Corespondenţă de la Paris de la Prof. univ. George Banu 

Notre Dame, inima Parisului 

În „Neguţătorul din Veneţia”, piesa lui Shakespeare strălucit pusă în scenă de Gabor Tompa, bancherul Shylock cere respectarea contractului semnat cu Antonio implicând, în caz de neplata datoriilor, o livră de carne din jurul inimii. Portia, judecător subtil, îi semnaleaza riscul de a ucide astfel pe italianul melancolic şi de a fi sancţionat de Republica veneţiană ca asasin! Nu ştiu de ce, dar acest răspuns mi-a venit în minte de câteva zile: Notre Dame era inima Parisului şi incendiul a rănit mortal oraşul.

Nu contează dacă există vinovaţi de descoperit sau e vorba de un accident imprevizibil – aceasta-i versiunea oficială pacificantă! – ceea ce ne afectează e „inima” azi rănită, violent infarct urban! Am văzut catedrala în ajunul „focului” cu un tânăr prieten care-şi serba atunci 33 de ani – vârsta lui Iisus la ceasul Răstignirii. Cum să nu mă gândesc la această coincidenţă… dar azi nu am forţa să cred în Reînviere. O aştept, o sper! 

Plimbându-mă copleşit m-am întrebat: distrugerea cărui alt monument m-ar fi afectat cu aceeaşi intensitate? Şi, natural, răspunsul mi s-a impus: doar Acropolele de la Atena mi s-a părut a fi echivalentul catedralei incendiate. Acropolele, centrul democraţiei antice şi Notre Dame, centrul Europei creştine! Cei doi plămâni ai acestui continent azi  atât de hărţuit! Va trebui, în anii de viaţă ce-mi rămân, să respir cu un singur plămân. 

Artiştii dispun uneori de o intuiţie mediumnică,vizionară. E ce descopăr citind un poem de Gérard de Nerval, trimis de un prieten de dincolo de Ocean: „Notre – Dame e veche, o vom vedea poate îngropând Parisul care a văzut-o născându-se. Dar, într-o mie de ani Timpul va ucide cum un lup ucide boul, această carcasă grea, va înnoda nervii ei de fier şi apoi cu un dinte inflexibil va măcina trist oasele ei bătrâne de stâncă. 

Numeroşi sunt cei care vor veni, de pe întreg pământul, pentru a contempla această ruină austeră. Visători şi recitind cartea lui Hugo vor crede că văd vechea bazilică aşa cum era odată, puternică şi magnifică, ridicând-se în faţa lor ca umbra unui mort” (1853).  Ei o privesc cu ochii minţii pentru a uita privirea dezastrului. Ca noi acuma, refugiindu-ne în romane şi poeme!

Din adolescenţă păstrez amintirea unei imagini din “Întunecare” de Cezar Peterescu. Protagonistul, Radu Comşa,  revenit de la război într-o permisie având o jumătate de faţă mutilată în timp ce cealaltă e intactă, observa că logodnica l-a plasat de profil pentru a-i ascunde desfigurarea şi a-i putea vedea numai obrazul de altădată. Acum o înţeleg căci şi eu, când trec prin faţa Notre Dame-ului,  privesc turnurile, dar mă feresc să mă confrunt cu rănile şi dezastrul din spate. E o laşitate sau o protecţie terapeutică? Ambele şi, sfâşiat, le asum ca atare. …

Incendiul catedralei a reactivat puterea simbolurilor, căci nu doar creştinii radicali au oferit spontan ajutoare financiare, ci şi organisme laice sau persoane răvăşite de amploarea dezastrului: o lume e ameninţată şi ea suscită un extraordinar efect de solidaritate. Contra lui se revoltă „les gilets jaunes” ce deploră această generozitate. Ei reclama un tratament similar, uitând că sunt lipsiţi de orice valoare simbolică şi că prin mişcarea lor suscită o fractură socială şi nicicum o uniune naţională. Adversari ai Republicii, ei reclama ajutorul Republicii… ameninţând-o în fiecare sâmbătă! 

Polemica privind reconstrucţia s-a declarat: Notre-Dame trebuie conservată sub forma pe care în secolul XIX  i-a conceput-o Violette Le Duc, restauratorul discutat al arhitecturii franceze, sau merită imaginataă o soluţie nouă, explicit modernă? Întrebare esenţială. Nu un principiu sau altul merită respectat, căci doar geniul unui arhitect poate impune soluţia. La Paris, un artist parizian, Buren, a plantat piloni ridicoli în splendida grădina de lângă Palais Royal, dar Taipei a propus alianţa vechiului cu noul graţie Piramidei care a devenit deja  un loc emblematic al Parisului. 

Dar până atunci să respectăm doliul şi să sperăm totuşi în… Reînviere! 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
George Banu 21 Articole
Author

1 Comentariu

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.