Nicolae Robu își calcă propriul cuvânt în scandalul cu mafia imobiliară țigănească

Imediat după instalarea sa în fotoliul de primar al Timișoarei, Nicolae Robu a refuzat să primească niște documente care făceau lumină în legătură cu câteva dintre clădirile pe care a pus mâna mafia imobiliară țigănească, motivând că el nu vrea să se substituie justiției.

”Eu nu vreau să mă substitui nici presei, nici instituțiilor judiciare. Nu mi se potrivește. Pe mine nu mă interesează trecutul”, spunea, în 2012, primarul Robu. Atunci i-au fost oferite acte și dovezi despre modul in care au fost obținute, dar și mutilate, de către reprezentanți ai mafiei imobiliare țigănești, mai multe imobile din Timișoara. Robu n-a vrut nici măcar să vadă acele acte, darămite să le mai dea și curs. Fostul rector de la Universitatea Politehnică Timișoara, a înțeles greu că atunci când a preluat administrația municipală, a făcut-o atât cu activul, cât și cu pasivul acesteia.

În plin scandal public legat chiar de imobilele pe care mafia țigănească a pus mâna printr-o grămadă de ilegalități și abuzuri și la care au fost părtași notari, procurori și judecători, primarul Robu o dă la întors. El iese public și spune că Primăria Timișoara ar avea de încasat, de la Vladimir Cârpaci, suma de 365.000 lei, tocmai în baza actelor pe care le refuzase la instalarea sa în funcție. Banii ar reprezenta suma penalizărilor neîncasate de Primăria Timișoara, după ce Vladimir Cîrpaci primise o sentință judecătorească definitivă, care-l obliga să aducă la forma inițială un imobil pe care l-a mutilat, situat pe strada Eminescu la nr.6.(vezi foto)

Sentința judecătorească data din anul 2001 și prevedea sancțiuni pecuniare zilnice, dacă acea clădire nu era adusă la forma inițială. ”Cerem executarea silită a clanului Cârpaci pentru că pe strada Eminescu,nr.6, a efectuat lucrări neautorizate și noi am obținut o sentință definitivă și irevocabilă prin care se cere readucerea contrucției în starea inițială, în caz contrar sancțiunea fiind de 100 de lei, pe zi, penalități de întârziere. Timp de peste 10 ani s-a strâns o sumă care acum ajunge la 365.000 lei”, spunea primarul Robu. El îi propunea lui Cârpaci un troc, așa ca și cum ar fi în joc propria sa avere și fără să treacă decizia prin Consiliul Local Timișoara. Baștanul ar fi iertat de bani dacă ar preda primăriei fosta clădire a Secției TBC, din cadrul Spitalului de Copii Timișoara, din care Cârpaciul Vladimir tocmai evacuase copii bolnavi, acum două săptămâni.

Actele refuzate inițial de primarul Robu au fost făcute publice, în cadrul unei conferințe de presă, acum patru luni de zile, de către viceprimarul Traian Stoia. De atunci și alte dovezi ale fărădelegilor săvârșite de către mafia imobiliară țigănească au fost scoase la iveală de către același viceprimar, Stoia. El este și președintele unei comisii care se ocupă cu protejarea și recuperarea clădirilor din patrimoniul Primăriei Timișoara, retrocedate ilegal. De când este primar, Robu a evitat să se pronunțe despre clanurile țigănești și modul cum au reușit acestea să pună mâna pe zeci de clădiri din centrul municipiului Timișoara.

De câteva zile însă, cei doi au intrat într-un conflict deschis în urma căruia primarul Robu a cerut colegilor din alianța județeană Timiș, a USL, să desemneze o altă persoană care să-l înlocuiască din funcția de viceprimar al Timișoarei, pe Traian Stoia. Deocamdată nu a fost luată nici o decizie politică în acest sens, doar că Robu a început să plimbe pe piața media, tocmai unele din realizările ”Comisiei Stoia”, ca și cum ar fi ale sale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sergiu Miat 307 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.