Noua lege electorală din Ungaria dezavantajează minorităţile naţionale

Minorităţile naţionale din Ungaria vor fi mai slab reprezentate în viitoarele legislative, în urma adoptării unei noi legi electorale de către populiştii conduşi de Viktor Orban. În schimb, legea instituie circumscripţii electorale peste hotarele Ungariei, în statele vecine în care există minoritate maghiara (România, Slovacia, Serbia, Croaţia, Ucraina).

Budapesta va ajunge astfel să exporte temele politicii sale interne în statele suverane vecine, în ciuda obiecţiilor Comisiei de la Veneţia a Consiliului Europei. Dincolo de aspectele care ţin de relaţiile bilaterale cu statele vecine, acordarea dreptului de vot pentru etnicii maghiari va ajunge să-i discrimineze pe cei rezidenţi în Ungaria. În afara graniţelor Ungariei trăiesc circa trei milioane de etnici maghiari, care vor vota, cel mai probail, în favoarea Fidesz, formaţiunea care a le-a oferit acest drept, înclinând astfel balanţa rezultatelor.

Dacă legea în vigoare oferă cetăţenilor ungari dreptul de a vota pentru un anumit ales şi apoi o lista propusă de partide, noua lege nu va permite membrilor unei minorităţi să voteze decât o listă a partidului minorităţii respective. Apare astfel posibilitatea ca mulţi asemenea alegători să nu se declare minoritari, doar pentru a putea alege atât un deputat uninominal, cât şi unul de pe listele partidului.

O altă inovaţie a legii electorale este pasarea responsabilităţii întocmirii listelor de alegători de la stat către aceştia din urmă. Cetăţenii cu drept de vot vor trebui să se înscrie pe listele de alegători cu câteva luni înainte de scrutin. Unii analişti consideră că Fidesz a calculat că majoritatea celor care nu se vor înscrie vor fi fie romi, fie membri ai altor minorităţi, fie simpatizanţi ai partidelor adverse.

Sub pretextul că încearcă simplificarea legislaţiei electorale, guvernul de la Budapesta a adoptat un nou cod electoral care poate asigura menţinerea la putere pe termen lung a populiştilor conduşi de premierul Viktoer Orban.

În acest moment, Ungaria are una dintre cele mai complicate legi electoprale din Europa, prin care deputaţii sunt aleşi prin trei sisteme de vot. O parte sunt alesi prin câştigarea a 50% din voturi, altii prin sistemul proporţional, iar o altă categorie pe listele partidelor, prin redistribuirea voturilor candidaţilor pierzători.

Noua lege prevede, în primul rând, reducerea numărului de deputaţi de la 386 la 200. Aceştia vor fi aleşi prin vot majoritar, ceea ce va duce la un sistem politic cu două partide în Ungaria.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.