O panoramă a Lumii la final de 2023

Se întrevede o schimbare radicală de paradigmă la nivelul întregii Lumi. Entropia este, ca de obicei, în creștere pentru modificările esențiale în politicile naționale și în geopolitică, în economie și sistemele financiare cunoscute până acum, în organizarea socială și în formele de manifestare culturală ale diverselor civilizații.
Chiar dacă fiecare are părerile și adevărurile sale ori unele dobândite (și păstrate cu încăpățânare), schimbările previzibile se bazează pe date și fapte reale. Cine nu știe, nu poate sau nu vrea (sic!) să le vadă, refuză de fapt să accepte că lucrurile ar putea să stea și altfel decât crede sau își dorește cineva. Refuzul acesta se numește „disonanță cognitivă”. Să vă spun care este Marele Secret? De fapt, nu există nici un secret, totul este disponibil, accesibil, dacă vrei să cauți, să afli, să înțelegi și să faci conexiunile, cu o gândire independentă, eliminând treptat analfabetismul funcțional care face ravagii în orice societate.
De ce ar trebui să ne preocupe asta? Simplu, pentru că ne privește direct și indirect, în toate privințele. Cei mai mulți oameni știu sau simt intuitiv că formele de organizare ale Lumii și vieții sunt greșite, că funcționează deseori aberant, abuziv. Dar nu fac nimic. Doar constată și se lamentează. Ce ar putea să facă? se întreabă cei mai mulți. Ar putea să spună NU de câte ori ceva nu le sună corect. Dar frica, uneori o frică atavică, îi oprește să facă asta. Totuși, se pare că unora nu le este frică și fac lucruri concrete, iar datele și faptele curente atestă că e așa.
De mai mulți ani și, accelerat în ultima vreme, în jurul nostru se poartă o luptă aproape nevăzută, dar intensă, dură și cu consecințe radicale. Are loc un război neconvențional violent între două sau mai multe tabere antagonice. Unii le numesc sintetic lupta dintre Bine și Rău, dintre Adevăr și Minciună, dintre Lumină și Întuneric etc. Doar că între alb și negru au existat mereu numeroase nuanțe de gri. Ce a devenit limpede este confruntarea dintre globaliști și anti-globaliști. Aceștia din urmă pot să fie suveraniști, interesați de propria autodeterminare, dar pot să fie și puteri dornice să înlocuiască actuala hegemonie cu alta, a lor, fie și parțial. Vom vedea, aici sunt multe de amănunțit pentru o înțelegere corectă. Poate cu alt prilej.
Deocamdată ne interesează o perspectivă amplă și, mai ales, punerea în context. Disonanța cognitivă este o „boală” de care suferă o parte semnificativă a oamenilor. De ce? Pentru că așa au fost învățați. De mici. Cum? Prin educație de diverse feluri. Dacă îi ceri unui copil, cu vârsta de cel mult cinci sau șase ani, să traseze cel mai bun drum între punctele A și B, el va desena o linie sinuoasă, ocolitoare. Tu îi spui, apoi, că linia dreaptă este cel mai scurt drum între două puncte. Iar el îți va replica, senin, că i-ai cerut cel mai bun drum, nu cel mai scurt.
Și are dreptate. Încă nu a fost „contaminat” de educație… Deformarea intervine agresiv și timpuriu asupra noastră, peste tot, în societate, în școală, chiar acasă (după ce nu mai ești lăsat să „copilărești”), prin „programe” de televiziune și radio, rețele sociale pline de influenceri („televiziunea l-a făcut purtător de cuvânt pe prostul satului, iar Internetul l-a făcut vedetă”), prin muzică, filme, cărți, publicitate etc. Prin sărbători „legale” noi cu miză de condiționare a creierului. Chiar pe stradă, prin nenumăratele interdicții și semne de circulație din societatea așa-zis occidentală. În multe orașe mari din Africa și Asia, de exemplu, se circulă fără semafoare, treceri de pietoni, limitări de viteză etc. și nu se întâmplă aproape nimic grav. Localnicii se protejează unii pe alții în mod firesc, un european sau nord-american intră în panică, nu știe ce să facă. El a fost „educat”, condiționat pas cu pas, iar într-o lume natural liberă și funcțională se blochează.
Lumea este programată de globaliști și se încearcă un control total potrivit unui plan care a devenit mai de curând evident, dar e aplicat în trepte de sute, poate chiar mii de ani. Teoria conspirației? Nu. E realitatea unei conspirații derulată insistent pentru un control total. Banii și puterea au fost demult dobândiți. În grade și cantități greu de imaginat pentru oamenii obișnuiți. 11 mari companii transnaționale dețin alte câteva sute de companii și instituții din toate domeniile, inclusiv bănci, iar deasupra lor, trei mari transnaționale le controlează pe toate: Vanguard, Black Rock și State Street. Și ce dacă? Bravo lor, nu au băut, nu au fumat, nu au spart banii la păcănele, au pus ban peste ban și au făcut averi impresionante. Noi, nu. De ce? Asta e altă poveste, lungă.
Din ce s-au făcut averile astea de triliarde, catraliarde? Se știe, nu e nici un secret, de fapt. Au dat împrumuturi cu camătă, au speculat dobânzile și, mai târziu, bursele de mărfuri și bunuri. Au pus sub control financiar statele și indivizii. Adică au decis cine și cum conduce, având grija să-i selecteze pe cei ultra-șantajabili. Normal, țările deveniseră corporațiile lor. Cu concursul direct al instituțiilor de forță au pus la punct și derulat metodic traficul de carne umană vie – sclavi, apoi rețele de prostituție cu adulți și minori. La fel, traficul de stupefiante, de organe, industria pornografică. Bani mulți din astea, cei mai mulți. Nuuuu se poaaaate! Ba bine că nu. Restul în enorme și aproape exclusive vânzări alimentare, de bunuri și servicii. Au cumpărat și controlat aproape toate mijloacele importante de informare în masă – mass-media. Exemple, dovezi? Nenumărate.
Trecem repede, acum, peste faptul că, public, au anunțat și au încercat să pună în operă transumanismul, preluarea controlului prin Inteligență Artificială, promovarea neomarxismului, anularea culturii. Dezmăț oficial. Restrângerea abuzivă a drepturilor și libertăților elementare prin plandemie, vaccinuri inutile, ba chiar periculoase. În măsura în care loturile de vaccinuri (folosite de fapt ca o testare ad hoc, pe viu) nu au fost soluție salină sau vechiul vaccin gripal, ci cele cu arnm (că nu pot să-i zic altfel), rata morților subite și nejustificate a crescut în 2023 cu multe zeci de procente față de anii anteriori în Europa și America de Nord. Din fericire, în România a fost de doar 2%, iar în Bulgaria de 1,5%. Iarăși ne-am dovedit „codași”.
Apoi „operațiunea specială în Ucraina” a Rusiei, din februarie 2022, numită oficial război de agresiune, deși rușii ar fi putut să rezolve totul în cel mult o lună. Dar au lucrat aproape chirurgical, în diverse „pungi” esențiale de interes. Altă poveste lungă. Embargoul și ajutoarele financiare și militare nu prea au folosit la ceva. În măsura în care ele nu au ajuns în buzunare private și pe piețele traficanților de armament. Apoi marea Lebădă Neagră a Războiului dintre Israel și Hamas. Cum să numești, totuși, război, o confruntare dintre un stat și o grupare teroristă, pe care, de altfel chiar autorități israeliene au recunoscut că au inventat-o și susținut-o financiar și logistic ca să controleze mai bine populația palestiniană?!
Lăsăm deocamdată deoparte proiectul Canalului Ben Gurion, paralel cu Canalul Suez, care ar fi legat  Marea Roșie de Mediterana, trecând fix prin Gaza. La fel, amânăm comentarea proiectului de exploatare a imensei pungi de gaze naturale din Mediterana, aflată în fața aceluiași teritoriu palestinian Gaza. Și iată că, recent, pentru prima oară în istorie, Congresul american a respins propunerea guvernului Biden de a susține financiar (cu alte vreo 32 de miliarde de dolari), atât Ucraina, cât și Israel. Sacul s-a cam golit sau deciziile au început să le ia alții?
Mândră Lume Nouă! Cum să nu-i admiri pe acești oameni, mereu aceeași (zic gurile rele, la care nu plecăm urechea…), care, trecându-și ștafeta cu grijă, au perpetuat un plan amănunțit de subjugare totală?! Chiar dacă, acum, pare eșuat. Cum să nu lauzi golanii din găștile de cartier care au fost lăsați, chiar încurajați să ia frâiele țărilor și să facă șmen la nivel național și planetar?! Tratez cu bășcălie lucruri deosebit de grave? Nu, cu ironie cinică. Se știe că popoarele latine nu sunt imposibil de guvernat, dar că e inutil. Ele vor face tot ce vor, în cea mai mare măsură.
S-ar cuveni, poate, să scriu mai multe și despre partea sau părțile opuse. Las pe altădată. Deocamdată, foarte pe scurt, semnalez că mișcarea e foarte amplă, țările BRICS și cele care vor să se asocieze din 2024 (mai puțin Argentina, cică…) dețin mai mult de jumătate din populația lumii, din PIB-ul mondial. Și au început să facă schimburi de bunuri și produse în altă monedă decât dolarul american sau euro. În monedele lor naționale. Cu acoperire în aur, argint sau alte valori și resurse. Fenomenul de de-dolarizare, lansat în anii 1970 cu petro-dolarii, devine… viral.
Circa 70% din dolarii SUA se află în străinătate, fie cash, fie sub forma bonurilor de tezaur. Inclusiv așa numiții „euro-dolari”. Dar foarte mulți se află în Orient. Și Rusia are mulți dolari sau bonuri de tezaur SUA. Chiar dacă economiile unor state se bazează pe rezervele de dolari, unele au început să le vândă în pierdere (doar 60-70 cenți la dolar). Făcând acest lucru, Japonia, de exemplu a început să își doboare economia națională. Iar dolarul în SUA s-a menținut și crește ușor, artificial însă, doar ca să cadă de la și mai mare înălțime. Rezerva Federală (care nu este deloc o instituție națională americană) nu a mai tipărit US$ din 2017. Oricum valoarea reală a monedei americane nu mai are acoperire. E doar „hârtie” sau iluzie electronică. Lansarea la apă a CBDC are toate șansele să se scufunde imediat cum iese în larg. Așteptăm evoluțiile ulterioare. Războiul mondial continuă și nu ne va fi ușor.
Horia Barna
decembrie 2023
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10
Author

24 de Comentarii

 1. **11 mari companii transnaționale dețin alte câteva sute de companii și instituții din toate domeniile, inclusiv bănci, iar deasupra lor, trei mari transnaționale le controlează pe toate: Vanguard, Black Rock și State Street. Și ce dacă? Bravo lor, nu au băut, nu au fumat, nu au spart banii la păcănele, au pus ban peste ban și au făcut averi impresionante. Noi, nu. De ce? Asta e altă poveste, lungă.**
  va inselati sau doriti sa manipulati, no offence. toate aceste informatii despre abuzurile si monopolul, precum si traficul de influenta, furtul „legit” prin „miscari” ale „other people’s money”, distrugerea initiativei private, furtul de resurse naturale prin acapararea pietei unor TARI SARACITE DE EI PENTRU EI si crima organizata in spatele aparentelor „corporative”, traficul de droguri si de carne vie, traficul de resurse, arme, organizarea de „razboaie”, „crize”…wow! Domnule Autor aveti ochii inchisi „larg”, aveti urechile si cura astupata. prin urmare articolul are o parte de adevar, iar restul este „oficial”. securiciul de serviciu va loveste peste „taste”… Julian Assange…pacat.

 2. Asta o fi frate cu useristul Barna? Vine cu treburi fumate pe care le-a insailat dcolareste fara cap si coada. Ori de frica, ori din neputinta nu trage insa nici o concluzie clara lasand treaba neterminata. Mai mult ca sigur ca scrie ca bugetar al statului.

 3. Am uitat sa adaug, din nou, la fiecare comentariu, insa ma enervez si ma supar si imi scriu efectiv gandurile aici: VA DORESC CE IMI DORESC SI MIE DOMNULE/DOMNISOARE SAU DOAMNA: LIBERTATE, in primul rand SI, prin urmare, FERICIRE!

 4. mda… mergem inainte cu capul spart… dublul standard, minciuni, crime, infratiri ale mafiotilor, dorinta de a domina pentru a avea, bataia de joc, dispretul reprezinta atribute al scenariului politic al democratiei pe care, criminalii care ne conduc, il pun aplicare… exista o suma de tari care, prin guvernele lor, dinamitateaza normalitatea umama.

 5. Anul 2023 a fost un an de exacerbare a violentei si atrocitatilor.
  La nivel mondial acestea au fost generate de prihopatul kremlinez, odata cu invadarea Ucrainei si amestecul muscalilor in Africa, in mod direct si in mod indirect in Orientul Mijlociu, ca sprijin al dementilor HAMAS si al musulmanilor in general.
  La nivel intern ne confruntam cu o crestere alarmanta a crimelor, sinuciderilor, scumpirilor, saraciei si cu un trafic de droguri de neimaginat inainte de 1989.
  Vorba cantecului acela:
  ,,Foaie verde si-un dudau
  Si-o sa fie si mai bine”…….[Rumburak]

 6. Bun ,foarte bun si corect articolul.Se vede că omul e citit si mai ales are mintea trează.Felicitări…mai putin comentacilor invidioși!

 7. Baiii RC esti tare ! Esti tare ca l-ai publicat pe Horia Berna care evident vorbeste despre „Protocoalele Sionului” desi nu pronunta aceste cuvinte ! Sa vedem ( a zis orbul) cum va fi CU ROMANIA pentru ca ne-am pus toate ouale in acelasi cos . Cosul iudeo-american. O fi bine, o fi rau ? Deocamadata ne-am taiat eventuale retrageri. Cu rusii ne-am stricat, pe chinezi i-am alungat, cu conglomeratul austro-unguri-slovaci-croati-sarbi stam prost….ne-au ramas turcii….

 8. O panaramă în lume, la final de 2023. Cine se încumetă să o oprească!?

 9. Chiar daca , asa cum vedem ca se intimpla si in cazul textului de fata , partizanatultextului estre evident ,nu putem decit arata cu claritate ceea ce stim de veacuri .Banul face legea pe aceasta planeta si nu iluziile unora sau altora .Cindva nasul Cleopatrei era olecuta mai mic acum el nu mai are mare importanta .Banul este fauritorul viitorului tuturor .Tot ceea ce se intimpla si vi(ni) se intimpla se datoreaza fortei banului .In 1989 Germania a platit reunificarea si a condus Europa catre formarea UE .Nu a fost deajuns .Acum UE (Germania si Franta ) , impreuna cu noi, toti plateste continuarea .Imperiul se reface fiind parte a acestor extraordinare schimbari ce nu puteau fi realizate fara invazia din Ucraina(Putin si-a facut partea lui de joc ) si fara distrugerea tuturor organizatiilor Teroriste (in Israel este doar inceputul).Urmariti cine plateste si evident nu plateste SUA chiar daca asa vi se vinde in Media .

 10. Am spus si alta data, ReCe foloseste „tactica Marchievici” cand isi marturiseste viziunea despre Lume si Viata citand din altii de aceeasi orientare!!! Cand aud de „paradigme, entropii, implementari sustenabile” si alte „pretiozitati” filosofarde imi vine sa urlu…

  Noua linie de izbire care e la fel de veche precum IDEOLOGIA GENOCIDULUI marxistoid/bolsevicoid/nazistoid/legionaroid ramane la fel ca acum 175 de ani, adica in aceeasi „paradigma”, vorba BOLSEVICULUI Horea, ANTISEMITA/CARE URASTE ATAVIC EVREII intrucat vad
  in ei CAPITALISTII si BANCILE precum TATUCUL tuturor CRIMINALILOR CONTRA UMANITATII indiferent ca sunt INSTIGATORI sau EXECUTANTI
  orbi sau in cunostinta de Cauza!!!

 11. Eu unul as vrea sa ne trezim si sa aparam bunul simt. Vrem sa fim lasati sa traim, sa taiem porcu’, sa vindem in fata curtii rosiile fara birocratie inutila, sa ramanem proprietari cum suntem printre ultimele tari din UE, proprietari noi si bulgarii, vezi Doamne prostii Europei…Pentru asta trebuie sa ne trezim si trebuie sa protestam absurditatile de legi care trec pe banda si fara nici o noima. Lasati in pace occidentul. Sa faca bors! cum zicea bunica mea. Au degenerat de prea mult bine, nu au case, mananca chimicale si nu vor sa munceasca sau sa-si asume responsabilitati. In aroganta lor distrug orice manifestare de vitalitate. Sa-i lasam in plata Domnului! Si noi sa ne aparam viata si credinta in Dumnezeu! Romania este frumoasa si bogata. Asa ca sa facem si noi ce trebuie, sa muncim si sa luptam pentru ea.

 12. Operatiunea Speciala a Rusiei in Ucraina este singurul lucru pozitiv al ultimilor 30 de ani in emisfera nordica… Asa cum succesul economic al Chinei este adevarata minune a ultimlor 40 de ani de pe intreg Globul pamantesc…Aceste mari Evenimente scot Istoria la vedere, o scot din uneltirile subterane ale Corporatismului….Corporatismul imperialist iudeo-american care aduce fericire iluzorie celor prosti, puturosi, cu muci in cap, niste animale vorbitoare.
  0

 13. ma gandeam ca titlul corect al articolului ar trebui sa fie „O panoramă a Lumii LA FINAL”…

 14. @Charlie…In Romania exemple de Genocid avem. 1. Genocidul lui Carol I de la 1907, cand cu Armata romana a tras inclusiv cu Artileria asupra satelor nemultumite de regim, omoand circa 11.000 de oameni nevinovati…2. Genocidul regimului fascist antonescian care jn anii 1940 a omorat un numar de civili cuprins intre 280.000….350.000 de civili nevinovati, multi omorati prin asfixiere….

 15. „… vorba BOLSEVICULUI Horea” ? Glumesti ?!?
  Bolșevic („большеви́к”, derivat din rusă ce înseamnă, în traducere liberă, „membru al majorității”) este denumirea care a fost dată unei persoane membre a facțiunii bolșevicilor din Partidul Social Democrat al Muncii din Rusia (PSDMR), partidul marxist condus de Vladimir Ilici Lenin/1903, care a preluat puterea în Rusia în 1917, pe timpul Revoluției din Octombrie.

  Vasile Ursu Nicula (1731, Arada, azi Horea – 1785, Alba Iulia), cunoscut și ca Nicola sau Horea, a fost, alături de Ion Oargă (Cloșca) și Gheorghe Giurgiu (Crișan), conducătorul răscoalei țărănești de la 1784 din Transilvania.

  Ce au anii 1731-1784 din Transilvania in comun cu anii 1903 din Rusia ?
  DOAR o greseala ISTORICA IMPARDONABILA a unui STUPID … un vesnic DENIGRATOR al ISTORIEI si MARTIRILOR neamului NOSTRU cel PAMANTEAN/NEAMUL cel ROMÂNESC !
  Un NEROMÂN (FARA POPOR) si ANTIROMÂN (STRAIN, APATRID si FARA DE TARA), dar care umbla doar cu cioara vopsita (se vrea SEMIT) dar CARE URASTE ATAVIC atat neamul EVREILOR cei semiti, cat si spiritualitatea semitilor si a EVREILOR, cat si crezurile semitilor EVREI, precum si elitele neamului semit al EVREILOR !
  Adica chiar Charlie cel FARA DumneZEU si FARA PATRIE/APATRID (strain GALITIAN) ALOGEN UCRAINEAN BOLSEVIZAT (KHAZAR mozaicat) !
  Cel care URASTE in mod ATAVIC pe conducătorul MARTIR crestin-ortodox al răscoalei țărănești a românilor din Transilvania de la 1784 !
  DEH … evreii cel bolsevici (de prin ki.puturi adunati) … cei care NE URASC atat neamul NOSTRU cat si MARTIRII neamului NOSTRU !

 16. Anul 2023 a fost un an de CONTINUARE a violenței si atrocităților COMISE DE 🥳ii KhaZari împotriva Rușilor din Donbas, pe care-i bombardeaZă Zilnic din 2014.
  Împotriva Românilor din Nordul Bucovinei, cărora le-au desființat școlile Românești și le bat și persecută preoții și călugării.
  MITROPOLITUL LONGHIN JAR E TÂRÂT PRIN TRIBUNALE, cu un avocat arestat și unul otrăvit.
  Doar că a venit scadența !
  Pentru descreierații adoratori ai psihopatului criminal Bandera e valabilă Zicerea Rapsodului Mioritic:
  „Foaie verde si-un dudău
  Și-o să fie și mai BINEEEE”
  măRog…😜……[RumBurKaK-trolaK UrKaK ]

 17. Umanisti (cei care au facut sectia Uman la liceu) au aflat de cuvantul entropie (masura a dezordinii dintr-un sistem) si il folosesc acum in exces sa-i incurce pe alti absolventi de „uman”. Nu s-a inteles ca orice incercare de constrangere, de ordine, creste dezordinea. Eu sper sa prind „digitalizarea in Romania, sa vad haosul pe care-l genereaza. „Umanistii” au fost vaduviti de lectia despre o lege a naturii care spune ca orice actiune creaza (automat) o reactiune, de aceiasi intensitate si de sens opus !

 18. Domnule Barna, e o măgărie ce faci dumneata prin acest ” dacă nu ești total de acord cu ce scriu eu în articolul ăsta e din cauză că eviți disonanța cognitivă”. Disonanța cognitivă producere neliniște, disconfort psihic și ar trebui să fii mai precaut când folosești acest termen. Aștept un nou articol cu dovezi clare despre cele trei transnaționale despre care ne spui : ce companii controlează, ce țări subordonează, nume, date și bineînțeles sursele informațiilor. Deci un articol mai aplicat că ăsta e cam ca o varză cu de toate

 19. Lumea este condusa de bancheri si industriasi nu de politicieni. Politicienii sunt un fel de marionete care vocifereaza pe ecrane. Asa ca tot ce se intimpla pe lumea asta se intimpla datorita lor : bancherilor si marilor industriasi. Hitler a fost un neica nimeni daca nu primea sprijin financiar nu ajungea unde a ajuns. Intrebarea este spre ce ne indreptam in viitor? De ce in anul 2023 mai asistam la conflicte si tragedii umane pe care le vroiam uitate. Viitorul ? Va spun eu cum va fi chiar daca nu va place ceea ce spun : viitorul va fi unul controlat la sange, fara bani fizici ci numai virtuali, cu ravagii climaterice ,foamete, falimente in serie,virusi mutanti sau iesiti din permafrost si violenta fara limite. Rautatea oamenilor va atinge apogeul.

 20. Viitorul nu te va lua la omor, te va face sa-ti doresti moartea, ca bietele fete din Uricani, prietene pana la moarte si dupa ea.

 21. Marin, subscriu.E departe pân-la Fink, nu bat ochelarii tuturor până acolo.Să comentăm sănătoși ,sa fie pace și bine la toată lumea si să se ducă naibii WEF-ul cu schwabii și sorosii lui cu tot iar dolarul să cadă-n buda cu corporatiile si băncile lui Fink cu tot.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.