O regie a statului român, oficial în faliment

O instanţă a Tribunalului Mehedinţi a declarat joi, 28 ianuarie, falimentul Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN). Procedura de faliment a fost solicitată de către Comitetul creditorilor.

Instanţa a mai decis desemarea în calitate de lichidator judiciar provizoriu pe Euro Insol SPRL, casa de insolvenţă condusă de Remus Borza, actual administrator judiciar al Hidroelectrica.

Adunarea Creditorilor a solicitat declanşarea procedurii falimentului, în condiţiile în care regia nu mai produce nimic care să poată fi valorificat. Administratorul special al RAAN, Ion Sârbulescu, a declarat recent că în aceste condiţii, prelungirea procedurii de insolvenţă nu poate rezolva problema financiară a companiei, ci mai degraba o adânceşte.

”RAAN era în reorganizare judiciară, în insolvenţă, dar din insolvenţă nu poate ieşi nicio unitate în condiţiile în care nu produce nimic. La Combinatul Chimic, producţia de apă grea a fost oprită, implicit producţia de energie termică şi energie electrică la Termocentrală. Termocentrala funcţionează în această perioadă cu un contract de asociere cu primaria. De fapt, este un «împrumut» de salariaţi şi de capacităţi din termocentrală ca să putem scoate municipiul Drobeta Turnu Severin din aceasta iarnă”, a declarat Sirbulescu.

Pe platforma Romag Prod a RAAN, unde producţia de apă grea a fost oprită, lucrează doar 150 de salariaţi care asigură mentenanţa apei grele stocate aici. Alţi 500 de muncitori au rămas pe platforma Romag Termo, unde funcţionează două cazane prin care se furnizeaza agent termic pentru municipiul Drobeta Turnu Severin, angajaţii fiind plătiţi din încasările Serviciului de Termoficare al primăriei pentru apa caldă şi căldura furnizată populaţiei.

Înainte de data intrarea în insolvenţă, spetembrie 2013, RAAN avea aproape 2.700 de angajaţi. Uzina de la Hălânga, Drobeta Turnu-Severin, s-a închis de câteva luni, iar cel mai mare client al regiei, centrala nuclearelectrică de la Cernavodă, a sistat achiziţia de apă grea. Compania avea la momentul intrării în insolvenţă datorii de 680 milioane lei, însă în perioada insolvenţei a mai acumulat datorii de alte zeci de milioane de lei. Pe lista creditorilor întocmită de administratorul judiciar al RAAN la momentul declanşării procedurii de insolvenţă se aflau peste 300 societăţi comerciale, dar şi instituţii publice şi administraţii locale şi bănci care au avut relaţii contractuale cu Regia.

Termocentrala Halânga a fost închisă pe 24 septembrie, la ora 12.30, când a fost oprit și ultimul cazan. Liderul de sindical RAAN, Virgil Bosneagu, a spus atunci că s-a terminat cărbunele din stoc, astfel că s-a trecut la oprirea controlată. „Orașul era alimentat cu agent termic de la Halânga. Acest 24 septembrie este crucea pusă ultimului obiectiv industrial din acest județ. Din punctul meu de vedere această termocentrală nu va mai fi pornită”, a spus liderul de sindicat, citat de publicaţia Pandurul din Tg. Jiu. Salariaţii regiei au protestat în stradă. Ei au blocat de mai multe ori drumul DN 67, astfel încât Compania Naţională de Drumuri era nevoită să anunţe aproape în fiecare zi care sunt rutele ocolitoare.

În urmă cu un an, Victor Ponta a venit în rândul angajaţilor RAAN şi le-a promis că se va rezolva situaţia. La finele anului trecut, oamenii s-au trezit trimiși în șomaj, RAAN fiind în insolvență după ce a acumulat datorii de sute de milioane de lei, aproape 130 de milioane reprezentând cărbune luat de la Complexul Energetic Oltenia și neplătit. RAAN este singurul producător din Ro­mâ­nia şi din Europa de apă-grea. Principalii producători în lume sunt în Canada, Argentina şi India. Regia vindea apă-grea către Nuclearelectrica şi ANRSPS dar şi către beneficiari din Coreea, China, Germania, SUA. Compania a mai vân­dut cantităţi mici şi către firme din România, precum ICSI Râmnicu Vâlcea, ITIM Cluj-Napoca sau Biotehnos Bucureşti.

Regia pro­duce apă-grea pentru producţia electricităţii în reactoarele nucleare ale centralei de la Cernavodă, operată de com­pa­nia de stat Nuclearelectrica, precum şi elec­tricitate pe bază de cărbune şi energie termică pentru re­ţeaua centralizată de termoficare a munici­piului Drobeta-Turnu Severin. În planul de reorganizare a RAAN se spunea că societatea a produs până în prezent peste 2,8 milioane de tone de apă grea destinată producerii de electricitate în reactoarele centralei din Cernavodă. Din total, aproape 900.000 kilograme sunt destinate viitoarelor reactoare 3 şi 4, această cantitate fiind păstrată în custodia ANRSPS.

RAAN a produs şi livrat deja peste 1 milioane de kilograme de apă grea pentru reactoarele 1 şi 2, aflate în funcţiune din 1996, respectiv 2007. La preţul de vânzare a apei grele aprobat de Consiliul Concurenţei pentru anul trecut, de 2.146 lei pe kilogram, fără TVA, valoarea apei grele produse până acum de RAAN depăşeşte 6 miliarde de lei. RAAN are în subordine patru sucursale, respectiv Romag Termo, Romag Prod, sucursala de Cercetări Nucleare Piteşti şi sucursala de Inginerie Tehnologică pentru Obiective Nucleare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.