O nouă sursă de aprovizionare cu gaze pentru  România

Grecia se apropie de momentul începerii regazeificării primelor cantități de gaz natural lichefiat (GNL) în portul Alexandroupoli. Aproximativ 70% din aceste cantități sunt planificate să fie direcționate către Bulgaria, România și alte state din regiune.

Potrivit informațiilor furnizate de Kathimerini și citate de Rador Radio România, primul transport de GNL de probă este așteptat să ajungă la Alexandroupoli în perioada 20-24 ianuarie.

În această etapă inițială, primele cantități de GNL vor fi transferate pe platforma plutitoare de regazificare (FSRU), deja instalată la 17 kilometri în largul orașului. Aici vor fi efectuate teste esențiale pentru a asigura funcționarea optimă a facilității. În primăvara următoare, se planifică începerea exploatării comerciale a FSRU, care va regazifica anual 3,8 miliarde de metri cubi de GNL. Aproximativ 70% din această cantitate vor fi direcționați către Bulgaria, alimentând piețele energetice dincolo de granița de nord a Greciei, în timp ce restul de 30% va fi distribuit pentru necesitățile interne ale țării.

Odată cu operaționalizarea FSRU Alexandroupoli și a unei alte platforme în curs de pregătire în aceeași regiune, Grecia devine un furnizor cheie de energie pentru milioane de gospodării, companii și economii locale. Această inițiativă nu numai că aduce beneficii economice semnificative, ci contribuie și la planurile mai ample ale țărilor europene de a obține o independență energetică progresivă față de gazele naturale și petrolul provenite din Rusia.

Grecia consolidează astfel, din punct de vedere geopolitic, zona sa de frontieră sensibilă cu Turcia de pe râul Evros și extinde influența sa în regiunea extinsă a Traciei. Prin intermediul unei conducte submarine conectate la rețeaua operatorului grec de gaze DESFA și a altor infrastructuri precum conductele verticale la Komotini (IGB) și cea de la Salonic la Negotino, FSRU va distribui gaz regazeificat către țările balcanice, aducând beneficii palpabile în viața de zi cu zi a locuitorilor prin stabilizarea piețelor și oferind o alternativă la sursele tradiționale de energie.

De asemenea, legătura consolidată a Greciei cu rețelele energetice europene prin porturile sale din Macedonia – Tracia va fi întărită prin exploatarea inversă planificată a conductei petroliere Burgas – Alexandroupoli. Acest proiect va facilita transportul petrolului din Mediterana către țărmurile vestice ale Mării Negre, contribuind la diversificarea surselor de energie și reducând dependența de furnizorii ruși.

Cu NATO manifestând interes în extinderea rețelei de conducte militare de combustibil lichid din nordul Greciei către Bulgaria, România și alte țări membre, Grecia devine nu doar un furnizor regional de energie, ci și un actor strategic în asigurarea securității energetice pentru întreaga regiune.

Participarea liderilor din statele vecine la inaugurarea oficială a FSRU în primăvară subliniază rolul crucial al Greciei în această evoluție importantă pentru securitatea energetică a regiunii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

5 Comentarii

  1. bati campii ,nu spui cat costa gazele alea si ce implicatii negative au pretul lor-apropo de productia de îngrasaminte-…o apologie a colonialismului….

  2. Daca acest gaz este mult mai scump decat cel extras de noi sau decat cel rusesc, pentru ca contine costuri de lichefiere, transport, dezlichefiere, plus profitul amerloc, vom fi obligati sa il cumparam si sa mai dam astfel un impuls de marire a pretului de pe factura lunara? De ce acceptam ca gazul romanesc sa fie exploatat de straini care ni-l vand la ce pret vor ei? De ce Europa nu intelege ca a prosperat timp de zeci de ani folosind gazul rusesc ieftin, lucru interzis de amerikani prin distrugerea conductelor Nord Stream si prin wmbargoul asupra gazelor rusesti in Europa? Amerikaka si-a vazut interesul de a submina economic Europa prin taierea unei resurse ieftine, care ii permitea Europei sa aiba dezvoltare economica si competitivitate, si de a o forta sa ii cumpere GNL-ul scump si ineficient (din el nu se pot face ingrasaminte agricole).

  3. Americanii bombardează Yemenul special pentru ca Quatar să nu mai poată trimite gaz lichefiat spre Europa,Italia- Grecia ,deci pretul va creste in beneficiul Americii.Ceea ce era de demonstrat.

  4. Stiai ca si 80 000 000 de americani sunt fascisti ?
    BIDEN a zis public intr-o conferinta adresata solemn ca toti cei ca nu l-au votat pe el ci l-au votat pe Trump (80 de milioane de alegatori) au fost si vor fi , daca il vor alege dinou pe Trump si nu pe el :
    – FASCISTI !
    (asta e public in net , usor de verificat !)

    Esti de acord ca si fascistii rusi sunt ca fascistii americani anit-Biden ? Sau daca NU atunci poti explica
    in ce difera FASCISMUL rus de cel american (si daca se poate … de ce-s acuzati evreii de … NAZISM 🙁 recent ? 🙁 )
    MULTUMESC !

    SHALOM !❤️

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.