Noua armă secretă a fermierilor

Impactul dronelor în agricultură contribuie la creşterea productivităţii cu 20%, a declarat George Făcăeru, business development consultant Teamnet România, în cadrul conferinţei “Agricultură competitivă în 2016: Finanţare şi tehnologii”, organizată de revista Capital. “În acest context, sistemele de avioane fără pilot oferă un cadru curat de culegere de informaţii din teren, pe suprafaţa mare, livrabile în timp reale Sistemul Hikrus UAV, care are capacitatea de a acoperi între 800 şi 1.500 de hectare pe oră”, a precizat reprezentantul Teamnet.

În prezent, fermierii români, cu puţine excepţii, se află la început în ceea ce priveşte tehnologizarea, susţine Făcăeru. Un exemplu în acest sens, spune oficialul Teamnet, constă în folosirea unor tehnologii care duc la obţinerea informaţiilor din teren pe toată suprafaţă culturilor şi pe tot parcursul ciclului vegetal.

Inginerul Petru Dram a declarat recent pentru Agrointeligenţa că dronele pot zbura la altitudini între 50 şi 150 de metri iar suprafaţa scanată este direct proporţională cu altitudinea la care este setată drona. Cu cât aceasta este mai joasă, cu atât suprafaţa este mai mică, dar şi cantitatea de informaţii obţinută este mai mare. ”Pe lângă drone, ceea ce este foarte important este sistemul de operare care preia informaţiile transmise de dronă şi le analizează. O parte dintre acestea pot fi văzute în timp real, iar altele se prelucrează şi sunt transmise în decursul a câteva zile”, a spus Dram pentru agrointel.ro.

Conform acestuia, drona în sine nu este foarte scumpă, dar ce costă cu adevărat mult sunt licenţele pentru programele specializate de care avem nevoie pentru a putea pune în aplicare sistemul. “Preţul este de 10 euro/ha şi avem nevoie de 10.000 de hectare de prospectat pentru a putea să-l facem rentabil”, a declarat Dram.

Inginerii şi profesorii de la Facultatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului folosesc o dronă pentru obţinerea unor rezultate despre studiul culturilor de cereale. ”Filmăm cu drona de la mare înălţime, perspectivă excepţională, s-a încadrat tot câmpul, deşi câmpul are trei hectare, a intrat într-o singură imagine, imagini de mare rezoluţie şi a fost foarte simplu mai departe”, a declarat pentru Digi24 Octavian Guler, inginer agricol. Conform acestuia, cu ajutorul dronei s-au strâns informaţii preţioane despre cum s-au dezvoltat 47 de soiuri de grâu în diverse perioade de vegetaţie. În plus, prin intermediul imaginilor luate cu ajutorul dronei, s-a descoperit în premieră pentru judeţul Timiş o boală numită rugina galbenă. ”Am avut atac foarte mare de rugină galbenă la un nivel la care nu am găsit consemnări că ar mai fi în judeţul Timiş. De sus vedem inclusiv schimbări de nuanţe de culoare care pentru noi pot fi avertismente şi atunci ştim unde să căutăm foarte precis anumite probleme”, a declarat Octavian Guler.

La nivel mondial, Asociaţia Unmanned Vehicle Systems International, care reprezintă producătorii şi utilizatorii de drone şi alte echipamente robotizate, prezice faptul că, în cele din urmă, 80% din piaţa comercială de drone va fi destinată pentru utilizarea în domeniul agricol. Asociaţia Unmanned Vehicle Systems International, care reprezintă producătorii şi utilizatorii de drone şi alte echipamente robotizate, prezice faptul că, în cele din urmă, 80% din piaţa comercială de drone va fi destinată pentru utilizarea în domeniul agricol, conform www.stiriagricole.ro. În SUA se estimează că utilizarea dronelor comerciale în agricultură va duce la apariţia a mai mult de 100.000 de locuri de muncă şi la un venit de aproape o jumătate de miliard de dolari, rezultat ca venit din impozitele generate până în 2025.

„Aplicaţiile dronelor în agricultură sunt nelimitate, chiar în aceste timpuri. Cultivatorii vor putea vedea evoluţia culturilor şi vor fi în măsură să monitorizeze culturile agricole pe care le deţin în moduri în care nu era posibil până la introducerea acestor drone. În următorii 10 ani, aproape fiecare fermă va fi dotată cu o dronă agricolă, care va sprijini esenţial cultivatorii”, a declarat Kevin Price, fost profesor la Kansas State care a părăsit Universitatea pentru a se alătura companiei RoboFlight din Denver, care vinde drone agricole şi, totodată, analizează datele colectate de acestea cu privire la culturile de porumb, soia, precum şi alte culturi de câmp.

Fermierii pot folosi dronele pentru a adapta utilizarea inteligentă a pesticidelor, erbicidelor, îngrăşămintelor folosind aplicaţiile tehnologice în vederea asigurării necesarului pentru cultura agricolă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4577 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.