O ţară de proprietari

În comunism, casele erau proprietatea statului, de fapt. Lucru pentru care au suferit mulţi români. Reversul medaliei se vede acum, locuim într-o ţară de proprietari. În România sunt cei mai mulţi proprietari de locuinţe dintre toate ţările Uniunii Europene, conform Eurostat.

Câţi proprietari există în România?
Peste 95% dintre români au în proprietate o casă. Moştenită, cumpărată cu banii jos sau pentru care încă plătesc rate, contează mai puţin. Avem simţul proprietăţii, asta este clar. Dar avem şi printre cele mai mici preţuri la proprietăţi.

Conform datelor Eurostat din 2019, pandemia se pare că a prins 67% dintre români locuind la casă, cei mai norocoşi în izolare.

La fel de dornici de a avea un loc doar al lor sunt ungurii şi slovaci.

Proprietari şi chiriaşi. Cum stau celelalte ţări la acest capitol?
La noi, un procent de 4% era în 2019. Germanilor le place cu chirie, jumătate din populaţie aşa trăieşte. Urmează Austria şi Danemarca.

Un studiu făcut acum o lună de compania de consultanţă imobiliară Colliers arată că mai mult de jumătate (55%) dintre bucureştenii care locuiesc în prezent cu chirie nu au în plan să-şi cumpere un apartament în următorul an şi vor să rămână în chirie. Nu putem spune dacă tânjesc sau nu după o casă, dar cu siguranţă abia aşteaptă să treacă valurile tulburi ale crizei economice.

În Uniunea Europeană, 2019 (Sursă: Eurostat)

70% proprietari
53% din europeni locuiesc la casă
46% locuiesc în apartament
1% în barăci, rulote, etc.
Construcţii europene – 6% pondere PIB
Procent de populaţie – proprietari , 2019 (Sursă: Eurostat)

ROMÂNIA 96%
UNGARIA 92%
SLOVACIA 91%
Procent de populaţie – chiriaşi , 2019 (Sursă: Eurostat)

GERMANIA 49%
AUSTRIA 45%
DANEMARCA 39%

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

15 Comentarii

  1. Să stai cu chirie și să știi că vine proprietarul și nu știu ce invetează să orice prostie mai bine stai pe proprietatea ta. O îmbunătățești când vrei, cum vrei, în ce ritm vrei că tu ești proprietarul.
    Nemaivrobind că se întâmplă adesea e mai rentabil să plătești rate la bancă investești în viitorul tău nu în chiria unuia și nu rămâi cu nimic după. Nu se adună din contră se pierde. 300-400€ sau mai mult, aruncați pe fereastă pe chirii.

  2. Iohannis proprietar tipic care închiriază case șmenuite de la stat, din „meditații”.
    Cel mai scapat de ăsta și trântită ușa în nas săsălului. Definitiv.

  3. Hai ca e diferenta de gandire si mentalitate in europa!
    1. In tarile cu multe proptietati(halvetica), ori au murit adevaratii proprietari, ori le-au scos la vanzare daca nu s-au daramat de timp si vreme.
    2. Aceste proprietati sunt inscrise in societati administrative numite Asociatii care dau spre inchiriere locuinte.
    3. Mare parte din cei care au proprietati, sunt pur originali din tara unde au proprietatile, ceilalti veniti trebuie sa indeplineasca destule conditii pentru a deveni proprietari.
    4. Tineretul din majoritatea tarilor, prefera sa isi traiasca viata, sa se plimbe ca deja au asigurat o casa parinteasca.
    5. Doar un om gospodar sau o familie satabila pot avea o casa la modul real!
    6. Nu poti avea totul peste noapte mai ales in europa cand lucrurile sunt din ce in ce mai agitate, mai nesigure!
    Unde e mai bine ca in casa ta din tara ta, asta pana nu te scot militarii si armata in strada carne de tun!

  4. @Nu se marită
    Creditele prin bancile din Romania sunt returnate de trei ori.
    Chiria sau rata la banca reprezinta costul locuirii. Inchiriezi conditii minimale, costuri de locuire foarte mici. Te arunci la rata cand preturile sunt prea mari si dobanzile minime? Vei cumpara o cutie de chibrituri pe care o vei stapani sanatos pana parasesti planeta, daca platesti constiincios 30-50 de ani rata.
    Fiti destepti, nu va nenorociti viitorul pentru dormitoare ceausiste.

  5. Tu nu stii ca in Romania oamenii si inainte de 89 erau proprietari, ca statul vindea prin anii 70 apartamente in blocuri, ca a fost data o lege prin care puteai sa-ti construiesti casa dupa moartea lui Dej in 1964? Si parintii mei au vandut casa bunicii si au facut alta. In acei ani am fost in Moldova la Putna, pe drum am intalnit vile…Mai iesiti din bloc!

  6. Degeaba sunt proprietati in blocuri, daca nu isi gestioneaza gunoaiele si gandacii, sa le dea zapada, frunzele si asteapta sa faca altii totul, ca de sunt proprietari!

  7. Treaba cu „(Inchiriezi) conditii minimale” functionează, merge până într-un anumit punct, după nevoile cresc la fel și nivelul de conduțiile de trai!, care e ceva mai sus de minimal, optim. Poate chiar se apropie de maxim la un moment dat.

  8. Dacă viața te împinge să cumperi, numai banca sau piața(prețul) te pot opri. Decent față de propriile finanțe este să cumperi când băncile nu dau credite, adică la un preț mic. Dacă nu-ți pasă că vei rămâne sărac cu zecile de ani, mergi la bancă și întinde-te peste posibilități, în funcție de nevoi.

  9. Studiul nu este intimplator. In noua normalitate care se pregateste la scara planetara omul nu trebuie sa detina nimic. Oare ce i se pregateste Romaniei, tara cu cei mai multi proprietari?

  10. Criza economica creste, preturile caselor scad, afacerile oamenilor de rand se prabusesc pe zi ce trece, virusul nu este altceva decat un razboi rece. Numai bogatii care sunt in varful piramidei, devin din ce in ce mai bogati.

  11. ??!!!! În comunism, casele erau proprietatea statului, de fapt

    Adica casele din zona rurala erau .. proprietatea statului? Stiti alea la curte …
    Sau chiar credeti ca in Bucresti carierele „la curte” erau cum? Propretatea statului?

    Suntei siguri, siguri?

    Ca sa nu mai zic nu’sh cate b;pcuri construite pron ICVL adica se vindeau apartamentele!

  12. Nici acest lucru nu este pe placul globalistilor si acoperitilor din mass media romaneasca!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.