Noi probleme la cea mai mare instituție de presă din România

Alte probleme în cea mai mare instituție de presă din România. Numirea supriză a Ramonei Săseanu de la TVR Craiova în funcția de directorul general interimar al SRTV continuă să nemulțumească mulți angajați ai instituției. Deselor probleme ridicate de unii dintre aceștia li se adaugă situația incertă legată de legalitatea conducerii. Producătorul Răzan Butaru atrage din nou atenția asupra „ unui fapt ce ar putea deveni exploziv, începând cu 11 noiembrie 2021, dar și asupra unei conduceri interimare dezastruoase, asigurată de Ramona Săseanu, un reporter fără nici o zi de experiență managerială, de nici un fel“, după cum precizează într-o scrisoare deschisă pe care o redăm integral:

„Scrisoare deschisă,

Către domnii,
Florin Vasile Câțu – președinte PNL
Marcel Ciolacu – președinte PSD
Dacian Cioloș – președinte USR
Kelemen Hunor – președinte UDMR
George Simion – președinte AUR

În timp ce unii colegi din televiziunea română au intrat în greva foamei, situație fără precedent în cea mai mare instituție de presă din România, sunt din nou obligat, în calitate de avertizor public, să mă adresez, de această dată actualei clase politice, pentru a încerca să atrag atenția asupra unui fapt ce ar putea deveni exploziv, începând cu 11 noiembrie 2021, dar și asupra unei conduceri interimare dezastruoase, asigurată de Ramona Săseanu, un reporter fără nici o zi de experiență managerială, de nici un fel.

TVR, cea mai mare instituție de media din România, se află în situația ca de mâine, 29 octombrie 2021, să rămână fără conducere interimară. În acest moment, actualul director interimar, Ramona Săseanu, se află sub incidența OUG 106/29 septembrie 2021, dată de premierul Florin Câțu, care prevede următoarele:

„În cazul în care conducerea Societății Române de Radiodifuziune, respectiv a Societății Române de Televiziune nu este desemnată până la împlinirea termenelor legale, mandatul directorului general interimar al Societății Române de Radiodifuziune, respectiv al Societății Române de Televiziune se prelungește de drept până la numirea consiliului de administrație, dar nu mai mult de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.”

Azi, 28 octombrie 2021, este ultima zi de mandat al directorului general interimar al SRTV, Ramona Săseanu, în baza OUG 106/29.09.2021, adică ultimul act care asigură interimatul în interiorul Televiziunii Publice.

Ieri, la Senat, a fost adoptată legea de aprobare a OUG 89/19 august 2021 cu un amendament, în încercarea de a rezolva situația. Doar că actualul interimat la TVR nu mai funcționează sub OUG 89/19.08.2021 încă din data de 29 septembrie 2021!

În ce context a fost elaborată OUG89/19 august 2021 și ce prevedea respectiva ordonanță?
După cum bine știm, numirea unui interimat la TVR a avut probleme de la început.
La 12 mai 2021, Ramona Săseanu era numită director general interimar, în urma votului din Parlamentul României, numire respinsă, o lună mai târziu, de Curtea Constituțională, prin decizia 428/17 iunie 2021. Curtea Constituțională a constatat, la acea vreme, următorele:

„Parlamentul a invocat aplicabilitatea art.21 alin.(1) și (3) din aceeași lege, fără a fi întrunită condiția din ipoteza normativă a acestui text legal, respectiv situația specială a situației tranzitorii dintre două legislaturi parlamentare, în care este permisă numirea unui director general interimar al Societății Române de Radiodifuziune, respectiv al Societății Române de Televiziune”

Pe 24 iunie 2021, Ramona Săseanu este renumită director general interimar al TVR, pentru o perioadă de 60 de zile, în Birourile Permanente reunite ale Senatului și Camerei Deputaților, conform cu art. 46, alin. 8 din Legea 41/1994: „în situaţia în care plenul Camerelor reunite ale Parlamentului nu se întruneşte din lipsă de cvorum legal, birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor numesc un director general interimar al societăţii, pe o perioadă de 60 de zile.”

În 19 august 2021, guvernul emite OUG 89, pentru a prelungi mandatul de director interimar al TVR, care expira în timpul vacanței parlamentare. OUG89/19.08.2021 avea următoarele prevederi:

La articolul 46 din Legea 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 636 din 27 decembrie 1999, cu modificările și completările ulterioare, după alineatul (9) se introduce un nou alineat, alineatul (10), cu următorul cuprins
(10) În cazul în care desemnarea conducerii Societății Române de Radiodifuziune, respectiv a Societății Române de Televiziune nu este realizată până la data la care mandatul directorului general interimar numit în condițiile prevăzute la alin. (8) încetează ca urmare a ajungerii la termen în timpul vacanței parlamentare, în lipsa convocării în acest scop a Parlamentului în sesiune extraordinară, mandatul directorului general interimar se prelungește de drept pentru maximum două perioade succesive de maximum 45 de zile, până la numirea consiliului de administrație, dar fără a depăși cu mai mult de 30 de zile prima zi a următoarei sesiuni ordinare a Parlamentului.”

Cum în septembrie 2021 expira și acest mandat al directorului general interimar al TVR, Ramona Săseanu, fără ca noul Consiliu de Administrație să fi fost numit, guvernul a emis OUG 106/29.09.2021, al cărui text l-am prezentat mai sus și care stipula clar, că „în cazul în care conducerea Societății Române de Televiziune nu este desemnată până la împlinirea termenelor legale, mandatul directorului general interimar al Societății Române de Radiodifuziune, respectiv al Societății Române de Televiziune se prelungește de drept până la numirea consiliului de administrație, dar nu mai mult de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.” Sintagma „termene legale” acoperă practic toate situațiile posibile prevăzute în Legea 41/1994 și nu se referă special, doar la una dintre prevederile interimatului.

Ieri, în Senatul României, s-a votat legea de adoptare a Ordonaței 89/19.08.2021, cu textul modificat, în încercarea de a transforma un interimat într-o provizorie desemnare a unui director general interimar, dar pe termen nelimitat. Dar acest lucru s-a făcut cu încălcarea legii 41/1994 (articolul 21 aliniatul(4):

„(4) Prelungirea mandatului sau durata interimatului nu poate fi mai mare de 6 luni”) și a practicilor constituționale (guvernul, prin adoptarea unei ordonanţe de urgenţă, nu poate în mod făţiş să se opună unei legi deja adoptate de Parlament. O atare limitare a legiuitorului delegat rezultă chiar din însăşi raţiunea existenţei delegării legislative. Astfel, atribuţiile legislative delegate în favoarea Guvernului nu se pot constitui în piedici pentru punerea în aplicare a unui act de reglementare primară adoptat chiar de către puterea legiuitoare în exercitarea competenţei sale originare)

Iată cum a fost adoptat textul OUG 89/2021:

„Articol unic. – La articolul 46 din Legea nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 636 din 27 decembrie 1999, cu modificările și completările ulterioare, după alineatul (9) se introduce un nou alineat, alineatul (10), cu următorul cuprins:

„(10) În cazul în care desemnarea conducerii Societății Române de Radiodifuziune, respectiv a Societății Române de Televiziune nu este realizată până la data la care mandatul directorului general interimar numit în condițiile prevăzute la alin. (8) încetează ca urmare a ajungerii la termen în timpul vacanței parlamentare, în lipsa convocării în acest scop a Parlamentului în sesiune extraordinară, mandatul directorului general interimar se prelungește de drept până la numirea Consiliului de administrație în condițiile legii.”

Numai că directorul general interimar al TVR nu se află nici în situația prevăzută de aliniatul (8), situație care a expirat în luna august 2021 (reamintesc că ne găsim în 27 octombrie și nu există vacanță parlamentară) și că interimatul la TVR este asigurat de către OUG 106/29.09.2021.
În plus, nu se poate face abstracție de Articolul 21 aliniatul(4) din Legea 41/1994 care prevede clar, următoarele:

„(4) Prelungirea mandatului sau durata interimatului nu poate fi mai mare de 6 luni.”
Interimatul în TVR, oricare ar fi el, expiră în 11 noiembrie 2021 (6 luni) și nu mai poate fi prelungit în condițiile Legii 41/1994. În schimb, mandatul actualului director general interimar al TVR, Ramona Săseanu, expiră azi, pentru că ultima prelungire s-a făcut în baza OUG 106/29.09.2021, care prevedea maximum 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență.
Dacă totuși, actualul director general interimar forțează mandatul pe care-l are și continuă să își exercite atribuții de director general al celei mai mari instituții de presă din România, în baza unei prevederi legale care nu îi asigură continuitate, consider că situația devine extrem de periculoasă pentru TVR. Iar cineva, la un moment dat va trebui să răspundă în condițiile legii, conform faptelor.

În încheiere, solicit partidelor parlamentare să demareze procedurile de numire a unui nou Consiliu de Administrație al TVR, în condițiile în care interimatul actual a generat probleme și scandaluri timp de aproape 6 luni de zile. TVR este o instituție prea importantă pentru a rămâne o jucărie în mâinile unei persoane incompetente managerial și profesional.

28 octombrie 2021, Răzvan Butaru, Producător – Dosar România“

Butaru nu este singurul angajat din TVR nemulțumit de situația din cea mai mare institutuție română de media.

„Întrucât viața angajaților Televiziunii Române este zilnic pusă în pericol din cauza incompetenței actualei echipe manageriale, mai mulți membri ai MediaSind TVR, în frunte cu președintele filialei din Societatea Română de Televiziune, Sorin Torică, au decis să intre, începând de astăzi, 28 octombrie 2021, în greva foamei. Aceștia cer public  președintelui PNL, Florin Câțu și deputatului Gigel Știrbu să-și retragă de urgență protejata din fruntea TVR“, se precizează într-un comunicat Media Sind.

În document se mai arată:

„La acțiunea grevistă din fața sediului TVR, au participat, din solidaritate, președintele Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, Leonard Octavian Pădureț, Președintele Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind, Cristinel Godinac, secretarul general al SRJ MediaSind, Liviu Grosu. Aceștia au anunțat că vor sesiza organizațiile naționale și internaționale la care federația este afiliată, Confederația CNSLR-Frăția, Federația Europeană a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Jurnaliștilor și UNI Global UNION, față de lipsa de reacție a autorităților din România în stoparea abuzurilor împotriva membrilor de sindicat din cea mai mare instituție de presă a statului român, Televiziunea Română.

Speriată de amploarea evenimentului, directorul general interimar Ramona Săseanu, a catadicsit, într-un final, să aibă o întâlnire cu greviștii reprezentanți de liderii MediaSind TVR, SRJ MediaSind și de cei ai Federației FAIR-MediaSind. După ce i s-a atras, de mai multe ori, atenția că nu se află la propriul SRL sau sindicat, ci într-o instituție publică, unde limbajul de mahala și țipetele nu își au locul, aceasta a recunoscut, într-un final, că problemele tehnice semnalate de colegii noștri sunt reale, dar a precizat că achizițiile trebuie aprobate de un Consiliu de Administrație. Cu alte cuvinte, în caz de incendiu, nu are cine și cum să intervină, întrucât partidele politice sunt vinovate pentru întârzierea demarării procedurii pentru numirea unui nou CA. Referitor la abuzurile grave asupra salariaților din partea șefului Formației de Intervenție, salvare și Prim Ajutor din SRTV, Robert Woitovict, directoarea interimară ne-a informat, ca pe o mare victorie, că problema s-a rezolvat întrucât acesta a depus o cerere de transfer la un alt serviciu!!! Însă, nu a dat nicio explicație de tergiversarea cercetării disciplinare cu peste 3 luni, în cazul sesizărilor împotriva abuzurilor de care este acuzat acesta. În schimb, cel mai obraznic cu salariații TVR care au apelat la această formă extremă de protest, a fost avocatul angajat abuziv de la Craiova de Ramona Săseanu, Ionuț Teodorescu, care, la intrarea în instituție, i-a anunțat că el nu stă de vorbă cu bulangii! Față de acest comportament indecent, vulgar,  MediaSind TVR va depune o sesizare penală.

 Decizia privind intrarea în greva foamei a fost luată ieri, 27 octombrie 2021, în urma refuzului directorului general interimar, Ramona Săseanu, de a discuta cu angajații nemulțumiți, în prezența președintelui MediaSind TVR, Sorin Torică. Față de această încălcare flagrantă a dispozițiilor Legii nr. 62/2021, a Codului Muncii și a Convențiilor OIM referitoare la  drepturile membrilor de sindicat, cei aproximativ 20 de angajați au părăsit astăzi, 27 octombrie 2021, sala de ședințe, lăsând-o pe Ramona Săseanu  doar cu acoliții săi.

Amintim că în data de 20 iulie 2021, mai mulți angajați ai Formației de Intervenție, Salvare și Prim-Ajutor care deservesc sediile Societății Române de Televiziune din  strada Dorobanți, Moliere, Doctor Felix și Jilava, au sesizat-o pe Ramona Săseanu, directorul general interimar,  de situația gravă  care pune în pericol viața angajaților instituției, întrucât TVR a rămas fără instalații funcționale de stins incendii. Mai mult, aceștia solicitau conducerii TVR să intervină de urgență și să pună capăt comportamentului abuziv al șefului formației, Robert Woytovict, care îi consideră pe subalterni “slugi incompetente”. (amănunte aici: MediaSind cere conducerii Televiziunii Române să nu mai pună în pericol viața angajaților instituției! )

După 3 luni de la sesizare, angajații au tras un nou semnal de alarmă către MediaSind TVR,  susținând că situația a devenit extrem de gravă, viața angajaților TVR fiind pusă zilnic în pericol din cauza incompetenței șefilor: De o săptămână avem o situație extrem de gravă, una ce nu a mai fost întâlnită în ultimii 30 de ani. Una dintre ture funcționează cu doi pompieri!!! În teorie, pentru că în practică de toată televiziunea se ocupă DOAR UNUL SINGUR! Celălalt e la stația de avertizare. Dacă se întâmplă vreun incendiu instituția este neacoperită în totalitate. Pereș Gheorghe (Șef Serviciu Logistică din SRTV– n.n.: Conducerea TVR a făcut achiziții de peste un milion de lei, prin încredințare directă, de la o firmă din Călărași. Șeful serviciului care beneficiază de aceste achiziții este un fost angajat al respectivei firme! ) știe de situația asta, dar o acceptă și nimeni nu își asumă nimic. Și pe celelalte ture situația este oarecum asemănătoare, în sensul că sunt zile cu doar doi pompieri. Sunt mai rare, dar sunt. Vă mulțumesc. PS- Se pregătesc răzbunări crunte după ce se va termina cercetarea disciplinară a dlui. Robert Woytovict. Planul este făcut, din ce spun sursele noastre. Urmează să facem armata din nou. Alarme de noapte, teste fizice, amenințări din partea lui Pereș Gheorghe că dacă nu facem față vom fi mutați. Unde, doar el știe…” – se arată în sesizare.

Mai mult, abuzurile de care a fost acuzat șeful Formației de Intervenție, Salvare și Prim-Ajutor, Robert Woytovict au rămas nesancționate de către conducerea interimară, așa cum, de altfel, au prevăzut în memoriu chiar subordonații săi: „De asemenea, o lungă perioadă de timp, orice posibilitate de a ne îndrepta cu plângerile noastre către sindicat (SPUSTV, sindicatul de casă al conducerii-n.n.) a fost blocată de faptul că dl Woytovict era simultan și lider sindical, în timp ce soția sa este vicepreședintele sindicatului din care, încă, facem parte, astfel încât orice sesizare legată de comportamentul lui ar fi fost analizată de soția sa. Climatul de lucru a devenit unul aproape imposibil de suportat, ajungând să împartă colegii între „proști” și „deștepți” după bunul plac, încălcând astfel toate normele de bună înțelegere între colegi, situație care are nevoie de o rezolvare urgentă.”

 Pe lângă grave carențe manageriale, șeful compartimentului este acuzat că a impus un program de lucru care determină ca  Formația de Intervenție, Salvare și Prim-Ajutor să devină nefuncțională, întrucât în multe zile sunt doar doi oameni pentru intervenție pe o tură în sediul central.

Având în vedere aceste situații grave care pun în pericol viața tuturor angajaților TVR,  având în vedere lipsa de reacție și incompetența de care a dat dovadă actuala echipă interimară în soluționarea problemelor din Televiziunea Română, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind – Filiala MediaSind TVR reiterează solicitarea făcută partidelor politice de a da dovadă de responsabilitate și de a numi un Consiliu de Administrație competent în  cea mai mare instituție publică de presă.“

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

5 Comentarii

  1. De ani de zile, unui mastodont inutil dinm media TVR ii trebuia REFORMA!In primul rand cel putin jumatate din angajati,multi cu varsat pensionarii depasita,trimisi acasa!Ne uitam cum media privata,care clameaza reforma,adica nu putem trai fara reforma,la o adica,daca interesele partinice o cer,tin partea parazitilor bugetofagi care iau bani grei nefacand practic nimic toata „ziulica’lor!

  2. Daca doar ar freca menta si n-ar face nimic pe banii poporului, inca ar fi bine!
    Dar TVR sub luminata conducere a d-nei Saseanu face o campanie infecta de propaganda indreptata impotriva populatiei, pe care o terorizeaza ZILNIC cu milioane si milioane de cifre, virusi mov pe fundal rosu, cu tepi, titluri panicarde s.a.
    Este un exemplu clasic de fonduri deturnate: banii din care sunt platiti propagandistii sistemului sunt PUBLICI.
    Pe banii poporului se face propaganda impotriva poporului!!!

  3. Televiziunea Romana a luat-o razna. Se face apologia bolsevismului fara rusine. Ba se incearca ” reabilitarea ” tovarasei Pauker, ba se prezinta un film rusesc cu inceputurile PCR, ba se da de doua ori in aceeasi zi filmul ” Pistruiatul „, sa vada tinerii de azi ce rau a fost regimul burghezo-mosieresc si ce buni erau comunistii. Mai rasfirati tovarasi, mai rasfirati!

  4. DESFIINTAREA !Asta e solutia corecta ,nu mai vrem sa platim aceasta cloaca neobolsevica si parazita!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.