Nicuşor Dan: Va fi o reală problemă cu achitarea facturilor

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a spus, sâmbătă, după întâlnirea cu premierul Nicolae Ciucă, în care s-au adus argumente pentru primirea de fonduri astfel încât să fie asigurată termia în București, că speră în „înțelepciuena Parlamentului”, care trebuie să ajute orașele să treacă de iarnă.

Întrebat ce răspuns i-a oferit premierul Nicolae Ciucă la cerere de a primi fonduri, Nicușor Dan a spus că „toată analiza vizează toate cererile municipalităților, care totalizează 3 miliarde de lei. Ea o să fie făcută în contextul elaborării bugetului pe anul 2022, la care Guvernul a început să lucreze deja”.

Nicușor Dan a spus că nu a cerut bani pentru anul acesta, dar în ianuarie 2022 va fi o reală problemă cu achitarea facturilor.

„Noi nici nu am cerut bani. Am fost foarte onești. Au existat mai multe discuții prin intermediul Asociației Municipiilor și în mod foarte onest, primăriile care nu au de plată facturi la 2021 – facturile noastre pe 2021 se plătesc în ianuarie, iar cea din decembrie o plătim în februarie – nu am cerut bani pentru anul acesta. În schimb, am spus și fostului prim-ministru și actualului prim-ministru că vom avea o mare dificultate în luna ianuarie pe 2022”, a spus Nicușor Dan.

Primarul Capitalei a fost întrebat de jurnaliști dacă în conturile municipalității mai sunt bani, după ce ministrul Finanțelor a spus că sunt bani, dar primarul nu e bun gospodar.

„Eu după cum știți și după cum a spus ministrul Finanțelor, când am preluat mandatul, am preluat o datorie de 3 miliarde de lei. Avem un buget de… o să vedem execuția, în funcție de banii pe care îi vom primi în decembrie, o să avem niște venituri totale de 4,4 – 4,5 miliarde lei. Din acești bani am plătit cam 1 miliard din datoriile acumulate de fosta administrație, am mai rămas cu datorii, dar care, spre deosebire de fosta administrație, am reușit să le eșalonăm astfel încât să fim solvabili în piață. Faptul că la un moment dat avem 40 sau 60 de milioane de lei nu înseamnă nimic, în condițiile în care avem încă datorii. Totul este să ne uităm la cifrele macro și să vedem că o subvenție care, practic, ar trebui să se dubleze anihilează orice șansă de dezvoltare în orașe. La sfârșitul anului 2021 noi nu o să mai avem niciun ban în cont. Asta înseamnă că vom plăti din ei subvenția pentru termie, vom plăti din ei subvenția pentru transportul public, vom plăti acele lucrări pe care vrem să le plătim, o să plătim o parte din datoria de 165 de milioane care a rămas de la fosta administrație, o să o plătim datorii făcute de companii municipale, deci fiți siguri că avem o cheltuire judicioasă a banului public și nu dăm bani pe prostii, pe concerte, pe târguri și alte lucruri. Probabil că la ministrul Finanțelor 3+4, adică datoria de 3 și cu obligațiile noastre curente de 4 e mai mic decât 4,5. Dar matematica din păcate e alta”, a spus Nicușor Dan.

Primarul Capitalei a spus că în privința banilor care vor fi dați pentru subvenția la termie, această decizie aparține Parlamentului.

„Legat de chestiunea cine acordă bani, este o decizie…, după cum știți bugetul pe 2022 este atributul Parlamentului și eu sper să existe înțelepciune în Parlament astfel încât autoritățile locale care sunt în dificultate și vorbesc aici de toate autoritățile locale care au sisteme centralizate de încălzire să poată să fie ajutate să treacă această iarnă”, a declarat Dan.

Întrevat ce se va întâmpla din ianuarie în această privință, a căldurii și apei calde din locuințele bucureștenilor, primarul a afirmat că este optimist în ajutorul pe care Primăria Capitalei va primi de la stat.

„Eu sunt foarte optimist că o să primim un ajutor din partea statului, așa cum sunt foarte optimist că o să primească toate orașele care au sisteme centralizate de încălzire. Pentru locuitorii Capitalei, mesajul este că în acest moment tariful pe care ei îl au de plătit pentru gigacalorie este 164 de lei. Eu mi-aș dori ca acest tarif să crească în mod echilibrat, dar acel tarif pe care eventual îl vom mări, va fi plătit peste 2 luni de la momentul la care vom da acea hotărâre de Consiliu General. Deci pentru factura de noiembrie, care va fi plătită în ianuarie, bucureștenii trebuie să știe că vor plăti 164 de lei, pentru factura de decembrie, pe care o vor plăti în februarie, dacă nu se întâmplă nimic în CGMB, bucureștenii vor plăti în continuare 164 de lei. Problemele sistemului de încălzire centralizată s-au acumulat în ani, au fost ani întregi de inacțiune, ani întregi în care nu s-au plătit banii necesari, după cum știți, fosta administrație a adus Radetul în faliment. Ce putem să facem este să intervenim de urgență în momentul în care se produc avarii și din păcate se vor produce avarii. Avem două tipuri de probleme: avem o problemă la producție, zona de Elcen, care funcționează și cu centrale din 1964, și avem o problemă în ceea ce privește transportul și distribuția care este atributul municipalității. În timp, o să reușim să rezolvăm chestiunile astea”, a afirmat Nicușor Dan.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

21 de Comentarii

  1. Nicusoare , fii destept

    da-le dreaq de facturi , in iarna , dupa Sarbatori , fa-le in ciuda la toti si da-ti demisia .

    Cu totii te vor implora sa ramai Primar in continuare la Capitala insa tu – nu si NU .

    Fa-le in ciuda , pedepseste-i si DA-TI DEMISIA .

    Sa vada ei cum e ditai Capitala fara Primar , sa te regrete …..

  2. Specific romanesc – inaintasii sunt de vina. Apoi, dupa 2000 de ani, ne laudam cu inaintasii nostri.

  3. Ce cauți tu bai Nicușor în viața noastră!?
    Du- te și cântă la alte mese…
    Un neica nimeni…
    Sictir…

  4. E jenant pentru un liberal, om de driapta, care mai și știe cum se calculează aria cercului, să stea cu mâna întinsă după ajutoarele de la stat.
    Iar dacă datoriile sunt imputabile vechii administrații (dovedit, cu acte în regulă, de instituții abilitate) atunci ele pot fi recuperate în instanță. Să nu știe un apărător al Statului de drept atâta lucru?

  5. I s-au terminat banii și scriptul de la ONG. Ducem copiii și elevii să vadă broaște, pălămidă, iarbă, în buricul capitalei… dar să vedeți ce frumos se văd de la ultimul etaj rin?

  6. daca tot sistemul centralizat de incalzire si de apa calda trebuie sustinut in proportie de 2/3 de catre bugetul statului, atunci de ce se mai mentine ? Nu era de viitor ca sa fie sustinuti locuitorii sa-si instaleze sisteme individuale, mult mai putin costisitoare la consum si ,deci, mai putin poluante ? Sau filosofia e alta, sa-i impingem si pe ceilalti catre dependenta de gurvern, neocomunismul bosorogilor de la Davos. Baieti, treziti-va, deveniti independenti, hotarati-va singuri soarta !!!

  7. Serios,bre? Mai ai frati acasa?? Asta-i cred ca e cel din urma bucurestean care ,,descopera,,problema,dar,nah,e primar de capitala euriopeana.Ghinion.Bre,dau de pomana un cocos gras si pintenat la primul roman amarat vazut in ulita ,dar doar cu conditia ca mai inainte sal vand pe Nea Mucusor imbratisant caloriferul rece cu doua-trei paturi in cap si turturi la nas,sau batar colea sa stea cu poponetul pe o gura de aerisire sa se incalzeasa de la aburi.

  8. Eu in luna iunie anul curent, afland ca se strang semnaturi pentru demiterea acestui „tartalau”de la PMB, pe trotuarul dinspre Cismigiu din fata primariei, am hotarat sa o duc pe mama (care are 90 de ani) la o plimbare prin parc. Dupa plimbare, a semnat mama prima (ca Ana Ipatescu), pe un formular nou, pentru demiterea astuia. Stiu ca este greu sa strangi 500000 de semnaturi, dar daca nu o facem, vom vedea de ce esta asta in stare, pina la capat.
    SEMNATI, OAMENI BUNI !

  9. Asa Nicusoare, arata-le ce inseamna sa fii primar general la Bucuresti! Sa se invete minte, ca sa te voteze din nou peste 3 ani.

  10. Plicusor, cumpără o mașină de tuns și mai taie termenii cu pondere mica din cap! Succesuri usb cu matematica lui pește prăjit cu tot! Oricum prin februarie vei fi alungat cu furci, topoare, coase și pistoale de asomat porcii!

  11. Ce atâta vorbă? Locatarii să-și plătească termoficarea și basta! Doar n-o să plătească din impozitele lor românii care se încălzesc cu gaze sau cu lemne.

    Nu-i cam mare obrăznicia ?

  12. Nicușor e băiat deștept găsește el o soluție …hai Nicușor că ai fost olimpic asta a încălzit pe toată lumea …

  13. Nu stiu care din guvernul actual, a spus si chiar trebuiesc luate masuri urgent, ca „bucurestenii cam trebuiesc feriti si aparati de pkicsor mucsor”!

  14. Problema este acest Primar handicapat, incapabil sa faca ceva pentru noi Bucurestenii, face doar pentru propriul buzunar.
    Plicusoare da-ti demisia !

  15. O țară și mulți papagali ! Legea privind repartitoarele obligatorii a fost semnată de anul trecut de Plăvannis, dar abia acum se constată că „nu mai e timp” pentru montarea lor și oricum e ceva neclar, cine plătește amenzile, deci aplicarea legii trebuie amânată cu un an . În fiecare an se desfășoară pelerinajul municipiilor la sfintele moaște ale subvențiilor pentru căldură ; băă, pomanagiilor, sunteți un oraș de proprietari (de case), dar nu aveți cu ce să vă plătiți căldura ? Dacă e risipă mare, e din cauză de tembelism la conducere, dar scutirea de plată nu poate fi veșnică așa cum e tembelismul, voi pricepeți ?

  16. vierme, nu te-ai mutat din sect. 6 inca ?! asha greu itzi este cu ciordeala, „matefizicianule” ?! tzi doliu ca nu te mai place nevasta (sotzie nu e) shi portzi par !? ai apa calda pt el!

  17. Bulibasu asta joaca alba-neagra cu bucurestenii. Cand nu esti stapan pe meserie te uiti in gura tuturor.

  18. Astia ai lui Nicusor se chinuie ei chipurile sa darame comunismul la 30 de ani de la revolutie dar caldura in Bucuresti e data de termocenteala construita in 1964 de comunisti. Pe langa rahatul propagandistic comunistii mai faceau si cateva zeci de termocentrale, spitale, sute de scoli. Astia ai lui Nicusor de salveaza Romania nu au decat rahat propagandistic pur 100% si nu construiesc nimic!

  19. Vrem o tara ca afara! Asa e „afara”?Plătește statul 70 % din factura primăriilor? În orașul în care locuiesc,nu exista CET și nici centrale de cartier din anul 2001! Fiecare plătește cinstit ce consuma ori răbda.Va subvenționează o tara întreaga.Nu va este rușine? Adunătură de pramatii !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.