O nouă afacere stă să explodeze

Magazinele care comercializează obiecte de protecţie împotriva incendiilor au vândut extrem de bine în zilele care au urmat după tragedia de la clubul Colectiv. Au dispărut de pe stoc extinctoarele, dectectoarele de fum sau hidranţii, iar câţiva proprietari de cluburi din Centrul Vechi au fost surprinşi de presă cărând astfel de obiecte către localurile pe care le deţin. Agenţia de servicii financiare şi de credit risk KeysFin a făcut o analiză a efectelor în materie de business ale tragediei de la Colectiv, dincolo de cele administrative şi penale, şi a constatat că afacerile din sectorul prevenirii incendiilor, identificate cu codul CAEN 8425, au un potenţial de dezvoltare cu adevarat remarcabil pe termen mediu şi lung.

Statisticile, realizate pe baza datelor de la Registrul Comerţului şi Ministerul Finanţelor, arată că în ţară sunt înregistrate azi 75 de companii care oferă astfel de servicii.

“Raportat la nivelul României, înseamnă că avem nu mai mult de 1,7 companii per judeţ, ceea ce este extrem de puţin raportat la potenţialul de business. Iar dacă luăm în calcul că cele mai multe asemenea societăţi sunt înregistrate în Bucuresti – 57, rezultă că avem zone întregi din ţară neacoperite cu astfel de servicii”, susţin oficialii KeysFin.

În ultimii cinci ani, numărul firmelor specializate în domeniul protecţiei contra incendiilor a crescut de la 57 în 2011, la 75 în 2014, iar cifra de afaceri cumulată a acestora a sărit în această perioadă de de la 86,1 milioane de lei la 101,7 milioane de lei. “Statistica ne arată că cele mai multe firme înregistrate în acest domeniu sunt în Bucureşti-Ilfov, zonă urmată de judeţele Dâmboviţa, Prahova şi Arad.
Sunt arii întregi pe harta ţării unde nu există, practic, servicii specializate în sectorul protecţiei împotriva incendiilor, iar asta înseamnă un potenţial de business foarte bun”, spun analiştii de la KeysFin. Aceştia estimează o creştere spectaculoasă a acestor firme în perioada următoare şi când afirmă acest lucru se bazează pe un act normativ recent. “Ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern săptămâna trecută, care dă pompierilor dreptul de a sista activitatea firmelor care nu respectă măsurile minime de protecţie împotriva incendiilor, va influenţa semnificativ piaţa, mai ales în 2016. Din informaţiile noastre, exista deja comenzi ferme pentru serviciile din domeniu într-un volum de peste 500% faţă de media ultimilor ani”, susţin cei de la KeysFin.

Clienţii cei mai mulţi vor veni din sectorul HORECA (hoteluri, cluburi, restaurante), acolo unde multe firme au preferat să ignore problema protecţiei împotriva incendiilor. “Credem că piaţa are un potenţial semnificativ in viitor. Este dificil de estimat un trend în acest sector, însă având în vedere evoluţia cadrului legislativ şi a conştientizării de către mediul de afaceri a importanţei
acestor măsuri, o dublare a activităţii în domeniu este probabil să intervină.
Estimările sunt relative, însă semnalele din piaţă converg către un asemenea nivel”, mai spun experţii.

Potrivit acestor, riscul de incendiu va determina multe asociaţii de locatari să se doteze cu stingătoare şi instalaţii anti-incendiu pentru spaţiile comune. Asta mai cu seama că anveloparea blocurilor cu materiale în genul polistirenului a crescut sensibil potenţial unor incendii puternice, cu raza mare de acţiune, au ţinut să precizeze oficialii KeysFin.

Imediat după producerea incendiului de la Colectiv, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Stingătoare, Constantin Toma, a tras un semnal de alarmă cu privire la calitatea stingătoarelor de pe piaţă. Conform acestuia 90% dintre extinctoare sunt contrafăcute. A transmis avertismentul şi autorităţilor în domeniu, dar situaţia e greu de rezolvat. Singurul laborator de stat acreditat pentru
verificarea stingătoarelor nu mai funcţionează de ani buni. Preţul stingătoarelor se situează între 65 şi 200 de lei. Extinctoarele neconforme dar ieftine le-au scos de pe piaţă pe cele de bună calitate. Lista normelor încălcate începe cu tablă prea subţire din care e facut recipientul, până la defecţiuni ale manometrelor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.