaţii de urgenţă. Din 2014, aceasta a fost numită director al Inspectoratului Regional pentru Protecţia Plantelor Satu Mare, cu arie de activitate pe judeţele Satu Mare, Maramureş şi Sălaj. Fiul său, Vasile Florin Betea, a fost angajat şofer pe microbuzul şcolii generale din Racşa, iar fratele său, Toader Betea, a fost angajat hornar la primărie. Cuscra sa, Xenia Măgurean, a primit un post de asistent social. Doar pe cuscrul său nu l-a putut angaja la primărie întrucât este preot ortodox în comună.

Primarul Toma a asigurat şi alte beneficii substanţiale familiei sale. Primăria comunei Racşa a încheiat în ultimii şase ani mai multe contracte de prestări servicii, pentru deszăpezire şi pentru întreţinere peisagistică, cu firma ginerelui său, Gavril Măgurean, SC Diferit Building SRL, cu sediul în municipiul Baia Mare str. Moldovei nr. 15. Astfel, pentru deszăpezire în comuna Racşa au fost încheiate contractele de prestări servicii nr. 3/26.10.2010, pentru perioada noiembrie-decembrie 2010, cu un „onorariu” de 25.300 lei + TVA, şi contractul de prestări servicii nr. 4/21.12.2010, pentru perioada ianuarie-februarie 2011, cu un „onorariu” de 25.000 lei + TVA. Din aceste contracte rezultă că, în Racşa, zăpada a căzut de la începutul lunii noiembrie, deşi în restul ţării este un fapt cunoscut că, în ultimii ani, prima zăpadă a venit la finele lunii decembrie. Este de reţinut şi faptul că deszăpezirea a costat mai mult la Racşa pe perioada noiembrie-decembrie decât pe perioada ianuarie-februarie, care sunt lunile propriu-zise de iarnă.

Pentru întreţinere peisagistică, în anul 2010 au fost încheiate între Primăria comunei Racşa şi SC Diferit Building SRL contractele de prestări servicii nr. 5/03.03.2010 şi nr. 1/18.10.2010, ambele pe o durată de trei luni. În aceste contracte nu sunt înscrise nici onorariul pentru prestator şi nici termenul de executare a prestaţiei. Ar fi interesant de văzut ce întreţinere peisagistică a fost efectuată primăvara înainte de apariţia vegetaţiei sau toamna şi iarna după dispariţia vegetaţiei. Interesant este şi faptul că contractul încheiat în luna octombrie are număr de înregistrare mai mic (1) decât contractul încheiat în luna martie (5). Probabil că primarul Toma a aplicat numărătoarea inversă ca la lansarea rachetelor de către NASA. Primăria comunei Racşa a mai încheiat cu SC Diferit Building SRL şi contractul de prestări servicii nr. 2/ 22.10.2010, pe o durată de trei luni, în care la obiect este consemnat „Alte servicii” şi în care nu sunt menţionate, de asemenea, onorariul cuvenit prestatorului şi termenul de executare.

Toate contractele de prestări servicii arătate sunt semnate de tata socru Toma Betea pentru Primăria comunei Racşa şi de ginerele Gavril Măgurean pentru SC Diferit Building SRL. Mişmaşurile primarului Toma nu se opresc aici. Sub nr. 243/16.04.2013, între Consiliul Local al comunei Racşa, reprezentat prin primar Toma Betea, şi Betea T. Vasile Florin, Persoană Fizică Autorizată, a fost încheiat un contract de închiriere a unei suprafeţe de30,44 hectaredin păşunea comunală, în Bloc Fizic 907 APIA, cu o chirie de 5 lei/hectar pe an. Betea T. Vasile Florin este fiul primarului comunei Racşa de care am pomenit mai sus. Pentru această suprafaţă de păşune, fiul primarului Toma a încasat anual de la APIA subvenţii de 69 euro/ha. Sătenii spun că de câţiva ani fiul primarului lucrează în Londra.

O năzdrăvănie şi mai mare a primarului Toma este încheierea contractului de arendare nr. 14/16.05.2011 între „SC Primăria Comunei Racşa”, reprezentată de primarul Toma Betea, şi Asociaţia crescătorilor de animale ”Joiana” Racşa, reprezentată prin preşedinte Toma Betea. Obiectul contractului de arendare îl constituie un teren în suprafaţă de604 hectare, reprezentând păşune în extravilanul comunei Racşa. Contractul este încheiat pe termen de 5 ani iar arenda este stabilită la „0% din producţie”. Sub nr. 14/16.05.2012, a mai fost încheiat un contract de arendare în aceleaşi condiţii, respectiv pe termen de 5 ani şi cu o arendă de 0% din producţie, între Primăria comunei Racşa şi Asociaţia crescătorilor de animale Joiana Racşa, pentru suprafaţa de190,24 hectarepăşune. Asociaţia sus-menţionată a încasat de la APIA subvenţii de 69 euro/ha. În anul 2014 asociaţia Joiana a încasat subvenţii de 93.644,39 lei. Opozanţii din Racşa susţin că toate aceste încasări sunt nelegale, întrucât asociaţia de animale prezidată de primarul Toma nu a deţinut mai mult de 10 vite în ultimii ani. Mai în glumă, mai în serios, unii au plusat la 10 vite şi un bou.

După ce a devenit primar, Toma a înregistrat un plus substanţial la avere chivernisindu-se cu o casă nouă în Racşa, o casă de vacanţă în Prilog Vii, o pălincie în Valea Dada şi o fermă zootehnică ce a aparţinut fostului CAP Tur.

Primarul Toma candidează acum pentru un nou mandat de edil al comunei Racşa. El este susţinut puternic de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi de europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu, care este musafirul său de onoare, de mai multe ori pe an, de 7-8 ani. Până acum, primarul Toma a fost protejat de liderii judeţeni şi naţionali ai PSD. De asemenea, a fost protejat de şefii Inspectoratului Judeţean de Poliţie, îndeosebi de comisarii şefi Constantin Taloş şi Gheorghiţă Neamţ, precum şi de şefii Curţii de Conturi ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice şi ai APIA. Opozanţii săi politici din PNL+ PDL, precum şi o mare parte din locuitorii comunei speră că din 6 iunie Racşa va avea un altfel de primar.

Gh. I. Ciocan

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.