New York Times: Tillerson, pe făraș

Casa Albă a elaborat un plan cu obiectivul înlăturării din funcţie a secretarului de Stat Rex Tillerson, care are o relaţie tensionată cu preşedintele Donald Trump, şeful diplomaţiei americane urmând să fie înlocuit cu Mike Pompeo, directorul CIA, în următoarele săptămâni, afirmă surse citate de cotidianul New York Times, transmite Mediafax.

Mike Pompeo ar urma să fie înlocuit în funcţia de director al Agenţiei Centrale pentru Informaţii de senatorul Tom Cotton, un republican din Arkansas considerat un apropiat al preşedintelui Donald Trump.

Tom Cotton a semnalat că va accepta funcţia de director CIA dacă i se va propune, au declarat oficiali de la Casa Albă, sub protecţia anonimatului.

Deocamdată, nu este clar dacă preşedintele Donald Trump şi-a dat acordul final pentru înlocuirea lui Rex Tillerson.

Planul privind tranziţia la Departamentul de Stat a fost elaborat de John F. Kelly, şeful de Cabinet de la Casa Albă, şi ar urma să fie aplicat în preajma începerii anului 2018.

Ce spune Casa Albă

Donald Trump şi purtătorul de cuvânt al Casei Albe au comunicat joi seară că, deocamdată, Rex Tillerson rămâne în funcţia de secretar de Stat american.

Întrebat de jurnalişti despre informaţiile apărute în cotidianul The New York Times privind un plan de înlocuire a lui Rex Tillerson, preşedintele Donald Trump a răspuns: „Este în funcţie; Rex este în funcţie”.

Ulterior, Sarah Huckabee Sanders, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a explicat: „După cum a spus preşedintele, Rex este în funcţie. În acest moment, nu există anunţuri privind schimbări de personal”.

În octombrie, surse politice de la Washington citate de site-ul Axios.com, afirmau că preşedintele SUA intenţiona să îl înlocuiască pe secretarul de Stat, Rex Tillerson, fiind nemulţumit că acesta nu a negat clar că l-a numit „imbecil”.

Chiar dacă Donald Trump recunoaşte că o remaniere a Administraţiei de la Washington ar afecta imaginea sa politică, preşedintele SUA este nemulţumit că Rex Tillerson nu a negat clar informaţiile că l-ar fi numit „imbecil”, au declarat funcţionari politici executivi. John Kelly, şeful de Cabinet de la Casa Albă, se opune oricărei remanieri înainte de anul 2018.

Rex Tillerson, secretarul de Stat al SUA, a vrut să demisioneze şi l-a catalogat pe preşedintele Donald Trump „imbecil”, în iulie, afirmă surse politice de la Washington citate de NBC News şi Washington Post, dar şeful diplomaţiei americane susţine că nu a vrut niciodată să se retragă din funcţie. Trei oficiali politici citaţi de NBC News au declarat că, în luna iulie, după o întrevedere desfăşurată la Pentagon la care au fost prezenţi şi membri ai echipei prezidenţiale pentru Siguranţa naţională, Rex Tillerson a vrut să demisioneze şi l-a catalogat pe Donald Trump drept „imbecil”, pe fondul unei serii de disensiuni privind chestiuni de politică externă. Imediat după dezvăluirea informaţiilor, Rex Tillerson a transmis, în octombrie, că nu a intenţionat deloc să demisioneze.

În contextul în care presa a relatat că vicepreşedintele SUA, Mike Pence, i-a oferit lui Rex Tillerson sfaturi pentru a depăşi disputele cu Donald Trump, şeful diplomaţiei de la Washington a explicat: „Vicepreşedintele nu a fost nevoit deloc să mă convingă să rămân secretar de Stat, deoarece nu m-am gândit niciodată să mă retrag din funcţie”.

Însă Tillerson nu a vrut să facă nicio referire la informaţiile potrivit cărora l-ar fi numit „imbecil” pe Donald Trump. La insistenţele jurnaliştilor americani, Rex Tillerson a fost nevoit să precizeze: „Nu am de gând să intru în comentarii pe teme mărunte. Nu înţeleg aceste lucruri de la Washington. Eu nu sunt de aici, iar în locurile de unde sunt eu nu discutăm despre chestii absurde şi mărunte de acest fel”.

„Rex Tillerson putea la fel de bine să admită că l-a numit pe Donald Trump «imbecil»”, a comentat cotidianul Washington Post, remarcând că secretarul de Stat a refuzat să nege cu fermitate informaţiile apărute în presă.

După dezvăluiri, Casa Albă a dat asigurări că Donald Trump are încredere în continuare în Rex Tillerson.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Donald Trump trebuie sa asaneze urgent mlastina de la Wasington, lasata de Obama, asa cum a promis. Echipa lui inca nu este formata si nu-l vad atat de fraier sa nu stie ce se intampla in jurul lui si ce trebuie sa faca. In momentul in care va avea echipa formata, ne putem astepta la schimbari mari pe plan mondial. Sa speram ca in viitor sa avem pace si intelegere.

  2. Trump a spus tot, în câteva cuvinte: „REX” (nu „Tillerson”) „e-n functie” (prezent hotarât, fara dubii). Departamentul de Stat s-a subclasat (de parca sub Truman, la 1946), în timpul administratiilor Obama, cu Hitlery la comenzi si zecile de mii de mail-uri aruncate de tipa-n natura, si era la fel de infect si sub barbatu-sau Bill. Institutia are nevoie de asanare masiva, de unii precum Nuland, între altii. Tipa a disparut de pe firmament, restul, înca nu.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.