O scrisoare a lui bin Laden, virală pe TikTok

O scrisoare a lui bin Laden, devenită virală pe TikTok, a fost ștearsă de publicația The Guardian de pe site-ul propriu după ce a fost distribuită fără contextul original.

The Guardian a făcut miercuri o mișcare neobișnuită de a șterge de pe site-ul lor o scrisoare de 21 de ani scrisă de Osama bin Laden , după ce mai mulți „TikTokeri“ i-au îndemnat pe adepți să citească missiva liderului Al Qaeda, ceea ce a făcut ca „Scrisoarea către America” să devină virală pe rețelele de socializare.

Cititorii Guardian sunt acum întâmpinați cu mesajul: „Aceasta pagină a afișat anterior un document care conținea, în traducere, textul integral al „Scrisorii către poporul american” a lui Osama bin Laden, așa cum a raportat în Observatorul de duminică, 24 noiembrie 2002. Documentul, care a fost publicat aici în aceeași zi, a fost eliminat la 15 noiembrie 2023.”

Într-o declarație pentru TheWrap, un purtător de cuvânt al publicației din Marea Britanie a declarat: „Transcrierea publicată pe site-ul nostru acum 20 de ani a fost distribuită pe scară largă pe rețelele sociale fără contextul complet. Prin urmare, am decis să-l dăm jos și să direcționăm cititorii către articolul de știri care l-a contextualizat inițial.”

Printre lucrurile pe care oamenii le discută pe TikTok se numără și declarația lui bin Laden conform căreia 11 septembrie 2001 a avut loc din cauza sprijinului american pentru Israel. „Au aruncat sute de mii de soldați împotriva noastră și au format o alianță cu israelienii pentru a ne asupri și a ne ocupa țara; acesta a fost motivul răspunsului nostru pe data de unsprezece”, se arată în scrisoarea care poate fi găsită cu ușurință în altă parte online.

Tendința TikTok pare să fi început cu un videoclip postat de Lynnette Adkins, în care le-a spus celor aproape 12 milioane de urmăritori: „Am nevoie ca toată lumea să nu mai facă ceea ce fac chiar acum și să citească „Scrisoare către America”.

Răspunsurile colegilor TikToker includ „ochii mi-au fost deschiși”. Un alt utilizator care a împărtășit scrisoarea a scris: „Am fost mințiți toată viața, îmi amintesc că am văzut oameni aplaudând când Osama a fost găsit și ucis”.

Într-unul dintre numeroasele ei videoclipuri ulterioare, Adkins spune: „TikTok va salva această generație”, deoarece persoanele în vârstă sunt „programate să gândească într-un anumit fel”.

Căutările populare pe TikTok au inclus „Osama letter to America summary”, „o scrisoare către America textul complet” și „o scrisoare către America explicată”.

Mesajul anti-Israel reapărut al lui Bin Laden vine în momentul în care premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins acuzațiile conform cărora țara comite crime de război în Gaza. Cel mai recent conflict din Orientul Mijlociu a izbucnit pe 7 octombrie, în urma atacului terorist al Hamas asupra civililor israelieni soldat cu peste 1.400 de morți.

Mai multe celebrități, inclusiv fostul ambasador al Națiunilor Unite, Angelina Jolie, au cerut încetarea focului în regiune.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

8 Comentarii

 1. Unor oameni le poti spune orice, ura fata de evrei si de americani ajuta la asta. OTV-ul a fost o cloaca pentru asta.

 2. „persoanele în vârstă sunt „programate să gândească într-un anumit fel”. Asa o fi.. Intr-un anumit fel, bun sau rau, totusi gandesc. Spre deosebire de persoanele mai tinere, care au fost programate sa inghita tot, de-a valma, asa cum li se serveste pe „social media”.

 3. Multe lucruri au devenit virale, multa vreme. Pana cand a devenit viral si virusul TV. Plandemia in direct.
  Ati spus programare neurolingvistica?
  Nu, n-are cum. Ar fi zis la stiri.

 4. Nu cred că uciderea a peste 4700 de copii, mutilarea si rănirea a mai mult de 10000, bătrâni femei,bolnavi,civili și dărâmarea clădirilor,spitalelor întregi are proporție sau echivalent în istoria umanității.Bin Laden nu are nimic a face cu ce comit evreii sioniști in Palestina nu din 1947 dar în ultimele 38 de zile.Pe Telegram tastați The Eye of Palestine și veți vedea iadul pe pământ.

 5. e desigur un document inedit;

  putin stiu de continutul testamentului lui Hitler,de exemplu:
  -cica natzia germanaica s-a dovedit incapabila si ne-merituoasa,
  sa se aleaga praful de ea!

  Hitler’s Last Will (April 1945) – Jewish Virtual Library
  http://www.jewishvirtuallibrary.org › hitler-s-last-will-…
  At her own desire she goes as my wife with me into death. It will compensate us for what we both lost through my work in the service of my people. What I …

 6. o asemenea bazaconie.
  Ben Laden cu intreaga sa familie au fost parteneri de afaceri cu familia Bush (vezi afacerea Carlile, jaf de 10 miliarde $$$), ei au fost singurii sauditi care au parasit SUA cu doua avioane, singurele cu drept de zbor, imediat dup 9.11.
  Asa ca, lasati-ma cu theguardian si contextualizarea lor mincinoasa.

 7. Rostul” scăpării”= 11sep. a fost așa cum apare în presă , nu cum au demonstrat ” conspirationistii”. La luptă cu teroriștii !!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.