O stradă din Belgia va purta numele României

O stradă din comuna Saint-Gilles, situată în imediata vecinătate a capitalei Belgiei, va purta numele României. Decizia a fost aprobată de legislativul comunal şi prezentată luni seara de primarul Jean Spinette delegaţiei Casei Regale din România.

Custodele Coroanei Române, Majestatea Sa Margareta, şi principele Radu marchează, zilele acestea, centenarul vizitei reginei Maria şi a regelui Ferdinand în Belgia, care s-a desfăşurat în luna mai a anului 1924, la invitaţia regelui Albert I al Belgiei şi a reginei Elisabeta.

În discursul susţinut luni seara, la evenimentul organizat la Primăria din Saint-Gilles, în prezenţa delegaţiei Casei Regale şi a ambasadoarei României în Belgia, Andreea Păstârnac, edilul comunei, Jean Spinette, a făcut referire la comunitatea română din zonă, la legăturile istorice dintre cele două popoare şi la contextul internaţional actual, punctând apropierea de-a lungul istoriei dintre România şi Regatul Belgiei. În semn de recunoştinţă, primarul a dezvelit plăcuţa care va fi montată pe una dintre străzile unităţii administrativ-teritoriale şi care va purta numele „strada României”. Saint-Gilles reprezintă locul în care a fost conturată mişcarea naţională de rezistenţă în 1941.

În discursul său, Custodele Coroanei Române a subliniat importanţa istorică a relaţiilor româno-belgiene, întărite în urmă cu 100 de ani.

„E foarte emoţionant şi inspiraţional să văd toţi concetăţenii şi belgienii împreună”, a declarat custodele Coroanei Române, Majestatea Sa Margareta.

La rândul său, principele Radu a menţionat dublul rol al vizitei, aceasta fiind şi un omagiu adus predecesorilor.

„Suntem aici, în mijlocul lunii martie a anului 2024, la fel cum regele Ferdinand şi regina Maria s-au întâlnit acum 100 de ani să pună bazele Europei cu speranţa unei epoci puternice şi unite. Vedem că acest ideal a fost atins astăzi, dar, din păcate, este ameninţat de tragedii teribile care se întâmplă în apropiere de partea noastră a Europei”, a spus principele Radu.
Seara românească găzduită de Sala căsătoriilor din Primăria comunei Saint-Gilles a continuat cu un moment muzical susţinut de cvartetul Lakme, în program fiind inclusă una dintre lucrările lui George Enescu, amintind de faptul că, la vizita regală din 1924, oficialităţile din Bruxelles au organizat un concert în care celebrul compozitor a dirijat „Rapsodia Română”.

Evenimentul s-a încheiat cu vernisajul expoziţiei „Centenarul primei vizite regale la Bruxelles” realizată de Muzeul Judeţean de Istorie din Braşov.

„Avem toate motivele să fim mândri că suntem români, avem momente în istoria noastră care pot deveni ambasadori irezistibili ai ceea ce înseamnă România şi pe plan cultural, şi pe plan politic. Avem multe de învăţat din discursurile pe care le-au avut suveranii noştri pentru că oarecum simt că ce s-a întâmplat cu Europa în 1924 poate fi pus în oglindă cu ce trăim astăzi”, a precizat directorul Muzeului de Istorie Braşov, Nicolae Pepene.

În cadrul evenimentului a fost prezentată şi sculptura din bronz realizată de artistul Julien Dillens în 1890, „La porteuse d’eau”, simbol al comunei Saint-Gilles şi care a fost îmbrăcată în costum tradiţional românesc.

Vizita Familiei Regale a României în Belgia a început luni dimineaţa, la Colegiul Europei din Bruges, unde au avut loc o întâlnire cu rectorul institutului, Federica Mogherini, şi o alta cu studenţi români şi din Republica Moldova ai colegiului, din Romanian Speaking Society şi participanţi români la Academia Diplomatică Europeană.

„Această vizită în Regatul Belgiei este a 372 întâlnire din martie 1997, când regele Mihai a avut prima sa vizită sprijinită de Guvernul României pentru a promova interesele statului la nivelul NATO. Asta înseamnă: angajament, continuitate, memorie instituţională”, a declarat principele Radu, în deschiderea întâlnirii cu studenţii din Bruges.

Vizita a continuat la Primăria din Bruges, unde primarul Dirk De fauw a prezentat delegaţiei istoria clădirii de patrimoniu şi i-a oferit custodelui Coroanei Române o broderie realizată în urmă cu 100 de ani.

Marţi, în programul vizitei se află o întâlnire cu ambasadorul României la NATO, Dan Neculăescu, şi cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Cu această ocazie, Agenţia Naţională de Presă AGERPRES va organiza vernisajul expoziţiei de fotografie „Contribuţia Familiei Regale la consolidarea rolului României în NATO şi UE 2002-2023”.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Mai mult ca sigur ca pe stada aia se doarme in aer liber,sunt cersetori si droguri.

  2. Ar fi BINE, dupa Ani de CAND a plecat catre LOCuu’ cu Verdeatza Veshnica si Liniste asijderea,
    sa NI se spuna ADEVARUL, despre Declaratia de la BudaSIPesta, semnata de catre FOSTuu’ REGE Mihai, despre

    „Spatiul de Complementaritate” din Transilvania intre NOI, Romanii si EI, Ungurii.

    NAROZIE, deloc de Mirare la ASHAUN Personaj?
    ORDIN Imperaticv cu Promisiunea de ReInTRONare?

    Stiutorii Care”LeStie”Si”LeVede” ar fi BINE sa ne spuie si Noua, Boborenilor SIMPLI Cetateni despre CEuu’ si CUMuu’, TEMBELEI Actiuni.

    Sa NE mai spuie SI DE CE – dupa CE a INITIAT Actul de la 23 August 1944,
    o Lucrare care a SALVAT Romania de o Alta SPARGERE, dupa acelEA din Anul 1940,

    NU s-a GANDit SI la a IMPUNE IMEDIAT Ordinul de a REZISTA pe Pozitii si a CERE Semnarea GRABNICA a Armistitiului cu URSS?

    NU sa INSELE Mase de Soldati care – ASCULTAND de Regele LOR, „CAPuu’ Ostirii”

    NU au mai luptat cu Armata Sovietica, PREDANdu-se masiv, cam 150 000 de TINERI Romani, mare parte pierduti in Siberia …

    DACA NE lamuresc TOTI CeiCare”LE STIE” sunt gata sa imi schimb Parerea despre Regele Mihai,

    anume ca NU avea IndestulDeMultaMinte.

    DezAvantajele InCredintarii Destinelor unei Natiuni pe Aleatoriul EREDITAR de Regula ADN ALTERAT de Prostia CRANCENA s Casatoriilor REGALE intre Veri, care dus la atatea NeNorociri Istorice.
    De altFel, unele Case Regales s-au prins de ASTA si au apelat la Sange PROASPAT, preCUM Casa Regala a Angliei.
    UNDE Aleatoriul DeGnnerarii EREDITARE intre RRUDE Regale PreaDestulDeInRudite s fost CORECTAT prin DIANA si KATE.

  3. asta e cam asa:
    daca tot sunteti colonie, dar una de mana a 3 a, macar sa ne mai amintim de voi, sa dam numele tarii voastre unei strazi a noastre.
    sictir

  4. HAHAHAHAHA! …uite ce ciorapi a purtat kustoada: zici că-s feștiți de zugravu’ Ca$$ey Roayale!
    Șî nu-i văz Dudei aktoricești iepooleții cu gradili di uofițir di ‘ta’ Majeur, cu șnuru’ AURiu di la Gablonțuri agațat artistik, ca la Piuonierii Patriei a Priuori……[Rroumbourraque]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.