Nu vă prefaceți că nu vedeți China și lumea în schimbare

Vreme de luni de zile, atenția întregii lumi s-a îndreptat asupra alegerilor din Statele Unite. Ce ne spun sondajele? Cum vor vota, în decembrie, electorii din statele americane? Va câștiga Donald Trump președinția pierzând votul popular? Se va retrage în cazul în care va pierde sau vom avea o criză constituțională de luni de zile? Va vorbi echipa lui Donald Trump despre afacerile ascunse ale familiei Biden în România, așa cum o face despre cele din Ucraina?

Dacă nu au fost alegerile din Statele Unite, a fost pandemia. Cât de grav va fi al doilea val? Vor urma majoritatea statelor modelul spaniol de a reimpune starea de urgență? Când va apărea vaccinul și cât de eficient va fi? Cât de eficientă este masca purtată în public? Spitalele vor putea face față în această iarnă, iar dacă da, vom avea sau nu Crăciun?

Iar când valul stirilor despre gripă ne dă un răgaz, apare Brexitul? Vor ajunge Michel Barnier și Boris Johnson la un acord până la finalul anului sau Marea Britanie va părăsi UE dezordonat, fără un acord? Se vor înțelege Parisul și Londra pe pescuitul în Canalul Mânecii sau Emmanul Macron se va folosi de acest nou dezacord pentru a împinge Marea Britanie afară din UE și a-și urmări planul de a deveni liderul politic al UE, odată ce va ieși din scenă și Angela Merkel?

În spatele acestor știri și analize, șomajul crește odată cu inflația. Pandemia nu face decât să grăbească o criză care era iminentă, să accelereze schimbarea de paradigmă și de tehonologie, să reducă încrederea în democrația vestică ce se șubrezise deja.

Iar dincolo și de aceste aspecte stă ascensiunea Chinei. Agendele progresiste ale corporațiilor vestice și ale politicienilor de aici sunt o piedică în calea investițiilor in China – fie pentru că regimul de la Beijing își spionează cetățenii, fie pentru că oprimă minoritatea uigură sau pentru că vrea să suprime libertățile celor din Hong Kong (ca și cum guvernele vestice nu și-ar urmări cetatenii, ca și cum Hong Kongul în care nu există vot universal ar fi o democrație model).

Într-un editorial publicat de Financial Times, Ray Dalio, fondatorul firmei de investiții Bridgewater, ne spune să nu ne facem că nu observăm ascensiunea Chinei. China se ridică, în timp ce vesticii cred că Beijingul minte, trișează și nu joacă după reguli, regulile vestice.

Prejudecățile anti-chineze irosesc oportunități

Din tot ce-mi pot aminti, oamenii au spus că China nu poate reuși. Comunismul nu poate funcționa. Nici autoritarismul. Chinezii nu sunt inventivi. Au probeme cu datoriile și specula. Însă vedem cu China reușește prin metode excepționale”, scrie Ray Dalio.

A ajuns să aibă una dintre cele mai mici rate ale răspândirii covid. În anul ce se încheie, economia chineză va înregistra o creștere de 5%, fără să monetizeze datoria, asta în timp ce restul marilor economii s-au contractat. China produce mai mult decât consumă și are un surplus, nu ca SUA și mare parte din țările vestice. Jumătate dintre listările pe bursă din acest an vor fi în China. Până și Tesla și-ar putea produce aici integral Modelul 3, cel mai bine vândut.

Ordinea mondială se schimbă, însă mulți nu observă asta din cauza viziunii antichineze. Eficiența extraordinară a Chinei nu este ceva nou. În realitate, lăsând la o parte ”secolul umilinței” din 1839 până în 1849, China a fosta una dintre cele mai puternice țări și culturi. În ultimii patru ani, schimbările financiare din China au fost remarcabile. Lăsând la o parte critica pe care o puteți aduce ”capitalismului de stat” și modului în care China a reușit, nu puteți spune că acestea nu au funcționat.

Când am fost pentru prima dată în China, acum 36 de ani, le-am dat oficialilor chinezi calculatoare de buzunar de 10 dolari. Au crezut că sunt niște mașinării miraculoase. Acum, China rivalizează cu SUA în domeniul științelor aplicate și, cel mai probabil,  va prelua conducerea în următorii 5 ani. Începând din 1984, veniturile pe cap de locuitor au crescut de 30 de ori, iar speranta de viață a crescut cu un deceniu. În 1990, în China a apărut prima bursă de valori, creată de șapte tineri patrioți pe care îi cunoșteam. Acum, bursa este a doua din lume.

Ascensiunea Chinei are implicații politice și financiare majore. Din punct de vedere politic, China a devenit o sursă de îngrijorare în SUA , care se teme de ascensiunea sa și respinge modelul autoritar chinez, precum și politica față de minorități, cum este cazul uigurilor musulmani din Xinjiang. China spune că este necesară o abordare fermă pentru menținerea ordinii, că tot ce se întâmplă în interiorul granițelor este treaba ei și că SUA au și ele propriile probleme cu drepturile omului. Suveranitatea chineză în Taiwan, Hong Kong și în alte zone este o altă chestiune foarte disputată. Nimeni nu știe cum vor evolua aceste tensiuni, dar ele au cu siguranță un efect asupra noastră, a tuturor.

Între timp, economia chineză a ajuns la aproape aceleași dimensiuni cu cea americană și crește intr-un tempo mai alert, deci timpul este de partea Chinei. Are o populație bine educata, are o treime din facultatile de științe din lume, de trei ori mai multe decât SUA. Statul colectează informații personale pe care să le proceseze prin intermediul inteligenței artificiale. În Vest, asta este percepută ca partea întunecată a Chinei. În China, se consideră că această abordare întărește normele sociale. Pentru a estima capacitatea Chinei, trebuie să spunem că, are de patru ori populatia SUA, iar peste 25 de ani, când veniturile pe cap de locuitor vor fi la jumătate față de cele din SUA, China va avea o economie de două ori mai mare.

Există și implicații în domeniul investițiilor. Ca investitor global, mă gândesc mereu cât să investesc în China, uitându-ma la aspectele de baza și la ce fac ceilalți. Datele financiare de bază arată bine, activele au prețuri atrăgătoare. Acțiunile și obligațiunile chineze reprezintă doar 3% din portofoliul holdingurilor din lume, dar procentul ar putea fi de cel puțin 15%. Discrepanța aceasta se datorează prejudecăților anti-chineze. Cred că asta se va schimba. Piețele din China se deschid pentru străini, care au acces la 60% din ele, comparativ cu 1% în 2015. De aceea, mă aștept ca China să aibă influxuri de capital care să-i sprijine moneda, care se află la un maxim acum. Toate acestea susțin decizia de a achiziționa cât mai multe active chinezești.

Desigur, lucrurile pot începe să meagă prost în orice țară. Beijingul ar putea să nu mențină ritmul actualelor reforme financiare, deși mă îndoiesc că se va întâmpla asta. Apoi, China și SUA sunt într-o competiție acerbă in domeniile comercial, al piețelor de capital, al energiei și geopolitic. Nimeni nu poate ști cât de periculoase vor fi aceste războaie, cine și cum le va câștiga. Este motivul pentru care investesc în ambele țări.

Timpul va hotărî care dintre cele două puteri va învinge și care va pierde. Pe scurt, imperiile se ridică atunci când sunt productive, sănătoase financiar, când câștigă mai mult decât cheltuiesc și când își sporesc acvtivele mai mult decât datoriile. Asta se întâmplă, de regulă, atunci cand cetățenii lor sunt bine educați, muncesc mult și se comportă civilizat. Dacă analizăm în mod obiectiv China și SUA din perspectiva acestor criterii, așa cum încerc să o fac într-un studiu la care lucrez, vom ajunge la concluzia că Beijingul stă în mod limpede mai bine.

Prejudecățile ne împiedică întotdeauna să identificăm alternative. Deci, în cazul în care ați fost sceptici în privința Chinei pentru că nu sunteți de acord cu ce se întâmplă acolo, vă sugerez să priviți lucrurile mai limpede. La fel și când vine vorba despre evenimentele din SUA și locul Americii într-o lume în schimbare. Ajunul alegerilor din SUA este un moment bun pentru a reflecta la ambele aspecte.”

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6

28 de Comentarii

  1. China e de mult numarul 1 mondial. Biblia spune ca rasa galbena va domina lumea , as si este. In 30 de ani china a evoluat cat sua in 200. Toti se lauda cu tehnologiile lor capitaliste , ca fac injectoare ,compresoare ,module, roboti, tesaturi , procesoare si microprocesoare…etc. etc…. dar toate-s facute in China. Daca inchide China , inchid toti. Numai prostii nu pot intelege cum a reusit china , un stat comunist sa arate ca poate fi cei mai bun stat capitalist iar ei , chinezii, cei mai buni antreperenori. . Au resuit asta cu varf si indesat, iar noi nu facem afaceri cu ei pentru ca asa vor altii . China a devenit ceea ce este doar prin munca siiii…. siiiii… asta trebuie sa ghiceasca prostii si sunt destui care conduc Romania si sunt prosti.

  2. Dl Baran are dreptate!Si eu cred ca Uniunea Europa doar cu Rusia si China vor prospera in secolele care vin,fara arabi,fara „atatatorul” la razboi,fara prea multa religie,fara prea multe minoritati! SUA este un Mexic in devenire si e normal,doar au furat pamanturile mexicanilor, ca sa se extinda de la un ocean la altul!
    SUA top exporturi:Petrol,soia,bumbac,porumb,grau,armament
    China top exporturi: computere,echipamente telecomunicatii,echipamente industriale,

    Despre ce discutam?

  3. #moromete – Mai du-te, neica, cu propaganda ta neagra cu tot! Chiar ai impresia ca suntem cu totii tampiti si nu stim cum, cine, de ce si pentru ce tot fabrica raportele d-astea, unul mai ciudat ca altul. Chiar ai impresia ca daca a aparut un astfel de material, gata, toata lumea a cazut pe spate exclamand „ia te uita, dom’le ce chestie!” si o si ia de buna? Daca tu crezi, n-ai de cat, dar in locul tau m-as gandi mai bine. Te-ai intrebat vreodata cum ar fi posibil ca intro tara condusa de un regim autoritar si controlata strict de stat este posibil ca doi, trei straini sa bantuie liberi pe unde ii taie capul si sa abordeze probleme, hai sa le zicem delicate, pe care statul chinez ar vrea sa le ascunda? Ba sa mai ia si asa-zise interviuri unor oficiali chinezi care sa-si bata gura in legatura cu „secrete de stat” spunand lucruri care, odata iesite public, i-ar trimite pe trancanitori dupa gratii (indiferent ce-o fi insemnand expresia asta in China)? Deci, ori esti naiv si credul, ori ….

  4. Mare idiot poate fi cineva care sa ia de bune cifrele statistice ale regimului de la Beijing!Idiotul asta crede ca China a ajuns la,,una dintre cele mai mici rate ale răspândirii covid”.Nu zau?Si cine poate verifica rata de crestere de 5% .Gogosi chinezesti !Industrializare fara discernamat numai pentru a face productie si a invada pietele planetei cu toate porcariile(romanul cand vrea sa vorbeasca dispretuitor despre o marfa ii zice,,chinezarie”!) a dus in China la un adevarat dezastru ecologic:40% din raurile Chinei nu mai sunt potabile in conditiile in care China are 20% din populaţia lumii dar are doar 7 procente din apa potabilă a lumii.Mai mult de jumătate din populaţia Chinei nu are acces la apă potabilă şi aproape două treimi din populaţia rurală a ţării folosesc apa contaminată. Rauri contaminate de deşeurile industriale,milioane de peşti morţi în râul Fuhe,scugeri de ulei in portu Dalian,sunt doar câteva dintre exemplele de poluare masivă din China. Pentru sute de milioane de chinezi care locuiesc în zonele cu industrie dezvoltată, acest lucru a devenit deja normal.Cca.20 la sută din terenurile agricole din China sunt poluate cu impurități, cum ar fi cadmiu, nichel, și arsenic.Cantități imense de cadmiu au fost gasite in orezul chinezilor .Cel puțin 1700 de porci morți au fost găsiți într-un afluent al fluviului Galben. Acest lucru este un nimic în comparație cu 16000 de carcase de porc,care au fost descoperite în râurile care furnizează apa către Shanghai.Cca. 500 000 kg de pești morți au fost aruncate în provinicia Hubei din cauza otrăvirii cu amoniac de la o uzină chimică.Aerul la Beijing este irespirabil si o ceata este prezenta constant in atmosfera capitalei!Asta-i pretul,si nu numai,pe care il platesc chinezii nebuniei si megalomaniei sefilor comunisti! Admiratori ai Chinei , grabiti-va ! Smogul,apa infectata,covid-ul,cadmiul,arsenicul,…va asteapta cu drag !

  5. wasp, nu ia nimeni de bune statisticile chinezesti, ci realitatea din jur. Atunci cand pe 70% din obiectele pe care le ai in jur scrie Made in China, iar Dacia electrica va fi produsa tot in China (asta doar ca un exemplu apropiat de noi), trebuie sa fii prost (sau postac platit, ca tine) sa nu-ti dai seama de realitate. Plimba ursul, ca avem destui propagandisti pe care nu-i mai crede nimeni.

  6. Moromete este vorba despre aceiasi civilizație ca si altora din Falum
    Diferd.ta fiind ca falumii sunt compradori

  7. Abc.
    Chinezii produc 70% din ce vrei tu in lumea asta pentru că sunt ieftini. Cu tehnologie fie furată fie împrumutată.
    Jardais Duran.
    Te înșeli amarnic dând la o parte lumea islamică. Ideologia a ținut 1400 ani, va tine încă pe atât.
    Lumea este religioasă, oricât nu vrea nimeni să recunoască. Iar în numele religiei se poate întâmpla orice, așa cum istoria de 2000 de ani o arată.
    Baran Gheorghe.
    Dacă mâine se retrag toți fabricanții din China cu patentele lor cu tot, chinezii vor intra in sec. 18.
    A fabrică nu înseamnă a crea tu însuți ci a face ce-ți spune altul cum să faci. Iar e vorba de mâna de lucru ieftină.
    Cât despre calitate, până și în 2020 te cam k…ci pe ea.

  8. Prejudecățile mă împiedică să văd China ca pe un competitor real al Sua. China este înconjurată de „anexe” sau provincii ale imperiului american, Japonia şi Australia. Ceilalți vecini India şi Rusia pot oricând sau le este mai la îndemână să se alieze economic/comercial şi militar cu americanii împotriva Chinei. Sua are mai multă hegemonie în Marea Chinei de Sud decât are China în Marea Caraibilor, amândouă mări populate cu state minuscule cu roluri de paradisuri fiscale. Unul dintre puținele avantaje ale Chinei este tenacitatea, puterea de muncă şi spiritul de sacrificiu al societății ei. „Muşuroiul” chinezesc este mult mai eficient decât societatea americană multiculturală şi cu diversitate etnică şi rasială. Povestea cu oprimarea uighurilor este pusă în scenă de agențiile de presă americane şi europene mai mult pt a produce animozitate şi ură gratuită a lumii musulmane împotriva Chinei şi guvernului ei comunist. Povestea asta produce efecte şi pe plan economic nu doar ideologic, mai ales că sunt state majoritar musulmane şi în Asia de Sud-Est.

  9. „Gab. Adica Hwawei si rachetele in spatiu , roverul pe luna si barajele , hidrocentralele, centralele nucleare, podurile imense , trenurile de viteza sunt facute si create de altii?? HA! Ce gandire profunda si scufunda aveti!!!!Mana de lucru ieftina … asta-i concluzia la profunda analiza a fundului gandirii dumneavoastra???

  10. China e o țară de lumea a treia. In anii 80 se remarcau prin productia de penare cu sclipici si gumari roz. In ultimii 30 de ani, corporațiile occidentale au tot investit acolo in productie, atrase de profiturile potențiale uriașe- mâna de lucru ridicol de ieftina si numeroasa, sindicate … ha ha, ce gluma buna, siguranta absolută, ca doar e stat comunist si norme de poluare inexistente. Asa ca vesticii ăștia răi au ridicat vreo două sute de milioane de chinezi la nivel de clasa de mijloc chinezeasca – adică isi permit mașină personală și cumpărături la mall.
    Restul de un miliard două sute sunt la nivel de 50 de dolari venit mediu lunar.
    La modul practic un regim opresiv cum e cel actual e singurul mod de a tine China in forma de stat centralizat, altfel se va sparge într-o federație centrifuga după modelul URSS. Tibetul zona uigura si sud estul .. Canton, care nici macar nu vorbesc aceiasi limbă cu cei din Beijing, vor fi primele care vor pjeca

  11. Chinezii au inteles ca un virus se propaga viral (!) in populatie si ca inactiunea = prostie. Restul lumii cu putine exceptii par complet retardati si nu pot nici acum intelege asta. Sa ai valul doi in toamna dupa ce ai trecut prin acelasi lucru in primavara trebuie sa fii complet cretin!!

  12. Dezvoltarea Chinei se datoreaza faptului ca la conducerea Chinei nu sunt chinezi .
    Au presedinte neamtz prim ministru ebreu ungur si securistu sef tot ebreu….la externe ebreu si televiziuni nenumarate numai cu moderatori ebrei.
    De aia a ajuns asa mare China. Ca daca erea condusa de chinezi se alegea prafu.

  13. FOARTE ADEVARAT! O SUB-NATIE CANIBALA – mananca fetusi avortati si/sau morti !! asta promoveaza monstrul soros ./ gates. Este la moda la lemnu’sfant cica ca memele „vip” sa-si haleasca placenta! este o moda pagano-satanica in crestere – aka „trend”. Dar omenirea REFUZA SA VADA CA CELE MAI IEFTINE ORGANE SUNT TRAFICATE MONDIAL SUB TACERE. SECURIMEA DIN ROMANIA ESTE BAGATA PANA GAT SI-N ASTA ! UNDE SUNT COPIII DISPARUTI DIN ROMANIA? UNDE SUNT FETELE ?? BHAAAIII TREZITI-VA ODATA ALTFEL AJUNGEM CHINA DE EUROPA ADORMITILOR !!
    „PROFEŢIILE lui Arsenie Boca: Se va consuma CARNE DE OM şi se va bea SÂNGE de om”
    https://evz.ro/profetiile-lui-arsenie-boca-se-va-consuma-carne-de-om-si-se-va-bea-sange-de-om.html

  14. Este interesant si semnificativ de urmarit cum a functionat invatamantul incepand cu epoca Mao .Educatia este pilonul principal pe care se devolta acum China si care i-i asigura stabilitatea de desvoltare in viitor.

  15. @ Tudor. Jalnicul dumitale comentariu arata ca nu stii nimic despre China si nici macar nu poti sa ti-o imaginezi. De altfel este si foarte greu, daca nu ai fost acolo. In clipa de fata surclaseaza toate celelalte state(si am vazut destule) aproape 100. Cat despre poluare, afla ca in marile orase aproape tot transportul este electric, inclusiv scuterele, populatia este bine imbracata si civilizata, iar curatenia stradala impecabila. Beijingul este un oras verde, unde nu vezi nici macar o frunza cazuta pe jos. Cat priveste autostrazile, caile ferate, arhitectura, podurile si lucrarile de arta, ingineria, digitalizarea, toate astea sunt prea departe de imaginatia unuia ca tine.

  16. Nu mor caii cand vor cainii .
    Marea China se va dezvolta in continuare si maretia acestui popor cu o istorie de peste 5.000 de ani va dainui.Este greu de inteles mentalitatea chineza,care pune mai presus de toate maretia si demnitatea patriei, fata de noi, unde primeaza interesul personal.
    Apoi conducerea tarii cu un plan bine stabilit si cu un tel maret.canalizeaza toate energiile acestui mare popor pentru o dezvoltare fara precedent .Nu un haos ca in asa zisa democratie romaneasca.Si la noi s-a construit candva o tara puternic industrializata si demna, respectata in toata lumea,dar am distrus-o.
    Au venit la conducere numai tradatori si nulitati care s-au imbogatit prin jefuirea sistematica a bogatiilor tarii,cedarea suveranitatii americanilor si dispret pentru ce este romanesc.
    In China tot poporul are incredere in conducere si respecta legile tarii.

  17. CHINA FACE EXACT CE FACEA ROMANIA IN ANII 60 – 70 ADICA SE INDUSTRIALIZA EXCESIV FARA SA-SI PUNA PROBLEMA RESURSELOR MINERALE SI ENERGETICE. CUM A ZIS TAICA PARINTE DANIEL ZILELE ACESTEA NU-I APUCA CRACIUNUL.

  18. China creste prin generatii, noi scadem prin generatii. Daca sustineti ca Huawei este patent strain si nu creatie chineza , atunci comentariile nu-si mai au rostul. Pai cine sa plece din China? Are cineva curajul sa scoata capital din China , sa-l duca in Offsore sau alte state? Tocmai asta-i secretul pe care prostii nu-l vad. China capitalizeaza , iar termenul a capitaliza este strain si greu de inteles de catre novici in ale economiei si administratiei. Tot cap[italul care pleaca din China , aduce dublu sau triplu inapoi. Nu iese nimic fara garantia ca se intoarce si aduce . orice investitie in exterior este controlat cu mana de fier. Dintr-un Euro fac doi sau chiar trei, comunistii astia au inteles cel mai bine Capitalul luoi Marx si il aplica perfect .

  19. Pacat de noi ca pierdem pe zi ce trece prietenia Chinei! Cind ne vom trezi va fi prea tarziu! Ungurii o fac si le va fi bine! Noi, cu sasii si secuii, ne ducem de rapa!

  20. Scuze dar matale iei lozincile drept adevăr. Erați până acum fanii Kremlinului, dar cum Rusia este pe cale a deveni un stat eșuat, v-ati găsit in China exemplul care sa va susțină teoriile generate de frustrări .
    Va fi interesant după ce corporațiile occidentale isi vor reloca productia chinezească in tari mai putin susceptibile a declanșa un alt Cernobîl sanitar ,

  21. Modelul politico-medical chinezesc a TERMINAT CU PANDEMIA IN MAI PUTIN DE 3 LUNI !

    Modelul politico-medical al „lumii democratice” A DAT CHIX !!!!
    In prima luna de pandemie A DAT CHIX IMPERIALISMUL MULTINATIONAL . (afacerile internationale)
    In lunile urmatoare A DAT CHIX SI CAPITALISMUL NATIONAL. (afecerile nationale)

    Dar „lumea a treia” ? Nci unul dintre modelele politico-medicale de mai sus. SI TOTUSI NU PREA AU PANDEMIE . De ce ????????????

    Care dintre modelele politico-medicale este mai bun ?????
    Care dintre aceste modele s-au descurcat mai bine in vreme de criza politico-medicala ????

    DE CE ‘LUMEA DEMOCRATICA” A DAT CHIX ???? O INTREBARE DE BAZA PENTRU USA, EU si NATO.

    Oare nu a venit momentul sa schimbam modelul politico-medical „al lumii democratice” ????
    CA IN 1989 – schimarea lumii sovietizate !!!!!!!!!!!!!!

    Chinezii sunt 1.5 miliarde de lucuitori. Si au un sistem politic mixt comunisto-imperialist. (modelul economic al lui Marx – considerat in lumea euroatlantica ca economistul mileniului II).

    „Lumea democratica” numara doar 900 milioane de locuitori (incluzand SUA, Canada, Australia, Rusia, Turcia si Europa UE). Care a adoptat sistsemul politic capitalisto-imperialist (asa zisul model liberal de la sfarsit de secol XIX).

    Restul locuitorilor Terrei o reprezinta :lumea a treia”. Modelele politice adoptate de acestia sunt foarte multiple.

  22. @doru popescu : Daca tu crezi in gogosile pe care le arunca propaganda gangsterilor de la Beijing , sa fii sanatos ! Daca vrei sa afli ce haita mafiota este conducerea Partidului Comunist Chinez , pune mana si citeste ,, Panama papers ” , capitolul despre China ! Si daca esti asa de incantat de modelul chinezesc , n-ai vrea sa iei viteza la Beijing , fara sa ne mai regulezi la cap cu prostia ca lumea occidentala sa-si schimbe modelul economic dupa mintea unor nebuni chinuiti de dureri la nervii capului ?

  23. In timp ce toata lumea e preocupata de China „Statele Unite au avut o creştere economică de 33,1% în trimestru al treilea al anului 2020, anunţă Departamentul american al Comerţului, citat de CNBC. Potrivit estimărilor preliminare, în perioada iulie-septembrie, PIB-ul SUA a crescut cu 33,1%. Economiştii estimau o creştere de 32% în trimestrul al treilea. Este vorba de cea mai mare creştere economică a SUA din perioada postbelică. Rata somajului a scazut cu 7.9% in luna septembrie. Toate acestea au dus joi (adica azi) la cresterea spectaculoasa a stok marketului.”
    ?!!?

  24. STIMATE WASP,

    Stii cum se traduce „panama papers” – HARTIE DE STERS LA C.R …….

    TU trebuie sa te duci in China …. Sa vezi prin proprii tai ochi cum „domocratiile mondiale” si-at trimis TOATE ECONOMIILE LOR in China…
    Ca sa exploateze „forta lor de munca ieftina: chinezeasca”:.
    Se doreau „AFACERI NECURATE” intre magnatii corupti din lume si triadele chinezesti.

    NUMAI CA STATUL CHINEZ (COMUNISTO-MAFIOT”) si-a insusit si dezvoltat tehnologiile altora.
    Si au intrecut (prin viclenie) statele „democratice” din lume (SUA,EU,…)

    De aceea, pe orice produs actual din lume scrie acum „MADE IM CHINA”.

  25. @andy „…fata de noi,” Care noi ca eu nu sunt cu tine ! De ce iti place pluralul ? Chiar crezi ca Romania si romanii au acum independenta si suveranitatea Chinei ? Votul romanilor mai conteaza ? Nu mai conteaza, ma simt captiv in ceea ce inca mai numesc tara mea !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.