Numai lapte și… gaze

România dispune de toate instrumentele necesare pentru a depăși orice provocare pe piața gazelor naturale, a declarat Vasile Cârstea, directorul general al Depogaz, în cadrul Forumului Gazelor Naturale organizat de publicația Financial Intelligence. Acesta a subliniat că țara noastră se află într-o poziție de siguranță, având o capacitate de extracție de aproximativ 60 de milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi, un volum suficient chiar și pentru cele mai solicitante condiții de consum.

„România are capacitatea de a asigura nu doar necesarul intern de gaze, dar și de a oferi suport vecinilor noștri în situații delicate. În cele mai friguroase zile ale iernii, consumul de gaze nu depășește 56-57 de milioane de metri cubi, ceea ce demonstrează că infrastructura țării poate face față cu succes cerințelor interne și externe”, a explicat Cârstea.

Sistemul național de transport al gazelor a suferit investiții semnificative în ultimii ani, iar aceste îmbunătățiri s-au reflectat în creșterea „line-pack-ului”, adică a stocării de gaze în conducte, de la 35-36 de milioane de metri cubi la 74-75 de milioane de metri cubi. Acest avans în infrastructură asigură o flexibilitate mai mare și o stabilitate suplimentară în livrarea gazelor, inclusiv în perioadele de vârf ale consumului.

Referindu-se la tradiționala practică a României de a importa gaze în sezonul rece, Cârstea a subliniat că aceasta se întâmplă doar din motive comerciale, atunci când importurile sunt mai ieftine decât producția internă. „Importurile sunt o alegere economică, nu o necesitate de securitate a aprovizionării”, a precizat oficialul Depogaz.

În ceea ce privește înmagazinarea gazelor, Cârstea a explicat cum România a reușit să depășească pragul de 100% al capacității de stocare, înregistrând o creștere temporară datorată lucrărilor de investiții. Depogaz a adăugat 150 de milioane de metri cubi de capacitate de înmagazinare în depozitele de la Ghercești și Sărmășel, o realizare care va contribui la creșterea stabilității sistemului.

Depogaz vizează o capacitate de înmagazinare de 4,2-4,5 miliarde de metri cubi de gaze și o capacitate zilnică de extracție de 42-45 de milioane de metri cubi, prin proiecte precum extinderea depozitului de la Bilciurești, unde capacitatea de extracție va crește de la 14-15 milioane de metri cubi pe zi la 20 de milioane, și proiectul de la Ghercești, care va fi conectat la BRUA și va dubla capacitatea de extracție de la 2,2 milioane de metri cubi pe zi la 5 milioane.

În plus, Cârstea a anunțat că Depogaz a scăzut tariful de înmagazinare pentru ciclul 2024-2025 și că prețurile vor rămâne stabile în 2025-2026, o măsură care va ajuta la menținerea competitivității și la susținerea cerințelor pieței.

Recomanda
Cosmin Pam Matei 5087 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Ha, ha! Mă gân’esc c-așa or’ hi raționat ș-amiricanii: punem vătaf pi cin’ trăbă în România ș-or avia gază “naturale” dân plin…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.