Nobelul pentru încălzire globală, bazat pe o eroare

Grupul Interguvernamental pentru Schimbările Climaterice (IPCC) aflat sub egida ONU a recunoscut că una dintre previziunle sale din raportul care, în 2007, i-a adus Nobelul pentru Pace, este „o regretabilă eroare”. IPCC susținea că ghețarii din Himalaya se vor topi până în 2035. Informația, prezentată ca o certitudine stiințifică, era de fapt preluată dintr-o revistă. Scandalul generat de afirmațiile fără acoperire din raportul IPCC nu este primul episod controversat în ceea ce privește fenomenul încălzirii globale și cercetarea lui. În noiembrie anul trecut, persoane încă neidentificate au publicat o selecție de e-mail-uri interceptate ilegal din serverele Universității East Anglia, care, în viziunea scepticilor, ar fi demonstrat că informațiile și întreaga cercetare privind incălzirea globală ar fi fost cosmetizate pentru a părea mult mai îngrijoratoare de către o cabala a oamenilor de știință. Apariția publică a corespondenței interceptate, dar și conținutul său neclar au fost considerate la momentul respectiv o tentativă de influențare a Conferinței ONU de la Copenhaga. Cu sau fără aportul hackerilor, la Copenhaga liderii lumii nu au reușit să ajungă la un acord pentru reducerea emisiilor umane care încălzesc Terra, informează România Liberă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.