Terapia Cluj donează statului 50.000 de tablete de Favipiravir

Fabrica de medicamente Terapia S.A., din Cluj Napoca, a făcut o donație de 50.000 de tablete FluGuard, denumirea înregistrată în România, a antiviralului folosit internațional Favipiravir. Statul acceptă donația și va ceda antiviralele Ministerului Sănătății, în vederea distribuției în unitățile sanitare, pentru pacienții infectați cu COVID, potrivit unei HG.
Medicamentul este importat din India, dar Terapia ar vrea să-l producă local. Încă din mai, acest an, fabrica clujeană a depus o cerere de autorizare în acest sens a numelui de comericalizare pentru piața locală FluGuard  la Agenția Națională a Medicamentului, la care nu a primit răspuns nici până acum.
„Favipiravir rămâne o alternativă terapeutică pentru formele ușoare sau medii de COVID 19, în situația în care toate condițiile menționate pentru administrare în siguranță sunt îndeplinite. El poate fi utilizat în spital și în regim ambulatoriu, dar eliberat prin farmacia cu circuit închis, la recomandarea medicului specializat în cadrul unității sanitare cu paturi”, se arată în fundamentarea HG.
Antiviralul este inhibitor al ARN-ului polimerazei, fiind  folosit anterior pentru gripă și infecția cu Ebola. Utilizarea medicamentul a fost autorizată doar pentru situații speciale cu virusuri gripale noi, precizează Ministerul Sănătății.  Acest medicament, ca și celelalte antivirale, ar trebui administrat doar în prima săptămână de când bolnavul a fost infectat, atunci când el este în faza presimptomatică. După aceea, unii pacienți intră în faza simptomatică, care poate avea uneori efecte extreme. În acest caz folosirea antiviralelor are un efect mult redus. De aceea, Favipiravirul trebuie administrat după stabilirea diagnosticului, cât mai precoce în faza simptomatică, în special pacienților cu factori de risc.
De la debutul pandemiei COVID, 1,5 milioane de români s-au infectat și aproape 44.000 au murit din pricina bolii. În aceste zile, numărul de decese ajunge la 500.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1084 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Bravo lor. Pentru asta nota 10. Bănuiesc că dacă vroiau sa le vanda nu reușeau, că nu sunt agreati. Ce țară suntem mă tată mă…

  2. Pai e foarte normla ca statul securist nu a dat aprobare pentru producerea Favipiravirului in tara deoarece securistii vor sa moara cati mai multi romani de Corona virus.

  3. e o lupta surda cu mafia crimei in tara asta. am ales decidenti criminali fara scrupule.

  4. Oare n-ar fi cazul ca decidentii noștri să fie arestați??..asa cum președintele Braziliei e socotit criminal !!..va fi judecat de genocid..

  5. Păi șeful autorizarii medicamentelor este specializat in „plante”(adică ceai și supă) și se descrie ca…neorenascentist?

  6. Deci, ce sa inteleg de aici? 1. O fabrica de medicamente din Cluj IMPORTA din India niste (50.000 de pastile!!!) Favipiravir (unul din medicamentele de baza in vindecarea bolesnitei provocate de Coronavirus) si-l doneaza(sic!?!?) STATULUI. Care STAT, la randul lui, il trimite Ministerului Sanatatii (cel care ar fi trebuit sa importe medicamentul PENTRU UZUL TUTUROR ROMANILOR INFECTATI cu Coronavirus, dar care nu s-a achitat de aceasta sarcina pentru ca asa a vrut ultimul „ministru” al Sanatatii) pentru a fi distribuit in unitati sanitare. Mai aflam ca fabrica respectiva ar fi vrut sa produca si ea Favipiravirul in Romania sub denumirea FluGuard, dar solicitarea de aprobare a ramas fara raspuns. Oare in subordinea cui se afla Agenția Națională a Medicamentului!? Nu cumva a celui denumit generic STATUL?? Deci, STATUL n-a aprobat, dar tot STATUL a primit donatia (!?!) Si nici macar dupa ce a primit donatia (lucru ce dovedeste ca, totusi, STATUL a apreciat utilitatea medicamentului) tot nu a aprobat producerea Favipiravirului pe plan intern. Aferim, bre! Oameni consecventi. Ce poti sa mai zici? 2. Din comentariul adaugat un partea finala a articolului am retinut ca medicamentul in cauza „…. AR TREBUI ADMINISTRAT doar în prima săptămână de când bolnavul a fost infectat, atunci când el este IN FAZA PRESIMPTOMATICA ….”. Avand insa o sclpire de „inteligenta” mi-am dat seama ca faza presimptomatica poate fi depistata doar prin efectuarea de teste, iar STATUL a oprit efectuarea de teste gratuite, lasand testarea pe mana privatilor din sanatate care percep pentru ele bani grei. Mai, sa fie! Si tot STATUL zice ca are el grija de sanatatea cetatenilor. O fi daca zice EL!

  7. #Andrei – D-ta esti …. sau te faci? Cum adica nota 10!? Ce-au facut atat de grozav!? Au dat STATULUI 50.000 de tablete cand tara are nevoie de … stiu eu … 50 de milioane!!?? Si cum adica, la o adica, n-ar fi reusit sa le vanda!? Pai, domnu’ „Andrei”, Terapia este FABRICA DE MEDICAMENTE, nu farmacie sau punct de vanzare farmaceutic. Ea produce medicamente, nu le vinde la liber, en detail. Ar fi trebuit sa te frapeze faptul ca o fabrica de medicamente IMPORTA medicamente! Aaaa, a cerut aprobare sa treaca la producerea medicamentului in Romania si Agentia NATIONALA a Medicamentului nici n-a bagat de seama solicitarea. Probabil ca la nivelul de jos al mecanismului de aprobare cineva a fost indus in eroare de propusa denumire autohtona a Favipiravirului, respectiv FluGuard (o denumire ce sugereaza un medicament antigripal si a socotit ca avem destule antigripale in Romania si n-ar mai fi nevoie de inca unul). Eu unul, insa, n-am vazut nicaieri pana acum vreo mentiune cu privire la incercarea esuata a Terapiei de a produce favipiravir romanesc. N-am vazut pe nici unul dintre „grav ingrijoratii” in ale pandemiei ucigase ce bantuie Romania care sa se planga de, sa reclame sau macar sa mentioneze interogativ ignorarea de catre STAT a solicitarii avansate de Terapia de la Cluj. Si-atunci!? De ce 10, domnu’ „Andrei”??

  8. Favipiravirul, un inhibitor al ARN-ului polimerazei, trebuie administrat după stabilirea diagnosticului, cât mai precoce în faza simptomatică, în special pacienților cu factori de risc.
    De ce nu se găsește în farmacii ca să poată fi recomandat de medicul de familie? Răspuns: ca să ajungă cât mai mulți oameni în spital? De ce să ajungă cât mai mulți oameni în spital? Ca să se apese butonul fricii. De ce să se apese butonul fricii?
    De la debutul pandemiei COVID, 1,5 milioane de români s-au infectat și aproape 44.000 au murit din pricina bolii. În aceste zile, numărul de decese ajunge la 500.
    Vaccinați-vă, altă soluție nu vi se dă!
    Va răspunde cineva, vreodată pentru cei 44000 de români, decedați până acum?
    Oamenii ies în stradă pentru că nu pot merge în mall, nu pentru medicamente.

  9. Stati linistiti ,guvernul si-a facut datoria :”Guvernul a aprobat joi, 28 octombrie 2021, proiectul de Hotărâre privind acceptarea de către statul român, prin Ministerul Sănătății a unei donații de medicamente și darea în administrare a acestora, în scopul repartizării către unitățile sanitare care tratează bolnavi de COVID-19.Prin acest act normativ, Ministerul Sănătății acceptă donația constând în 48.500 de cutii de Favipiravir, din partea societății Terapia S.A.”: mai aveti de cartit ceva?

  10. dan, cât ajung și cui acele pastile? Guvernul trebuie să aprobe fabricarea lui în România și nu numai a acestui medicament. Se vorbea de polidin. Guvernul ar trebui să facă funcțional un sistem integrat spitale Covid, medici de familie. Guvernul ar trebui să transmită prin televiziuni informații privind primele simptome și cum trebuie să acționeze oamenii. Cine oprește cu bună știință pregătirea oamenilor? Cine de fapt, se opune salvării românilor prin lipsa unei informări coerente? Am înțeles că i s-a interzis accesul dnei dr Monica Popo la tv-uri cu amenințarea că le închid? Mor sute de români zilnic numai pentru a fi acționat butonul fricii și a obține vaccinarea în masă?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.