Noua ordine a Orientului Mijlociu

În lipsa unei prezențe militare în Siria similară cu a Rusiei, SUA ar trebui să renunțe la iluzia îndepărtării lui Assad de la putere

Ministrul israelian al Apărării adoptă un ton surprinzător de moderat la adresa Iranului, fapt care poate semnala existența unui canal Siria-Isarel prin care se negociază un acord pentru demilitarizarea regiunii Golan și rămânerea la putere a regimului Assad. Un acord în spatele căruia, potrivit presei din Kuweit, se află Vladimir Putin.

Avigdor Lieberman, ministrul israelian al Apărării, l-a contrazis recent pe premierul Benjamin Netanyahu în ce privește prezența trupelor iraniene în Siria, o temă extrem de importantă în politica și diplomația Israelului, un potențial casus belli cu gruparea proiraniană Hezbollah din Liban și cu regimul Assad. Lieberman, liderul partidului naționalist Yisrael Beitenu, nu tocmai în relații cordiale cu Netanyahu, a declarat pentru Haaretz: „Este adevărat că sunt experți și consilieri militari, însă nu există o forță militară iraniană în Siria“. Or, Netanyahu declarase anterior că Teheranul, inamicul numărul unu al Israelului și al Arabiei Saudite, urmărește să construiască o bază militară în Siria. Confruntat cu aceste discrepanțe, Lieberman a spus: „Iran are strategia de a-și asigura interpuși peste tot. Desigur, ei nu sunt fizic în Liban, pentru asta este Hezbollah. În Yemen nu sunt fizic, i-au creat pe rebelii hutiți. Au același plan în Siria – să creeze diferite miliții“.

Moscova, intermediar între Assad și Netanyahu

Contradicția dintre premier și ministrul Apărării din Israel poate confirma informația publicată de ziarul kuweitian Al Jarida. În timpul vizitei lui Bashar al Assad la Soci, în urmă cu o săptămână, liderul sirian i-a transmis lui Putin un mesaj pentru Israel: Damascul va fi de acord să creeze o zonă demilitarizată de 40 de km. de la granița din Înălțimile Golan, cu condiția ca Israelul să nu acționeze împotriva regimului Assad. Ziarul kuweitian, citând surse diplomatice anonime, arată că Putin i-a transmis mesajul lui Netanyahu, care a acceptat oferta, spunând însă că scopul Israelului va fi eliminarea trupelor iraniene și a Hezbollahului din Siria. Declarațiile ulterioare ale ministrului Lieberman au infirmat însă tocmai prezența militară a Iranului.

Kurzii, sacrificați de SUA și Rusia

O altă mișcare ce poate modifica ecuația alianțelor din Siria și poate configura noul Orient Mijlociu este posibila decizie a SUA de a sista sprijinul pentru milițiile kurde ce luptă împotriva jihadiștilor din Siria odată ce aceștia vor fi înfrânți în plan militar. Guvernul Turciei susține că, într-o convorbire telefonică, președintele Trump i-a promis omologului Recep Tayyip Erdogan că SUA nu vor mai sprijini milițiile kurde din Siria, considerate în Turcia drept organizații teroriste. Informația nu a fost confirmată clar de Casa Albă sau de Pentagon, care a arătat doar că, „revizuim sprijinul militar oferit partenerilor noștri kurzi.“

Milițiile kurde au fost coloana vertebrală a coaliției împotriva Statului Islamic susținută de SUA, însă au fost și mărul discordiei în relația Washington-Ankara, una dintre rațiunile apropierii dintre Turcia și Rusia. Retragerea sprijinului pentru kurzi este o încercare a președintelui Trump de a și-l reapropia pe Erdogan. În Rusia, Vladimir Putin nu dorește să piardă parteneriatul de conjunctură cu Turcia, țară NATO. Tot la Soci, Putin l-a asigurat pe Erdogan că va fi de acord cu o serie de limitări impuse kurzilor din nordul Siriei, la granița cu Turcia, condiția fiind aceeași – Ankara să nu acționeze pentru a da jos regimul Assad.

Perla coroanei lui Putin este la Washington

Acum că militanții organizației Stat Islamic au fost eliminați ca forță armată, se observă că Moscova este preocupată de menținerea regimului Assad și a cooperării cu Iranul. Spre deosebire de SUA, Rusia deține avantajul trupelor aflate în Siria. Această prezență militară rusă face obligatorie curtarea Moscovei de către Turcia, Iordania, Arabia Saudită, Israel și orice altă țară din regiune care este interesată de ținerea sub control a Iranului. În lipsa unei prezențe similare în Siria, SUA ar trebui să renunțe la iluzia îndepărtării lui Assad de la putere, consideră unii comentatori americani. Singura soluție realistă pentru reafirmarea puterii americane în regiune este recâștigarea Turciei de parte SUA și de a nu-i oferi lui Putin perla coroanei – implicarea oficială a SUA în procesul de pace condus acum de Rusia și Iran – pentru că asta ar da Rusiei ocazia să-și schimbe imaginea construită până acum în presa internațională, cea de putere revanșardă, implicată în războaie hibride în Ucraina, în atrocități în Siria și în influențarea alegerilor din țările vestice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

7 Comentarii

  1. Alta capodopera ziaristica gen Machiavelli.Cunoastem problema Ucrainei: Putin, personal a distribuit prajituri si vre-o 5 miliarde $ fortelor democratice ucrainiene iar Donbasul sa suparat ca nu au primit si ei o felie de tort,nu-i asa? Nu stiu ce atrocitati au comis rusii prin Siria,poate faptul ca sustin un presedinte ales legal si iubit de populatie-vezi procentele lui Micron,Merkel,Assad,Putin,Portocala americana–sau armele si banii pe care rusii iau cheltuit pe rebelii moderati,stii, aia care sunt iubirori de inimi….Ajungem si la influentarea alegerilor…ai dovezi? parca toti au sarit ca Putin a votat prin America dar dupa cate vedem a fost fum fara foc…nu stiu rezultatul influentelor rusesti pe la alegerile nemtesi,frantuzesti dar in mod sigur,rusii sunt de vina ptr. Brexit si Catalonia,dupa spusele unor ziaristi si politicieni vestici.Nu mai incerca sa vinzi castraveti gradinarului ca te faci de ras,incearca macar odata sa scrii ceva real,cu dovezi in mana gen ” 1 kg. cartofi in Piata Dorobanti costa 1 Leu, factura si poza atasata ptr verificare,pana atunci nu-ti mai bate gura de pomana ca te faci de ras.

    • @Bula B Marchievici ar putea fi un ziarist foarte bun daca ar fi corect, dar nu este. Rascoleste prin toate pubelele occidentale pentru a gasi materiale care sa justifice articolul, ne traduce din cele nesimtite din media Minestream. Tot ce se intampla rau in lume, este opera lui Putin; este de rasul-plansu. Asa de rau au decazut americanii si occidentalii incat sa dea vina pe Putin si rusi? Daca vor incepe un nou razboi pe undeva, iar vor da vina pe Putin, pentru ca din cauza manipularii lui au inceput un nou razboi? Pana si un babuin primitiv isi da seama ca totul este minciuna. Lumea este in schimbare si orice ar face oculta, nu poate opri aceasta schimbare si ea va incepe dupa ce Donald Trump va prinde ferm haturile guvernarii. Neo-marxistii, adeptii doctrinei politically correct, sunt in deruta, puterea lor va fi redusa exact locul din care a pornit. Trebuie sa avem rabdare si speranta.

  2. @Marchievici draga, tu scrii la prezent despre lucruri demult ajunse trecut, si anume : 1. SUA de vreun an si-au pus pofta-n cui privind îndepartarea lui Assad de la putere (printr-o lovitura de stat, fiindca pe cale „pasnica”, prin alegeri, nu se poate, Assad e iubit de popor). 2. alianta Israel-Rusia de ani de zile se deseneaza (Netanyahu si Obama fiind de-a dreptul dusmani). Toleranta Israel-Iran era si ea, de câtava vreme, la orizont. Netanyahu a si fost, în ultimii ani, des la Moscova, unde vorbeste ruseste cu Putin, bine-nteles, dat fiindca familia Netanyahu vine din tarile baltice, foste sovietice. 3. Bine-nteles absenta SUA de la procesul de pace-n Siria s-a transat din momentul în care agresorul (adica SUA) a fost obligat sa se retraga din zona 4. Kurzii: ai rabdare. Erdogan tot la Moscova a fost, ca preambul al unui proces de durata si complex, fiindca poporul kurd (suntem în situatia diplomatica-n care toata lumea recunoaste poporul kurd, preambul la un stat independent), poporul kurd se-ntinde din nordul Siriei si Turcia pâna-n Irak. Statul kurd ar presupune modificarea multor granite-n regiune. Turcii fiind singuri care, deocamdata, se opun. 5. Atrocitati în Siria a comis „opozitia moderata” aliata lui Obama. Nici dracu’ n-a intervenit în alegerile din SUA si Vestul Europei. Si, din Ucraina, SINGURUL punct strategic, CRIMEEA, a devenit, si DEFINITIV, rusa. Esecul unui „scut” american acolo si este motivul sanctiunilor din partea unui stat nazeificat de Brzezinski si urmasii lui Democrati.@Anonim : de unde „ruble”, când, de la 1 ianuarie, e vorba de yuani? sau n-au aflat, înca? @Aelia: NY Times, CNN + Washington Post. Presa de dreapta, mai putin.

  3. V-ati schimbat cumva economiile in yuani? Trecind la lucruri serioase, ma indoiesc ca marea nedreptate facute curzilor dupa incheierea Primului Razboi Mondial va fi reparata. Rusii nu au intervenit in Siria ca sa o vada redusa teritorial. Nici puternicul Iran nu va ceda ceva de dragul curzilor, cu atit mai putin Turcia. Ramine singur Irakul, cel pus la index de propaganda neagra dezlantuita contra lui Saddam si redus la un simulacru de stat dupa interventia americana. Aceasta nu va maguli deloc guvernul de la Bagdad ci va semana iar saminta discordiei.

  4. @Anonim : nu prea am „economii”. Dar de convertit o parte-n yuan-i, as converti-o. Revenind, de acord, partial, privind Siria si Iranul. Cred, însa, date fiind schimburile intense Putin-Erdogan-Netanyahu, în profilarea cel putin a unei autonomii privindu-i pe kurzi. Ïn Siria, în mod cert. Contra-pondere, razbunare fata de Arabia Saudita, sunnita. Kurzii tot sunniti fiind, si ei, dar nu si sauditi … Stiu ca Erdogan e sub presiune, rusa, inclusiv, si, partial, vestica, privindu-i pe kurzi (care vad ca nu prea au bani, altfel lobby-ingul SUA-Vest privindu-i, ar fi intens). Si Irakul, dupa Saddam-Bush W, a devenit pustiu – cu jefuirea si distrugerea vestigiilor civilizatiei si culturii mesopotamiene, din muzee, inclusiv.”Autoritatile de la Bagdad”, ce-s alea? când si ISIS – ale carui origini în Irak ar fi fost -, cic-a fost distrus, si el …

    • Pai, ce mai asteptati? Dati fuga la prima banca si cumparti cit puteti de multi yuani. Curzii au deja autonomie in Irak. De facto, sint chiar un stat.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.