Cum ne comportăm în preajma Crăciunului

Stilul nostru comportamental se modifică exponenţial odată cu apropierea sărbătorilor, în special în preajma Crăciunului, iar psihologii sunt de părere că, în funcţie de aceşti parametri, putem determina mai multe detalii despre personalitatea oamenilor. Aceste tipologii sunt nuanţate prin prezenţa unor obiceiuri care aduc la suprafaţă nevoile şi interesele personale.

Psihologul Lenke Iuhoş afirmă că în preajma sărbătorilor se identifică cinci stiluri comportamentale, precum: stilul tradiţional, atitudinea raţională, hedonistul, stilul eclectic şi stilul dezinteresat.

l Stilul tradiţional. Este, în fapt, cel mai cunoscut şi răspândit tip de a sărbători Crăciunul, adoptat de oamenii care trăiesc sărbătorile ca la carte, aşa cum au fost educaţi de părinţi, care la rândul lor au fost educaţi de bunici şi aşa mai departe. „Conform acestui stil, obligatoriu nu lipsesc pomul mare de Crăciun, nu lipseşte maldărul mare de cadouri, lumânările parfumate, colindele, zumzetul oamenilor din jur, o pregătire continuă pentru a întâmpina cu brio fiecare detaliu al sărbătorilor. Pentru omul tradițional, această sărbătoare este esența compasiunii și a luxului. Pe acest tip se bazează reclamele, mall-urile sau târgurile de Crăciun. Merită să vedeți puțin în spatele fenomenului și să aveți grijă de sărbătoare. Mulți oameni preferă agitația mare, cu mai puţină concentrarea asupra valorilor“, spune psihologul.

l Atitudinea rațională. Este aproape opusul stilului tradiţional. Oamenii care adoptă acest stil cred că nu este nevoie de ipocrizie şi trebuie să primim sărbătorilor cu un entuziasm mai moderat. „Stilul raţional este adoptat de oamenii care pot vedea orice efort de a da viaţa sărbătorii (cadouri, pom frumos şi mare) doar o pierdere de bani şi o risipă inutilă de energie. Cei mai mulți dintre ei sunt oameni utilitari, practici, fără prea multe fantezii de a crea în jurul lor parfum de sărbătoare“, explică psihologul.

l Hedonistul. Este tipul de om pentru care Crăciunul dă o eliberare oficială dintr-un stil moderat de viață, adică o gustare și o canapea pufoasă, timp de trei zile. „Hedonistul este omul care poate fi numit lacom, pentru care sărbătoarea se rezumă la bucuria de a înfuleca tot, pentru că, «doar e sărbătoare». Familia și compania prietenilor sunt doar pentru a avea cu cine lenevi. Gândurile importante despre Crăciun sunt rețetele alimentare, aromele delicioase, chiar dacă sunt încă abia la stadiul de… proiect“, afirmă psihologul Lenke Iuhoş.

l Stilul eclectic. Este caracterizat de o personalitate matură: este o identitate care se poate dezlega de presiunea celorlalţi, a mulţimii, a obiceiurilor. Acest stil de om nu doar de Crăciun dăruieşte iubire, este capabil să fie deschis, plin de căldură, atenţie şi după sărbători. „Adeptul stilului eclectic oferă cadouri şi într-o zi obişnuită, nefiind constrâns de aşa-zisele cutume sociale. Cu toate acestea, el nu pierde din vedere tradiția Crăciunului, însă o trăieşte cu pasiune sinceră. Nu dorește să demonstreze un şir de comportamente pentru a ieşi în evidenţă, ci este extrem de bucuros că familia îi este împreună în fiecare zi din viaţă, fie că este una bună sau mai puţin bună“, explică psihologul.

l Stilul dezinteresat. „Pentru oamenii dezinteresaţi, sărbătoarea este sumbră, iar căldura casei nu oferă nici siguranţă, nici confort. Sunt persoanele care fug de programele cu parfum de sărbătoare, îi oboseşte. Aceste persoane se oferă să lucreze de sărbători, spunând că munca e pe primul loc. În acest model sunt de asemenea enumeraţi şi cei care aleargă la cumpărături înainte de a se închide magazinele, pentru a avea ceva sub brad“, mai spune Lenke Iuhoş.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Karina Bradut 26 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.