Noua supărare a ruşilor pe Moldova

Rusia a criticat marţi autorităţile din Republica Moldova pentru reducerea numărului de secţii de votare de pe teritoriul Federaţiei Ruse pentru alegerile prezidenţiale şi referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană preconizate să aibă loc simultan la 20 octombrie, informează EFE.

Potrivit Ministerului de Externe rus, decizia de a reduce numărul de secţii de votare de la 17 la 5 este un semn de „teamă şi nesiguranţă” din partea autorităţilor moldovene.

„Cifrele vorbesc de la sine. În Rusia, unde, potrivit informaţiilor Comisiei Electorale Centrale a (Republicii) Moldova, sunt peste 8.000 de alegători înregistraţi, vor fi deschise doar 5 secţii de votare, în timp ce în Italia, unde sunt mai puţin de 2.500 de potenţiali alegători, vor fi 60 de secţii de votare”, se arată în nota oficială.

Conform Moscovei, „limitarea drepturilor” alegătorilor moldoveni în Rusia are un „pretext inventat” şi se bazează pe presupusa deteriorare a securităţii în Rusia.

„Este evident că aceste afirmaţii sunt absurde şi departe de realitate”, se arată în document.

Autorităţile electorale moldovene au înregistrat-o săptămâna trecută pe actuala preşedintă Maia Sandu în calitate de candidat pentru realegere în scrutinul programat pe 20 octombrie.

Liberala Maia Sandu, aflată la putere din 2020, este al doilea candidat înregistrat de Comisia Electorală Centrală de la Chişinău, după fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, susţinut de proruşii din republică.

Apropierea Republicii Moldova de UE a început după accederea Maiei Sandu la preşedinţie în 2020, s-a accelerat peste un an odată cu obţinerea majorităţii absolute de către partidul său (Partidului Acţiune şi Solidaritate, PAS) în alegerile parlamentare şi s-a aprofundat odată cu sprijinul acordat de Chişinău Ucrainei după invazia rusă.

În decembrie, Bruxellesul a decis să deschidă negocierile de aderare cu Republica Moldova şi Ucraina, aminteşte agenţia de presă citată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

9 Comentarii

  1. Cum i se permite R.M. sa aiba ceva, orice, pe teritoriul Rusiei ? Mamaya n-are numar pe casa. In Rusia se voteaza cu rusii, decat !

  2. Păi și cam ce treabă au rușii cu organizarea alegerilor in Moldova.
    In Italia lucrează zeci de mii de moldoveni.

  3. Cum nu s-a deteriorat securitatea în Rusia? E o țară în război cu o porțiune ocupată. Și Putin o tot dă cu lupta împotriva terorismului, dar mallul ăla a luat foc. Rușii nu se pot apăra pe ei iar KGB e ocupat cu furatul.

  4. mare minciuna asta cu doar 2500 basarabeni in Italia. Italia e principala destinatie pentru ei..sunt peste 500 000

  5. @Dan, tot moldoveni sunt chiar daca au și cetățenie romană.
    Rușii să-și vadă de ale lor la ei in leprozerie.

  6. Ce va tot mirati? Cutremurul a surprins-o pe Maia intr-un studiou de televiziune vorbind RUSESTE. Basarabia nu e Romania! Basarabenii au cerut cetatenie romana doar ca sa poata zburda prin Europa.

  7. Are bani Moldova dacă-și permite 60 de secții pentru 2500 de moldoveni…
    @Roman satul de ei: corect!
    Oricum, istoricește vorbind, moldovenii nu ne-au iubit prea mult fiindcă au cam fost persecutați de români când Nasarabia aparținea României. Rușii s-au purtat mult mai frumos cu ei. Ăsta este adevărul istoric, oricât vor încerca unii troli de pe acest forum, lipsiți de cultură, să înjure.
    Iar acum iar încercăm să îi facem și să-i atragem într-o capcană odioasă prin care-și vor pierde suveranitatea: la conducerea Băncii Antinaționale a Moldovei este n agent român, compania de energie a fost preluată iar viitorul Moldovei este strălucitor de sumbru!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.