Noua segregare comunistă a economiei

Pe vremea cruntei penurii de bunuri de consum a „iepocii“ ceaușiste, pe care eu am trăit-o ca egal în sărăcie al tuturor celorlalți (minus nomenklatura), bunurile capitaliste se găseau numai în shop, iar bunurile românești de calitate, destinate exporturilor, se găseau numai în rețelele selecte de magazine de producător. Consumatorii erau exclusiv nomenklaturiștii sau funcționarii care primeau bunuri de consum calitative și rare, cu titlu de mită (șpagă, peșcheș). Am detestat atât de mult acest sistem, încât am îmbrățișat cu toții, pe nerăsuflate, toate prostiile și excesele libertariene ale anilor ‘90 care idealizau piața liberă, făcându-ne orbi la monopolurile care se creau și se consolidau în lumea „capitalistă“, treptat transformată într-o lume neofeudală în care deținătorii privați ai averilor globale, beneficiari ai acelorași rente și privilegii pe care le dețineau elitele comuniste (și, anterior, cele fasciste), decideau și continuă să decidă și cine consumă, și ce anume consumă.

În România, țară cu o economie care funcționează doar pentru bănci, pentru multinaționalele din domeniul farmaceutic și agroalimentar și pentru politicienii afaceriști, consumul pe credit este limitat la cei care se califică pentru a primi minunatul drept de a se împrumuta la dobânzi și comisioane de cel puțin zece ori mai mare decât dobânzile la depozite. Calificarea este decisă de „analiștii“ celor 10-15 bănci care încă mai dau credite în România (celelalte entități numite „bănci“ făcând orice altceva, dar nu creditare) prin analiză de rating. Ceea ce se cumpără este, la fel ca în comunism, ceea ce decide noua nomenklatură, adică băncile. Și se cumpără la prețul decis de bănci în laboratoarele de calcul alchimic al indicilor sau al dobânzilor de referință. Casele din Programul Prima Casă, bunurile imobiliare supraevaluate în anii de așa-zis boom economic (2006-2008), bunurile de larg consum care se cumpără mai ales pe credit (cam aceleași în toate supermagazinele, acestea au, în plus, „calitatea“ de a se învechi prematur, pentru a obligă consumatorul să cumpere variante „înnoite“ ale acelorași produse învechite; pour les connaisseurs, procedeul se numește programmed obsolescence), titlurile de stat, toate acestea sunt pre-determinate de bănci, prin condițiile generale de afaceri, chestii imuabile, non-negociabile, mai țări decât legea de protecție a consumatorilor și a defavorizaților economiei (care, apropo, e atacată pe mii de canale și declarată risc sistemic, imediat ce Parlamentul le supune spre dezbatere publică).

Analizele de rating și Biroul de credit (aparent benefice băncilor, întrucât le feresc de riscurile creditării iresponsabile) au determinat apariția unui uriaș număr de persoane care nu se mai pot împrumuta la bănci, deci nu mai pot consumă ceea ce „privilegiații“ care se împrumută cu dobânzi și comisioane de zece ori mai mari decât dobânzile la depozite. Este vorba de mai mult de un milion de oameni care sunt pensionari, șomeri, debitori înscriși în Biroul de credit, salariați ai societăților falite, persoane care realizează venituri în parte nedeclarate la fisc etc., toți aceștia fiind izgoniți (banați, în romgleză corporatistă) din „shop-ul“ bancar și, în consecință, de pe piață globală. Acești oameni, pentru necesitățile urgențe de finanțare (cum ar fi o operație sau parcurgerea unei ierni friguroase) sunt nevoiți să apeleze la ifn-uri și la case de amanet, pentru microcredite, cu dobânzi și penalități inimaginabile și cu riscul de pierdere a bunurilor cu valoare sentimentală puse gaj. Sunt pe piață peste 250 de ifn-uri care practică penalități de 5.000-25.000% pe an, făcând profit pe seama nefericirii acestor oameni. Orice fost cămătar și-a făcut un ifn. Nu are rost să îți riști libertatea dând împrumuturi cu dobânzi de 100% pe an, când poți să îți tragi un ifn și să câștigi dobânzi de 300% pe an, plus zisele penalități.

În comunism, cămătarii erau băgați la zdup. În „capitalism“, cămătarii legali au dreptul să distrugă destine, pentru că, în 2000, fostul prim-ministru, guvernatorul etern, a decretat că e libertate a pieței și că dobânzile pot fi oricât de mari, că piață le va corectă. Și, într-adevăr, piață le-a corectat – au ajuns acolo unde trebuia, la 25.000% pe an. Naivi și năpăstuiți care să ia credit vor fi mereu, deci cine poate, oase roade.

În comunism, în piețe, se practică mercurialul. În „capitalism“, în băncile sistemice, se practică segregarea economică și mercurialul dobânzilor monopoliste. Nu intri în clasa selecta a celor care se „califică“ pentru creditele oferite de bănci, nu (mai) exiști.

Foarte interesant sub raportul libertății economice este faptul că plățile nu mai pot fi făcute decât prin bănci. Chiar și cei care nu mai pot lua credite de la bănci trebuie să facă plățile prin bănci. Salariile nu se mai achită decât în cont sau pe card.

Aceasta este, în toată splendoarea sa, piață liberă predicată din amvonul BNR de „gubernatorul“ etern și de lăudătorii săi, un basm al cărui „adept“ este actualul ministru al Finanțelor, pentru care se fac toate legile din lume și toate cheltuielile de PR (im)posibile și în favoarea căreia pledează cu atâta pathos toată „ielița“ finanțelor.

Așa cum am spus mereu, sistemul bancar românesc, în frunte cu BNR (care nu și-a schimbat șeful și consilierii timp de 28 de ani), este comunismul în starea cea mai gregară, cea din care se alunecă foarte ușor în neo-feudalism.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 22
Gheorghe Piperea 414 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Excelenta personalitate Gheorghe Piperea. Poate puneti o vorba buna pentru desfiintarea dezastruosului program politic Prima Casa, care ne aduce numai necazuri : preturi ridicate la locuinte , indatorari inutile, cheltuieli bugetare pe spatele contribuabilului nebunesti si inutile.Si, desigur, prosperitate pentru banci, ca intotdeaua prezente acolo unde se scoate un ban bun.Bravo si lui Daniel Zamfir, speram sa il vedem in structura PNL acolo unde ii este locul.

  2. Cît mai suportăm ca banii românilor să fie jonglaţi după bunul plac a unui duşman declarat al nostru, unealtă a unor interese străine ce distrug sistematic România ! Ajunge, Mugurel !

    • @Iar arati cat esti de stultus!Recomandare medicala: nu mai posta aiureli,scrie versuri!

  3. Daca sistemul economic capitalist nu ar fi ab initio un system vicios, nu am cadea ca mustele in capcanele bancilor. Băncile capitaliste ale “ pietei libere” creează bani sub formă de credite purtătoare de dobândă. Astfel de credite nu reprezintă o muncă,o productie, ci doar puterea unui monopol “ legal” de care dispun băncile. Puterea financiară pe care o are bancherul/camatar este mult mai mare decat a producatorilor propriu-zisi care pot crea bogăţie doar prin munca lor. In capitalismul global “laissez faire” bancile creează simulacre de bogăţie prin tastarea computer…In aceste conditii , indivizii care creează bogăţie reală nu pot intra în competiţie cu cei care “produc” din taste bogăţie financiară. Sistemul financiar- monetar din “epoca Isarescu” ne-a impovarat nu doar pe noi, dar şi pe copiii noştri cu datorii şi impozite aberant de mari. Ceea ce este cel mai oribil, a facut din cămătărie ca practică de bază în mediul nostru economic. Astfel pe “piata libera” financiara din RO cămătarii din lumea larga s-au reunit stiind ca-i rost sa acumuleze bogăţie fără muncă. Băncile camataresti nu furnizează locuri de muncă, şi totuşi, în sistemul actual viciat, obtin venituri nemeritate şi nemuncite. Este un nonsens sa mai speram ceva de la tehnocratii finantelor din consiliul BNR , ei sunt de partea sistemului colapsurilor economice,de partea falimentelor,de partea celor care şantajeaza statul sa salveze bancile private prin infuzii de bani din buzunarul public. E mult adevar in afirmatia ca infracţiunea de a jefui o bancă nu înseamnă nimic în comparaţie cu aceea de a înfiinţa una…

  4. Lasati orice speranta. Romania ca stat nu mai exista. Exista doar un teritoriu relativ important strategic, luat in stapanire de marile puteri care il manevreaza dupa cum le e voia. Romanii de rand sunt doar amaratii care trudesc pentru bogatia si bunastarea celor puternici. Nici o sansa de salvare la orizont!

  5. Hegemonia Americii a luat sfirsit odata cu anuntul lui Putin ca Rusia poate nimicii USA intr-un eventual conflict . Aceasta declaratie va avea efect de domino . Un general din armata turca a anunta posibila retragere a Turciei din NATO . La noi din punct de vedere politic si economic vor avea loc sigur revendicari pentru un nou status quo social . Poporul se va
    ridica si va cere regimului corporatist sa dea socoteala pentru sistemul sclagist impus bazat pe imprumuturi externe si suprataxare interna pentru plata dobinzilor imprumuturilor . Vom asista la schimbari majore . Capitalul occidental va micsora dobinzile de teama unor reactii sociale . Opozitia antiamericana se va coagula asa ca vom retrai din nou schimbari sociale si geopolitice ca 89 .

  6. Radiografie plina de adevar al realitatii metodelor bancar-financiare de „creditare” a consumatorilor in special neprivilegiati,dimpotriva prostiti si jecmaniti prin segregare economica si dobanzi monopoliste.
    Guvernul nu zice mai nimic,la randul sau tzepuit din plin, obligat sa joace dupa cantec,Parlamentul ,doar izolat prin unele voci,permite de 27 de ani un monopol abuziv.
    Distrugerea bancilor romanesti, aplecarea BNR exclusiv asupra preturilor si inflatiei dupa ce totul a fost pasat preponderent cercurilor de interese straine ,au ramas ca demonstreze straja pe mai departe exercitata de banca centrala sa mearga totul ca uns pe aceiasi linie.
    Monopolul cica e admis,dar abuzurile ?.
    Exista un citat celebru atribuit lui Meyer Amschel Rotshchild „dati-mi controlul asupra monedei unei natiuni si nu-mi pasa cine face legile”.
    Multe abuzuri sunt deslusite mai sus .
    Intr-o ocazie festiva desigur,Misarescu denumea Banca Centrala, adica pe el,ca fiind mai misterioasa,o doamna cu valul pe chip,adica mai in umbra nedezvaluita muritorilor de rand.Spun ca aceasta doamna a ajuns ca o femeie ce isi vinde farmecele pe bani multi.IFNurile sunt autorizate de BNR,o retea la dispozitia doamnei cu val.
    Aici ne putem aminti de filmul la Rasarit de Eden a lui Steinbeck,film cu James Dean,care mai are si Oameni si Soareci etc,caci exista hrana de toate felurile,in definitiv.
    In istoria sa personala ,cat si sociala, ca „gubernator”,dl Isarescu s-a acoperit de zoaie.

  7. Pentru sistemul mafiot bancar din Romania recomand, ca o contraofensiva, ceea ce am citit, acum vreo 30-40 de ani, ca au facut niste japonezi nemultumiti de o banca din „Tara Soarelui-rasare” : si-au deschis oamenii un cont (daca nu il aveau deja) la banca respectiva, apoi s-au asezat la rind, vreo 20-30 de persoane si, pe rind, au inceput sa depuna si apoi sa retraga (nu stiu daca erau si comisioane) citeva zeci de yeni, la ghiseu. In citeva ore de asemenea „rotatii” agentia respectiva, pe muchia falimentului, s-a inchis. (de fapt, daca nu ma insel, o actiune oarecum asemanatoare a avut loc timid si la noi, atunci cind preturile la carburanti la pompa au crescut aberant de mult, cu soferii care se roteau in statie de citeva zeci de ori si bagau de fiecare data carburanti de 2-3 lei).

  8. omiteti cea mai importanta si singura arma contra bancilor si BNR, ETC . Consiliul Concurentei si Protectia Consumatorului. daca in SUA nu si/ar face treaba, in 3 ani SUA ar fi ajuns mai rau ca URSS.cand l-au speriat un pic pe Chiritoiu ca il schimba cu Tudose ,imediat a amendat de 1 miliard, ,,apoi a stat,,

  9. Boala capitalismului senil, să dai vina pe comunism pentru atrocitățile comise de capitalism. Capitalismul a avut față umană , atât timp cât a avut concurență din partea comunismului ca alternativă la capitalism, fără rival , capitalismul se îndreaptă către o nouă eră sclavagistă a umanității. Iară sistemul a fost mereu același , pe meleagurile mioritice, prosperitatea elitei( boierilor) se extrage din mizeria glotei, cu cât gloata este mai proastă și săracă cu atât privilegiile și prosperitatea elitei este mai mare.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.