Profil de magistrat #rezist

O judecătoare trup și suflet a DNA (II)

Dupa ce a lăsat Judecătoria Negrești Oaș baltă și fără un apartament de serviciu, judecătoarea Crina Muntean a ajuns la Tribunalul Bihor, unde a fost promovată în funcțiile de presedinte al Sectiei Penale și de vicepresedinte al acestei instante, cu sprijinul unui amic din fostul CSM si al unui politician omnipotent originar din zona. În aceste functii, a intrat in conflict cu majoritatea colegilor judecători și s-a remarcat ca judecătoare de serviciu a DNA, fiind partenera de nădejde a procurorilor Ciprian Man și Cristian Ardelean de la Serviciul Teritorial Oradea, care au fost dați afara din Parchetul anticorupție și sunt cercetați de SIIJ pentru mai multe infracțiuni împotriva justiției. Profitând de aceste funcții, a monopolizat abuziv ambele complete de drepturi și libertăți de la Tribunalul Bihor, care emiteau mandate de interceptare, de percheziție și de arestare, motiv pentru care a fost trimisă în judecată disciplinară de către Inspecția Judiciară din cadrul CSM în cursul lunii iulie 2019. Imediat i-au sărit în ajutor gorniștii binomului SRI-DNA și amicul de la CSM, care au proslăvit-o prezentând-o drept o mare luptătoare și o adevărată eroină pentru independența justiției și stat de drept.

Trimisă în judecată disciplinară de Inspecția Judiciară

La inceputul lunii iulie 2019, Inspecția Judiciară din cadrul CSM a dispus trimiterea în judecată disciplinară a procurorilor Ciprian Man și Cristian Ardelean, dați afară din DNA în ianuarie a.c., pentru manifestări ce aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea atribuțiilor de serviciu și legate de discutiile si practicile privind timorarea unor judecatori de la Curtea de Apel Oradea, prin fabricarea de dosare penale. Tot in luna iulie, Inspectia Judiciara a trimis-o in judecată disciplinară pe judecătoarea Crina Muntean de la Tribunalul Bihor, partenera lor de nadejde in abuzuri si alte faradelegi, inclusiv impotriva magistratilor colegi ai acesteia, pentru nerespectarea în mod grav sau repetat a dispozițiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor. Este deja de notorietate că aceasta a înlesnit abuzurile celor doi procurori, cu care era în relații de prietenie, prin eliberarea la discreție a unor mandate de interceptare, de percheziție și de arestare, inclusiv împotriva unor judecători, procurori, avocați, polițiști si finantisti, care au fost absolviti ulterior pentru toate faptele pentru care au fost trimisi in judecata sau pentru majoritatea acestora.

Sesizata de cunoscutul avocat oradean Razvan Doseanu, Inspectia Judiciara a a dispus exercitarea actiunii disciplinare fata de judecatoarea Crina Muntean pentru comiterea abaterii constand in “nerespectarea dispozitiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor”, prevazuta de art. 99 lit. o din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. Judecatoarea Muntean a incalcat dreptul la un proces echitabil si a afectat in sens negativ increderea opiniei publice fata de impartialitatea actului de justitie, au concluzionat inspectorii judiciari. Cercetarile au vizat modul in care Crina Muntean a pus monopol pe completele de drepturi si libertati de la Tribunalul Bihor, inclusiv pe masurile de supraveghere a magistratilor, in perioada in care a condus atat aceasta instanta, cat si Sectia Penala. Concret, Inspecția Judiciară a stabilit ca prin actiunile sale Crina Muntean, care la un moment dat ajunsese sa fie singurul judecator de drepturi si libertati de la Tribunalul Bihor, a afectat repartizarea aleatorie a dosarelor pentru toate cauzele de drepturi si libertati inregistrate pe rolul Sectiei Penale a Tribunalului Bihor intr-o perioada de peste 11
luni (20 decembrie 2017-21 noiembrie 2018 ). Nu in ultimul rand, acelasi actiuni ale judecatoarei Muntean au provocat prejudicierea imaginii justitiei si au afectat grav actul de judecata, fiind indusa ideea ca acesta poate fi influentat ca urmare a dirijarii dosarelor aflate pe rolul instantelor.
Din sesizarea Inspectiei Judiciare rezulta ca, in cursul lunii decembrie 2017, judecatoarea Crina Muntean avea calitatea de vicepresedinte al Tribunalului Bihor, care nu avea, la acel moment, presedinte si asigura, totodata, inlocuirea presedintelui Sectiei Penale, Adrian Buz. La nivelul Tribunalului Bihor s-a mentinut, incepand cu anul 2015, urmare a Hotararii Colegiului de conducere nr. 17/21/08.2015, o forma de organizare a activitatii prin care o parte dintre judecatorii
Sectiei Penale participau in completele de drepturi si libertati si alti judecatori participau la celelalte tipuri de complete. Incepand cu sfarsitul anului 2017, in conditiile in care volumul de activitate la nivelul completelor de fond continua sa creasca, mai ales in comparatie cu volumul de activitate pe care il presupunea exercitarea in mod exclusiv a functiei de judecator de drepturi si libertati, in randul unora dintre membrii Sectiei Penale au inceput sa se manifeste nemultumiri, precum si propuneri de echilibrare a volumului de activitate. In data de 20 septembrie 2017 judecatorii sectiei au formulat cereri in sensul de a se lua masuri in vederea echilibrarii volumului de activitate. Cu ocazia unei sedinte a judecatorilor Sectiei Penale ce a avut loc in data de 21 septembrie 2017, judecatorul Rares Serban a reiterat propunerea ca toti judecatorii de prima instanta sa indeplineasca si functia de judecator de drepturi si libertati. Din cuprinsul minutei intocmite cu acest prilej rezulta ca aceasta propunere nu a fost pusa in discutie, nimeni nu a exprimat nicio opinie, si chiar, din succesiunea replicilor in text, pare ca aceasta sustinere nu a fost auzita.
Ulterior, in data de 20 decembrie 2017, in cadrul Sectiei Penale, a avut loc o sedinta in cursul careia judecatoarea Muntean a condus si dirijat discutiile astfel incat sa se ajunga la desemnarea sa ca unic judecator de drepturi si libertati.
A doua zi, in calitate de inlocuitor al presedintelui Sectiei Penale, a propus si sustinut in colegiul de conducere ca ea insasi sa preia ambele complete de drepturi si libertati pe o perioada incerta, respectiv pana la completarea schemei de personal a sectiei. In sedinta colegiului din 27 decembrie 2017 a impiedicat desfasurarea unor dezbateri mai ample cu privire la aceasta problematica. Astfel, desi un membru al colegiului a mentionat expres ca exista si alte variante de organizare a activitatii,
totusi cu privire la aceasta sustinere nimeni nu a exprimat niciun punct de vedere, intrucat judecatoarea Muntean a replicat ca „ar fi vulnerabilizate dosarele penale daca toti judecatorii si toti grefierii sectiei ar avea acces la datele confidentiale“. Dupa aceasta replica, membrii colegiului de conducere au votat in unanimitate propunerea formulata. Astfel ca in perioada 01.01.2018-21.11.2018, judecatoarea Muntean a asigurat participarea in ambele complete de drepturi si libertati, neinvocand niciun moment ca s-ar impune repartizarea cauzelor in conditiile legii, in mod aleatoriu, in sistem informatizat.
Dupa adoptarea Hotararii nr. 15/12.07.2018 cand, la propunerea noii conduceri a Tribunalului Bihor, s-a decis, de principiu, renuntarea la separarea stricta a functiilor judiciare cu motivarea expresa ca se incalca repartizarea aleatorie, judecatoarea Crina Muntean s-a opus acestei hotarari, a formulat plangere prealabila impotriva ei, a pledat pentru impiedicarea punerii sale in executare. In realitate, doamna judecator a urmarit excluderea unor judecatori din activitatea de drepturi si
libertati, retine Inspectia Judiciara in sesizarea inaintata Consiliului Superior al Magistraturii. Cert este ca judecatoarea Muntean a reusit multa vreme sa-si pacaleasca sau sa-si timoreze colegii, facandu-si mendrele ca judecator de drepturi si libertati.

Atacul și spălatul Crinei

La scurt timp dupa sesizarea CSM de catre Inspectia Judiciara, a incercat sa spele imaginea judecatoarei Crina Muntean si, implicit, a fostilor procurori anticoruptie Man si Ardelean, publicatia Newsweek Romania, unde s-au aciuat mai multi gornisti ai binomului SRI-DNA, ca Sabin Borcan, Mircea Marian, Ramona Ursu.
Revista Newsweek România a publicat, în la finele lunii iulie și începutul lunii august, în două părți, un amplu interviu cu judecătoarea Crina Muntean, în care magistratul a epatat despre problemele din sistemul de justiție, despre „reactivarea unor rețele de interese în justiția locală”, precum și despre cum a ajuns să fie cercetată de Inspecția Judiciară, după ce s-a alăturat taberei magistraților care au protestat față de modificările legislative, din ultimii aproape trei ani, care vizează justiția.In acest interviu lung, realizat cel mai probabil la dictare, judecatoarea Muntean incearca sa se disculpe si sa se victimizeze vizavi de trimiterea sa in judecata disciplinara, prezentandu-se drept o luptatoare eroina, indeosebi impotriva coruptiei din justitie, care este vanata de grupurile de interese penale din justitia bihoreana, constituite din avocati si judecatori nominalizati de-a valma, prin intermediul Inspectiei Judiciare si a unor judecatori din CSM.
In apararea judecatoarei Muntean a sarit tot atunci o alta goarna a binomului SRI- DNA, G4media, publicatie patronata de Dan Tapalaga, fost purtator de cuvant al ministresei Monica Macovei si om de casa si de suete confidentiale si exclusive al fostului procuror general al PICCJ si procuror sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, si alfostului sef operativ al SRI, generalul Florian Coldea. Tot atunci, parca la comanda, a sarit pe Facebook, precum un catel de curte, in apararea Crinutei si implicit a celor doi procurori amici, autoproclamatul luptator pentru independenta si integritatea justitiei, Vasilica Cristi Danilet, care se afla in relatii de prietenie cu tustrei din perioada in care a fost judecator la Judecatoria Oradea. Muhajedinul Danilet a sarit in apararea celor trei si in vremea in care era membru al CSM, inclusiv printr-o depozitie de martor in favoarea judecatoarei Muntean in dosarul de santaj fabricat de procurorul Man avocatilor Ioan si Daniela Sava, in care si-a dat poalele peste cap aratand ca, in calitate de membru al CSM, a analizat doua dosare care o priveau pe aceasta, respectiv unul care avea ca obiect prelungirea mandatului de presedinte al
Sectiei Penale a Tribunalului Bihor si unul avand ca obiect o actiune disciplinara.

O noua sesizare a Inspectiei Judiciare

În urma interviului publicat de revista Newsweek Romania, cunoscutul avocat orădean Răzvan Doseanu, referitor care Crina Muntean a invocat pretinse legături ale acestuia cu „rețelele de interese din justiția locală”, a reclamat-o din nou, în 19 august 2019, pe judecătoare la Inspecția Judiciară, prezentand și comentarii facute de aceasta pentru diverse publicații. Avocatul Doseanu solicita Inspecției Judiciare verificarea judecatoarei Crina Muntean pentru cinci posibile abateri disciplinare comise prin interviurile acordate: manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei , săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu; atitudini nedemne în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu faţă de colegi, celălalt personal ai instanţei sau al parchetului în care funcţionează, inspectori judiciari, avocaţi, experţi, martori, justiţiabili ori reprezentanţii altor instituţii; desfăşurarea de activităţi publice cu caracter politic sau manifestarea convingerilor politice în exercitarea atribuţiilor de serviciu; nerespectarea secretului deliberării sau a confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter, precum şi a altor informaţii de aceeaşi natură de care a luat cunoştinţă în exercitarea funcţiei, cu excepţia celor de interes public, în condiţiile legii, dacă fapta nu constituie infracţiune; obstrucţionarea
activităţii de inspecţie a inspectorilor judiciari, prin orice mijloace.
Avocatul Răzvan Doseanu susține, în sesizarea formulată către Inspecția Judiciară, că, după ce a început să fie cercetată disciplinar de această instituție (inclusiv ca urmare a unei sesizari formulate de el, în primăvara acestui an), judecatoarea Muntean „a avut mai multe ieşiri publice, sub forma unor aşa-zise interviuri în care a încercat să se victimizeze şi să prezinte opiniei publice situația sa disciplinară drept o activitate organizată desfăşurată împotriva sa de reţele de interese penale din justiţie, nominalizand persoane care fac parte din aceste retele sau care sprijina aceste retele”. Avocatul considera că există indicii că, prin interviurile date de către judecătoarea Crina Muntean, diseminate ulterior pe reţelele de socializare şi în alte situri mass-media, a fost încălcată în mod flagrant si obligaţia de rezervă pe care trebuie să o aibă orice magistrat, subliniind inclusiv faptul că judecătorul Cristi Danileț a răspândit pe rețeaua de socializare Facebook interviurile judecătoarei, care „era prezentată drept o eroină”.
Doseanu evidentiaza că aceste interviuri ale judecătoare Crina Muntean nu au alt scop decât decredibilizarea întregii justiţii de la nivelul Tribunalului Bihor şi a Curţii de Apel Oradea, dar şi de la nivel naţional. Astfel, in opinia sa, un prim obiectiv al judecatoarei Muntean este decredibilizarea şi intimidarea sa şi a familiei, fiind atacată în mod direct soţia sa, judecător la Curtea de Apel Oradea, care nu are nicio legătură cu sesizarea pe care a făcut-o anterior la Inspecţia Judiciară. Un alt obiectiv il reprezinta decredibilizarea si intimidarea actualei preşedinte a Tribunalului Bihor, Carmen Domocoș, şi a familiei acesteia, precum si a fostilor membri ai colegiului de conducere al tribunalului, fiind nemultumita ca nu mai detine monopolul activitatii de drepturi si libertati si ca legalitatea a fost restabilita la instanta bihoreana. Un alt obiectiv il constituie decredibilizarea şi intimidarea inspectorilor judiciari care au cercetat-o, inclusiv a şefului Inspecţiei Judiciare. Iar un ultim obiectiv este acela de a decredibiliza şi de a pune presiune în scopul intimidării membrilor Consiliul Superior al Magistraturii care urmează să hotărască cu privire la acţiunea disciplinară
formulata impotriva sa. Trasa de capastru de catre altii, luptatoarea eroina ii ataca cu tupeu si fara motiv inclusiv pe seful Inspectiei Judiciare, judecatorul Lucian Netejoru, pe presedintele CSM, judecatoarea Lia Savonea, si pe presedintele Sectiei Penale a Inaltei Curti, Daniel Gradinaru.
„Practic, judecătoarea Crina Muntean nu doreşte să fie judecată conform legii de către Consiliul Superior al Magistraturii şi de către instanţele judecătoreşti, ci doreşte să intimideze prin linşarea mediatică prin intermediul unor alegaţii a tuturor persoanelor (avocaţi, judecători, inspectori judiciari, membri CSM ), care au orice legătură obiectivă sau imaginară cu cercetarea sa disciplinară, în încercarea sa disperată de a fi exonerată de răspunderea disciplinară şi de a nu se supune procedurilor legale în curs de desfăşurare. Practic scopul acestor interviuri date strict în legătură cu atribuţiile de serviciu ale judecătoarei Crinei Muntean este acela de a jigni, denigra şi intimida avocaţi, judecători, membri ai Inspecţiei Judiciare şi membri ai CSM, in incercarea acesteia de a scapa nepedepsita in cadrul actiunii disciplinare deja exercitata, dar si in cadrul altor proceduri disciplinare care o vizeaza ”, conchide în sesizarea sa cunoscutul avocat orădean.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Valer Marian 279 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Până când domnul Iohannis se comportă ca un continuator neabatut al liniei Băsescu-Macovei-Kövesi în justiția Protocoalelor Justiție -SRI, garantând protecție tuturor celor care au aplicat-o și o aplică, și până când Secția de investigare pe Justiție este contestată și sabotată toate acete dezvaluiri sunt de prisos. Dl. Danieleț mustață rară și toți aliniații în spatele lui sunt învingători și la butoane.

  2. Pana cand magistratii judecatori nu vor fi apolitici si vor judeca dupa probele din dosar si legislatia in vigoare, nu vom avea justitie in Romania. Pana cand magstratii care au opinii politice nu sunt asvarliti afara din sistem, nu vom avea justitie in Romania. Cine dracu mai are incredere in dreptatea facuta de magistratii din Romania cand ei fac politica, adicatelea tin cu cei care le dau mai mult?

  3. Bravo domnule procuror Marian,ne-ai laamurit in doar doua episoade:doamna judecătoarea Crina Muntean trebuie sa fie un model pentru toti judecatorii din Romania!Mare figura esti:)))Cititi si va cruciti:
    http://www.doseanu.ro/ticalosi-fara-limite/
    https://www.ziardecluj.ro/razboi-declarativ-intre-avocatii-alexandru-lele-si-razvan-dosneanu-pe-tema-aparitiei-lui-zoltan-teszari-cea-mai-pretioasa-stea-serviciilor-secrete
    Concluzia:
    tot de serviciile secrete apartine si tovarasul ex procuror Valer Marian !Mare atentie la intoxicarile pe forum!

  4. Locul duduii era la ceapeul din satul ei ca mulgatoare. Noroc cu unchii!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.