Comisia Europeană a anunțat o alianță în domeniul energiei nucleare

Comisia Europeană a anunţat vineri lansarea unei alianţe industriale europene în domeniul energiei nucleare pentru a accelera implementarea viitoarelor reactoare modulare mici (SMR), o tehnologie promiţătoare pentru decarbonizarea industriei în următorii zece ani, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Acest anunţ face parte dintr-o revenire recentă în discuţii a energiei nucleare în cadrul instituţiilor europene sub influenţa a 12 ţări membre, printre care Franţa, Suedia şi Polonia, care se bazează pe această energie cu emisii scăzute de carbon pentru a-şi atinge obiectivele climatice.

SMR („reactoarele modulare mici”) sunt reactoare nucleare mult mai mici decât centralele electrice convenţionale. Ele pot fi fabricate în uzine înainte de a fi transportate la locul de instalare. Tehnologia este încă în curs de dezvoltare şi face obiectul competiţiei internaţionale.

Mai flexibile şi mai puţin costisitoare decât reactoarele mari, SMR-urile vor putea înlocui centralele pe gaz, petrol sau cărbune. Ei vor putea furniza energie electrică şi căldură pentru industrie şi termoficare sau pentru a produce hidrogen cu emisii scăzute de carbon.

„Prin consolidarea cooperării la nivelul UE, Alianţa va accelera desfăşurarea primelor SMR în UE până la începutul anilor 2030”, a spus Comisia Europeană într-un comunicat.

Vineri, Comisia Europeană a lansat un prim apel de candidaturi până pe 12 aprilie, destinat furnizorilor de energie electrică, companiilor din industria nucleară, instituţiilor financiare, organizaţiilor de cercetare, centrelor de formare şi organizaţiilor societăţii civile.

Obiectivul este acela de a încuraja înfiinţarea unui sector european. În special, aceasta implică identificarea şi completarea lacunelor tehnologice sau industriale şi promovarea cooperării între diferitele părţi interesate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Dac-ar fi nergie nucleară curentul n-ar costa mai nimic. Așa ziceau cu primele păcăleli/centrale nucleare; pt prima oară omenirea nu va mai fi dependentă energetic de Soare.
    Dac-ar fi energie nucleară China, manufactra lumii, n-ar construi încă 243 GW de termocentrale pe cărbune. (China currently has 243 gigawatts (GW) of coal-fired power either approved or under construction, enough to power the whole of Germany…)

  2. UE ne-a anuntat ca e o elefanta gravida. Si cand colo a nascut un soarece oparit. Bah, da’ combustibilu’ pentru mirobolantele SMR-uri de unde-l luati? Ca Africa v-a dat flit, la rusi e magazinu’ inchis. He he, iar se-ntalnira hotii cu prostii. Da’ duamna inginera ginecologa Ursula ce zice?

  3. „Tehnologia este încă în curs de dezvoltare”
    Cum asa? Pai nu urmeaza DEJA sa construiasca romania vreo 12 dintra’astea, americane binenteles?
    Cine minte tovarasi? Conducatorii romaniei loiali intereselor americane sau UE?
    Cum poti sa contruiesti asa ceva daca inca este in dezvoltare?
    Experimenteaza americanii pe noi? Asta suntem, SOBOLANI?

  4. Inca o dovada ca paglicarii dela UE nu sunt sanatosi la cap,sau ca spaga le-a lut mintile.Nuscale a intrat in faliment,mintiti ca costurile sunt mici.Uite costuri mici,Esuatul a batut palma cu americanii primavara trecuta,i-a bagat la inaintare pe jigodia de Virgil Popescu si pe MaCiuca,doua cozi de topor pronto,sa demareze un imprumut la Banci americane in valoare de 9,4 melearde de Dolari.Achizitia cu plata antecepata la fel ca la comenzile pt. armament.Comisionul,parandaratul garantat,5 % sau 10 %, tot antecepat din cei 9,4 melearde.9,4 melearde de Dolari pt. 6 reactoare ce nu erau nici macar in faza de proiectare,reactoare care ar produce ” uriasa ” cantitate de 462 MGW.Cu cateva sute de milioane de Euro pana in prezent in Romania au fost instalate panouri fotovoltaice care produc peste 1000 de MGW.Faceti comparatia si evaluati monstruosul jaf.

  5. De la Ruters citire, în ianuarie anul acesta:

    https://www.reuters.com/business/energy/cancelled-nuscale-contract-weighs-heavy-new-nuclear-2024-01-10/

    Ăștia sunt acum Nuscale , zero , repetăm Roșia Montana, dar dfe 5 ori mai scump de data aceasta.

    Să ne uităm la cefa turcii ( își construiesc reactoare de mare putere cu Rosatom-ul)

    https://www.aljazeera.com/news/2023/4/27/putin-erdogan-speak-before-inauguration-of-turkish-nuclear-plant
    https://balkangreenenergynews.com/turkeys-third-nuclear-power-plant-to-be-built-on-european-side/

    Tovarăși securiști , știu sunt putinist … ca mulți alții care ne-am săturat de minciunile și gogoșarii politruci pe care îi serviți peste tot în toate funcțiile de conducere.
    Agențiile mari de știri ( acelea democrate )nu prea s-au obosit să dea această știre, le culegem de pe unde putem , cât se va mai putea .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.