Noi locuri de detenție în închisori

Ministerul Justiției a inițiat un proiect pentru construirea de noi locuri de detenție. Condamnații vor putea să aibă astfel posibilități decente de viață în închisori. Inițiativa vine după ce România a fost condamnată de nenumărate ori la CEDO pentru condițiile improprii din închisori și a trebuit să plătească despăgubiri de milioane de euro.

Un proiect de hotărâre a Guvernului privind achiziția studiilor de fezabilitate pentru construirea de noi locuri de detenție în sistemul administrației penitenciare a fost supus dezbaterii publice de către Ministerul Justiției. Planul prevede ridicarea unor astfel de imobile la Penitenciarele Bistrița Năsăud, Galați, Gherla-Cluj, Iași, Mioveni-Argeș, Poarta Albă-Constanța și Târgu Jiu.

Datele Administrației Naționale a Penitenciarelor arată că la 17 iulie 2018, România avea 22.394 de deținuți și 18.551 de spații de cazare, din care rezultă un deficit de 3.843 de locuri, raportat la spațiul individual de 4m2. Însă lipsa spațiilor nu este singura problemă din sistem, infrastructura a fost dezvoltată înainte de 1989 și nu corespunde standardelor actuale prevăzute de Consiliul Europei. Construcția spațiilor de cazare a deținuților implică însă timp și costuri semnificative.

Menținerea și dezvoltarea infrastructurii sistemului administrației penitenciare s-a realizat până acum prin preluarea unor imobile de la alte instituții, prin modernizarea celor existente și prin construirea unor noi, după cum se arată în Nota de fundamentare. Cu toate astea, România a fost condamnată în repetate rânduri de către Curtea Europeană a Depturilor Omului de la Strassbourg din cauza condițiilor improprii de detenție a condamnaților. Doar anul trecut, CEDO a soluționat, prin decizii și hotărâri, 378 de cereri, prin care au fost acordate despăgubiri semnificative persoanelor aflate în închisori. Valoarea totală a acestora a fost de 2.296.451 de euro.

Planul de construire a unor locuri noi de detenție este structurat pe șase ani, între 2018 și 2024. În 2018 vor fi 316 locuri noi, 500 modernizate; 2020 – 44 locuri noi; 2021 – 508 locuri noi; 85 locuri modernizate; 2022 –3.997 locuri noi, 666 modernizate; 2023 –2.730 locuri noi; 2024 – 500 locuri noi la Penitenciarul P47-Berceni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Iata o stire menita sa ne linisteasca: infractorii vor dormi ca pruncii!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.