Nuclearele lui Ciolacu la Washington

Proiectele Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă şi cel al centralei nucleare de mici dimensiuni de la Doiceşti rămân prioritare, având în vedere obiectivele asumate de România în domeniul schimbărilor climatice, a declarat, luni, premierul Marcel Ciolacu, în cadrul întrevederii cu secretarul pentru energie al Statelor Unite ale Americii, Jennifer Granholm.

”Cooperarea cu Statele Unite ale Americii în acest domeniu a transformat securitatea energetică într-unul din principalii piloni ai Parteneriatului nostru Strategic. Guvernul României susține cu fermitate implementarea proiectelor energetice aflate în curs. Obiectivul nostru ca țară este să fim independenți energetic și să asigurăm resursele necesare cetățenilor și economiei, indiferent de evoluțiile în plan internațional”, a afirmat Marcel Ciolacu, conform unui comunicat transmis de Guvern.

”În perspectiva cooperării în domeniul energetic, șeful Executivului a menționat că proiectele Unităților 3 și 4 de la Cernavodă și cel al Centralei SMR de la Doicești rămân prioritare, având în vedere obiectivele asumate de România în domeniul schimbărilor climatice.
Secretarul pentru energie al Statelor Unite ale Americii, Jennifer Granholm, a subliniat interesul părții americane pentru cooperarea în acest domeniu mai ales în cel al energiei regenerabile. În discuții, accentul a fost pus pe cooperarea în domeniul energiei nucleare care reprezintă un punct distinct al interesului SUA, care sunt implicate în implementarea Proiectului Cernavodă, inclusiv prin finanţare prin EximBank de până la 3,05 miliarde USD.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a salutat interesul Statelor Unite pentru dezvoltarea proiectelor energetice comune, componentă esențială a colaborării economice bilaterale”, se mai arată în comunicatul citat. ”Creșterea comerțului bilateral a depășit 5 miliarde USD în 2022 și este pe cale să stabilească un nou record în acest an. Alături de proiectele comune de investiții și interesul reciproc de a amplifica colaborarea în sectoare care aduc plus valoare, precum cercetare, dezvoltare, inovare, sunt argumente definitorii pentru a crește Parteneriatul nostru Strategic la nivelul unui real parteneriat economic”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Ciolacu se află într-o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii – la Washington D.C. și New York – împreună cu o delegație  guvernamentală din care fac parte Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, Luminița Odobescu, ministrul Afacerilor Externe, și Radu Oprea, ministrul Economiei.

SMR la Doicești: prea riscant, prea scump, prea târziu

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8577 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Parca in SUA s-a anulat constructia de SMR-uri.
    „Eșec uriaș: Proiectul privind reactoarele modulare mici a fost anulat în SUA / NuScale are probleme de credibilitate / Poziția Ministerului Energiei: România își menține încrederea în tehnologiile SMR ”

    https://economie.hotnews.ro/stiri-energie-26670381-esec-urias-proiectului-privind-reactoarele-modulare-mici-planurile-construire-fost-anulate-sua-care-vor-efectele-romania.htm

    Ramanem noi pe post de cobai. Romanii nu valoreaza nimic iar conducatorii lor sunt usor/ieftin de convinsi.

  2. Ia Editat de la unchiu Schmuel ca de obicei…

  3. Ce-i aia, mai Ciolacule „energie regenerabila”, unde si cum si de ce sa regenerezi, mai Ciolacule energie, nu cumva din muntii de gunoaie si deseuri periculoase trimise de la toti BINEFACATORII Romaniei ?! Pana in 2023, ce proiecte reciproc avantajoase (cum zicea raposatul Ceausescu) ne-au pricopsit americanii ?! Cu sepcute si by, by, bai Ciolacule…

  4. De la sluga Johannis la sluga Ciolacu, obedienta este maxima, iubirea de Romania este minima, ce conteaza, daca facatura aia explodeaza in Romania ? O sa primim ajutoare ! Pe bune tradatorilor !

  5. Sa ne rugam la Al de Sus ca in 2024 sa scapam de aceste ciume netrebnice usr,penele,pesede pe care le-am votat sa fie in slujba strainilor. I-au umplut pe ameriolaci de bani.

  6. Ce spuneti baieti…vine sau nu cu firman ? Cat baga in trezoreria SUA, pentru asta, 50-100 MLD USD, ca citu a bagat 60 MLD USD…..

  7. Chemati-l pe Ceausescu sa va mai construiasca 3 reactoare la Cernavoda si sa faca sa ‘piara neghina din tara”. „Iarna rea din holde piara, piara dusmanii din tara’. Scoateti afara pe acesti jefuitori ce va baga pe gat afaceri private in defavoarea statului roman

  8. Slugi care se duc să fie unși la stăpân și vin cu obligații financiare pentru tara cum sunt prostiile alea de reactoare nucleare modulare pe care nici un stat american nu le vrea pentru că sunt prea scumpe și experimentale

  9. Ciolacu si a negociat cu americani sa devinapresedinte al Ro. Caci de fapt asta a facut acolo? Voturile noastre sunt zero la cum se pot aranja.

  10. na Ciolacule,
    asta ti-a trebuit:
    -Jennifer Granholm
    Secretar pentru Energie al Statelor Unite ale Americii
    Născută: 5 februarie 1959 (vârsta 64 de ani), Vancouver, Canada

  11. După poză, ce au pe masă și de-o parte și de alta, ce au putut povesti în afară de; cum ați călătorit, unde cumpărăm ciunga și asemănătoare. Sau te pomenești că toți de la masă au venit cu lecțiile învățate, în detaliu, tehnic.
    Teatru politic, actori politici.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.