O nouă diversiune în presă

Exact când guvernul Boc a finalizat toate tăierile, dar „beneficiarii” încă nu au realizat în totalitate, exact când proiectul legii bugetului – când analiştii economici îl vor „decoda”, vor ieşi la iveală numeroase surprize neplăcute pentru români – a ajuns la Parlament, deci documentele sunt accesibile jurnaliştilor, exact când Traian Băsescu mai dă o serie de „indicaţii preţioase” care în nici un caz nu sunt pe linia lui „să trăiţi bine”, exact când au apărut dezvăluiri incipiente privind intenţia doamnei Udrea de a construi circa 30 de săli polivalente şi exact când o înregistrare a unor lideri locali ai PDL Hunedoara ar trebui să arunce în aer principalul partid de guvernământ (în alte state UE, până acum asistam deja la o inflaţie de demisii), mass-media a primit un subiect „fierbinte”, care, bineînţeles, a reuşit – cel puţin la televiziunile de ştiri – să obtureze celelalte subiecte ale zilei: sumele mari cheltuite cu cazarea deputaţilor din teritoriu la un anume hotel din Bucureşti.

Punct ochit, punct lovit. Subiectul s-a rostogolit pe micile ecrane şi a ocupat 85% din spaţiile de emisie. Printre picături şi-au mai făcut loc un accident mortal, un scandal între pensionarii gălăţeni şi nevasta deputatului Mircea Toader (zis şi Parlament SRL), un incendiu din Chitila şi, rar, rar de tot, adevăratele (şi importante pentru cetăţeni) evenimente ale zilei sau ale momentului. Moderatori cu gena populismului în sânge, lideri de sindicat isterizaţi, invitaţi permanenţi (greţos rău sociologul, sau ce o fi el, Marius Pieleanu) care le-au ţinut isonul sindicaliştilor şi câţiva politicieni habarnişti (jalnică a fost şi Marian Câmpeanu, noua deputată liberală) au răsucit pe toate feţele subiectul, uitând cu desăvârşire că altele sunt problemele celor aflaţi în faţa micilor ecrane. Îmi închipui că în tot acest timp, prin anumite locaţii ale Puterii, unii dintre potentaţii zilei îşi frecau mâinile şi cu gura până la urechi hohoteau: „Le-am dat de lucru fraierilor ăştia”. Da, domnilor guvernanţi, diversiunea a reuşit. Nu este prima şi nici ultima. Aţi reuşit să se vorbească mai puţin despre „mămici şi bebeluşi” (că tot nu-i plac şefului aceste cuvinte), despre”şomaj, pensionari”, despre criminalele legi ale pensiei unice şi educaţiei, despre „Cristian Vladu şi milioanele cheltuite de PDL în campanie, despre ultimele minciuni ale lui Traian Băsescu”. Da, diversiunea a reuşit, din numeroasele subiecte ale actualităţii s-a pus pe tapet un subiect care nici măcar nu mai este ştire. Şi am să explic de ce.

În primul rând să vedem cum s-a născut diversiunea. Joi 9 decembrie, unul dintre oamenii de casă ai Palatului Cotroceni, Doru Mărieş, vine în faţa presei cu un presupus decret din 25 decembrie 1989 al lui Ion Iliescu prin care cuplului Ceauşescu i-ar fi fost comutată sentinţa capitală într-una de detenţie pe viaţă. Nu ştiu şi nici nu mă interesează dacă documentul este autentic sau „o făcătură” aşa cum susţine Iliescu. Ştiu doar că acest subiect trebuia să ţină prima pagină. Nu s-a întmplat aşa. Atunci „specialiştii” au apelat la o variantă de rezervă. Se lucrează după reţeta clasică. Se publică – joi noaptea la ora 23.58!!! – pe site-ul unei publicaţii de nişă (o publicaţie economică) un articol privind suma cheltuită lunar cu cazarea unui număr de 150 de deputaţi la un hotel din Capitală. Vineri în jurul orelor prânzului, o agenţie de presă preia articolul citând respectiva publicaţie. De aici şi până la jurnalele de ştiri şi talk show-urile televiziunilor nu a mai fost decât un pas. Ce a urmat se ştie.

Pentru o corectă informare a cititorilor trebuie să fac însă o serie de precizări. Am spus înainte că nu este vorba de o ştire (chiar m-a pufnit râsul când o moderatoare TV spunea victorioasă că a intrat în posesia unui document de la Camera Deputaţilor, ca şi când ar fi pus mâna pe cine ştie ce document de la, să zicem, Casa Albă) şi am să explic de ce: în primul rând pentru că subiectul costurilor cazării deputaţilor (de senatori văd că ştiriştii, moderatorii, analiştii etc. etc. au uitat) a apărut de cel puţin 10-12 ori în mass-media (cu o mare frecvenţă în campaniile electorale din 2008 şi 2009 – cunoscătorii ştiu de ce) în ultimii patru-cinci ani. Deci absolut nimic nou sub soare. Iar datele prezentate se regăsesc pe site-ul Camerei Deputaţilor sau în mapele de birou permanent. Culmea, faţă de luna iunie 2009, tariful la cazare la respectivul hotel din Bucureşti chiar a scăzut cu vreo 3-400 lei.

În ceea ce priveşte subiectul costurilor cazării parlamentarilor, alta „ar fi ştirea”. De exemplu, s-ar putea bate monedă pe necesitatea construirii unui hotel al parlamentarilor, ceea ce ar duce la economisirea serioasă a resurselor financiare utilizate acum pentru cazare. (Începând cu anul 2001, am susţinut permanent în „Cotidianul” necesitatea construirii unui hotel, dar…) Sau, tot o „ştire” ar fi şi faptul că site-ul Camerei Deputaţilor, la secţiunea cu sumele cheltuite cu deputaţii, a devenit tot mai puţin transparent în ultimele luni, informaţiile fiind filtrate prin Legea 544/2001. De ce? Pentru că s-ar putea descoperi – şi asta chiar este ştire – că unii dintre deputaţi decontează sume de cazare fictive. Şi nu este vorba de cei care stau la hotel.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.