(VIDEO) Nervi pe Otopeni după anunțul Blue Air: ”În ce lume trăim??”

Compania Blue Air a anulat 14 curse de pe Aeroportul Otopeni, după ce a anunțat că sistează zborurile programate pentru plecare de pe aeroporturile din România, până luni, 12 septembrie.

Pe Otopeni, lumea era marți nervoasă, gesticula, iar aerogara, plină. ”Incredibil, dar adevărat! După 3 ore de întârzieri, au anulat zborul fără nicio explicație!!! Blueair???? Explicații?
În ce lume trăim??”, a transmis un pasager, Daniela Popescu, de pe aeroportul Otopeni. Interesant este că se pot cumpăra bilete la cursele Blue Air inclusiv pentru zilele în care toate zborurile sunt suspendate.

Purtătorul de cuvânt al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, Valentin Iordache, a precizat, marţi, că 14 curse Blue Air au fost anulate, iar pentru 7 dintre ele pasagerii realizaseră toate formalităţile necesare pentru a pleca.

 ”După ce s-a anunţat această anulare, pasagerii, în număr de 1.070, au trebuit conduşi către zona de Sosiri de unde şi-au recuperat bagajele, aceia care au avut, şi au revenit în terminalul de Plecări, unde să fie asistaţi de către reprezentanţii companiei aeriene respective, în cazul nostru, Blue Air. Pe tot parcursul, pasagerii au fost supăraţi, evident, pentru anulare, dar nu recalcitranţi, au înţeles care este situaţia şi s-au comportat foarte bine. Au primit alimente şi apă. Aceştia, după ce au ajuns la terminalul de Plecări, au intrat în grija companiei aeriene care le-a oferit fiecăruia, în funcţie de ce tip de bilet avea, returnarea banilor sau reprogramare sau o altă variantă să îşi continue drumul”, a declarat Valentin Iordache.

Acesta a precizat că pasagerii au o relaţie contractuală cu compania aeriană care ar trebui să fie respectată.

”Trebuie precizat că biletul de avion este un contract între pasageri şi compania aeriană, aşa că toate clauzele de acolo sunt între cele două părţi. Noi, la aeroport, ne asigurăm pe cât posibil că cele două părţi îşi îndeplinesc îndatoririle, respectiv că pasagerii vor trece prin toate controalele necesare anterior zborului, iar compania aeriană oferă serviciile pe care s-a obligat să le ofere prin vânzarea biletului. O dată ieşiţi pasagerii din aeroport, ies din răspunderea noastră şi rămâne în continuare relaţia dintre pasageri şi compania aeriană”, a precizat Iordache.

Întrebat câte avioane ale companiei Blue Air au rămas la sol, Valentin Iordache a subliniat că este vorba de 7 aeronave.

”Şapte avioane nu au plecat în cursă”, a adăugat Valentin Iordache.

 Românii care au rămas blocați în străinătate după suspendarea zborurilor Blue Air vor fi aduși acasă cu avioane Tarom, a anunțat marți seara Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Premierul a convocat marți seara celula de criză la nivelul Guvernului, după ce compania Blue Air a anunțat suspendarea zborurilor până luni, 12 septembrie.

„Premierul a dispus ca prioritară să fie aducerea în țară a cetățenilor aflați pe aeroporturi din afara granițelor”, a declarat la finalul ședinței purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Conform acestuia, românii pot solicita ajutor la secțiile consulare ale României, dar și la numărul 0040751084537 din cadrul call centerului MAE.

„După ce vor fi centralizate datele, aeronavele Tarom vor fi pregătite să efectueze zborurile necesare pentru ca românii de peste graniță să ajungă în siguranță acasă”, a mai spus Dan Cărbunaru.

Toţi membrii Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) vor aduce acasă turiştii care aveau bilete la zborurile companiei aeriene Blue Air, chiar dacă este vorba de alternative mai scumpe, a declarat, marţi seara, pentru Agerpres, prim-vicepreşedintele ANAT, Alin Burcea.

Ryanair, cea mai mare companie aeriană din Europa, a anunţat că începând de marți lansează tarife speciale pentru pasagerii afectaţi de anularea zborurilor de către Blue Air, potrivit ZF.

Ryanair profită de oportunitatea de a genera noi vânzări ca urmare a problemelor Blue Air. Preţurile pornesc de la 50 euro.

Aceste tarife sunt valabile pentru călătoriile care vor avea loc până pe 31 octombrie, dar trebuie rezervate până pe 9 septembrie.

„Ryanair salvează din nou ziua cu tarife de salvare de la doar 49,99 euro pentru a găzdui clienţii afectaţi de <suspendarea> bruscă a operaţiunilor Blue Air. În timp ce Blue Air <suspendă> zborurile în toată Europa, Ryanair continuă să opereze un program complet cu peste 3.000 de zboruri zilnice”, spune Dara Brady, directorul de marketing al Ryanair.​​

Blue Air a anunțat că din cauza unei situații „neprevăzute”, constând în poprirea tuturor conturilor de către Ministerul Mediului, compania se află în imposibilitatea achitării costurilor curente, necesare pentru operarea zborurilor zilnice, motiv pentru care se vede obligată să sisteze toate zborurile programate pentru plecare de pe aeroporturile din România, până luni, 12 septembrie 2022.

Blue Air a anunțat că din cauza unei situații „neprevăzute”, constând în poprirea tuturor conturilor de către Ministerul Mediului, compania se află în imposibilitatea achitării costurilor curente, necesare pentru operarea zborurilor zilnice, motiv pentru care se vede obligată să sisteze toate zborurile programate pentru plecare de pe aeroporturile din România, până luni, 12 septembrie 2022.

Potrivit sursei citate, toate zborurile planificate din afară României către orice aeroport din România, marți, vor fi operate conform orarului publicat.

„Din păcate, această blocare a tuturor conturilor bancare ale Blue Air a venit la scurt timp după declarațiile publice și instigările directe de „nu mai cumpăra bilete Blue Air” propagate în spațiul public de către un reprezentant cu rang înalt al statului româm, respectiv președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), au condus la distrugerea semnificativă a încrederii pasagerilor în Blue Air, generând pierderi de peste 5 milioane de euro, prin reducerea volumului de vânzări bilete, la creșterea presiunii din partea furnizorilor cheie ai societății Blue Air Aviation S.A. de a achita sumele necesare operării zilnice în avans (lucru imposibil acum, în condițiile popririlor tuturor conturilor societății) și la blocarea tuturor discuțiilor purtate la Londra de acționariatul Blue Air cu 2 mari firme de investiții interesate în intrarea în acționariatul Blue Air și sprijinirea societății în recuperarea pierderilor suferite în cei 2,5 ani în care a trecut prin cele mai mari dificultăți din întreaga istorie a industriei aeronautice mondiale”, potrivit comunicatului de presă.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a amendat în trecut cu două milioane de euro compania aeriană Blue Air.

Decizia a fost luată după ce operatorul a anulat aproape 180.000 de rezervări în valoare de peste 66 milioane de lei.

”În perioada 30.04.2021-30.04.2022, operatorul economic a anulat 11.289 de zboruri, acestora corespunzându-le 178.405 rezervări, pentru care s-au efectuat plăți în valoare toatală de 66.585.967,68 lei, de către consumatori din 20 de state membre ale Uniunii Europene, în care compania aeriană supusă verificărilor operează, cu regularitate, zboruri.

Tanczos Barna: Blue Air să reia imediat zborurile

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

17 Comentarii

  1. Adica, pe intelesul tuturor, compania nu mai poate face concurenta neloiala altor companii. Normal, pe romani nu-i intereseaza asta, ei vor sa zboare ieftin si prost, cu bagajele in brate, fara taxa. Stiau bine americanii la Malta ca dupa Ungaria incepe haul, de ne-a lasat impreuna cu bulgarii in grija lui Gorby si cu Ilici presedinte. Cel mai bine se vede noaptea, din avion, cand vii de la Paris cu Air France si ajungi la granita cu Ungaria incepe o bezna crunta peste Serbia, Bulgaria, Romania si Ukraina, zici ca se termina Pamantul acolo. Daca voua asa va place … Je suis Daria !

  2. Ordinul e sa distruga orice afacere romaneasca, sa faca loc firmelor straine. Guvernul se executa, nu degeaba au pus la butoane un general dresat sa nu discute ordinele primite din afara.

  3. O companie de Arahat!…cum de altfel e tot aeroportul otopeni!…
    Stați să vedeți că de la anul companile mari vor pleca din românia, KLM, Lufthansa, AirFrance…

  4. Niste blestemati care-si zic elite au pus ochiul rau pe Blue Air si vor sa-i elimine de pa piata corupand probabil niste oficialitati cu oferte greu de refuzat. Coruptia practicata de miliardari este cea mai eficienta afacere, corup niste guverananti si vinzi marfa de calitate indoielnica la cele mai inalte preturi, vezi cazul de coruptie al Ursulei cu Pfizer, prin care Ursula s-a imbogatit otravind toata Europa cu injectiile ei sigure si eficiente.

  5. Mai stați odată acasă plimbăreților și munciți pentru bătrânii României care v-au făcut și crescut! Tot timpul va plimbați aiurea și dați euroii la străini! Huuo trădătorilor de neam și țară!

  6. Barna e de aceeasi nationalitate cu Wizair (principal concurent Blue Air). Cotidianul, de ce imi cenzurezi mesajele legate de etnia ministrului si wizzului?

  7. @tomlin: Concurenta neloiala face Wizz Air, care opereaza pe mai toate aeroporturile din Romania, inclusiv pe rute interne. Ar trebui sa se incheie contracte de reciprocitate, nu sa se cedeze cvasimonopolul catre o firma straina care, dupa toate probabilitatile, primeste subventii. Wizz Air nu are nici aeronave mai grozave nici servicii mai de soi. Acopera insa aproape toate destinatiile spre care merg romanii, de multe ori dublindu-le pe cele ale Blue Air si Taromului.

  8. @tomlin, se vede bine ziua cand luceste tabla si deasupra ungariei , zici ca ai dat peste un zacamant de haur. Lasa nu te mai chinui aiurea. 🙂

  9. Ryan air merge bine pentru ca nu este sabotat la greu de guvernul Romaniei si nici nu plateste certificate verzi.

  10. Ca masura normala ar trebui interzisa definitiv aceasta companie in Romania. Si asa a concurat la comanda TAROMUL pentru a-l duce spre faliment si a fi cumparat de colegi. Sa vedem daca cineva are curaj sa ia masuri ferme cu Blue Air ai ales ca acum au motive intemeiate. Dar secu sa lupte cu secu?!

  11. „A-nceput de ieri sa cada Cate-o firma Acum, a stat” Ma uit prin presa straina, operatorii de pe piata de energie din toate tarile au inceput sa cerseasca miliarde de la guvern sau „investitori”… industriile de fertilizatori si siderurgice pa… in Germania ieri scriau de o companie care produce hartie, hartie igienica, servetele, etc de la 1920 care si-a anuntat insolventa, dupa care azi(marti) citeam de o companie de incaltaminte cu vreo 2500 de angajati, si vreo 90 de magazine.

  12. Alt jaf pastorit de legi si reglementari sa si in cazul lui City Insurence !

  13. Intr-o Romanie condusa mizerabil de dreapta Liberala, o lume unde nimanui nu-i pasa de nimic,doar de stat degeaba si de somn, mult somn, anormalii ne conduc si asta se vede

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.