Încă un clasament european în care românii sunt la coadă

Anul trecut, 55% din populaţia UE cu vârsta cuprinsă între 16 şi 74 de ani avea cel puţin competenţe digitale de bază, existând decalaje semnificative în blocul comunitar, cu rate variind de la 83% în Ţările de Jos, la 28% în România, arată datele publicate joi de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).

Nivelul educaţiei formale afectează nivelul competenţelor digitale ale persoanelor. În UE, decalajul de competenţe digitale de bază între persoanele cu nivel de educaţie ridicat (80%) şi cele cu educaţie formală scăzută sau fără (34%) este de 46 puncte procentuale (pp). Cel mai semnificativ decalaj a fost în Portugalia (66 pp), Grecia (63 pp) şi Malta (59 pp). În contrast, cel mai redus decalaj a fost în Estonia (12 pp), Finlanda (14 pp) şi Lituania (22 pp).

Competenţe digitale mai scăzute sunt înregistrate în rândul categoriilor de vârste mai mari, atât la bărbaţi, cât şi la femei. De exemplu, la categoria de vârstă 65-74 ani, ponderea bărbaţilor care au cel puţin competenţe digitale de bază este redusă cu mai mult de jumătate comparativ cu cei în vârstă de 25-34 ani (69% comparativ cu 34%). Contrastul în rândul femeilor de categorii diferite de vârstă este chiar mai pronunţat: 71% din femeile cu vârsta între 25-34 ani au cel puţin competenţe digitale de bază, comparativ cu doar 25% la cele cu vârsta între 65-74 ani.

La categoriile de vârstă 16-24, 25-34 şi 35-44, mai multe femei au cel puţin competenţe digitale de bază decât bărbaţii din grupe de vârstă similare. În rândul persoanelor de 45 sau mai mult, situaţia este inversă, ponderile sunt mai ridicate în rândul bărbaţilor, decalajul de gen adâncindu-se la categoriile de vârste mai mari.

Indicatorul privind competenţele digitale este unul dintre indicatorii cheie de performanţă în contextul „Deceniului digital”, care stabileşte viziunea UE pentru transformarea digitală. Ţinta pentru 2030 este ca 80% din cetăţenii UE cu vârsta cuprinsă între 16 şi 74 de ani să aibă cel puţin competenţe digitale de bază.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

5 Comentarii

  1. Nu sîntem cu turma? Foarte bine! Bănui la competențe digitale cel mai mult cîntărește ofisu ce este bun doar de prezemtări ce, de cele mai multe ori, nu spun nimic de băgat în seamă sau spun prostii, dar sînt colorate, cu animație, cu poze.
    La multinaționala din Nordul Americii au chemat un inginer ieșit la pensie să ajute la un produs nou ce se-mpotmolise. M-a uns la suflet raportul scris de mână cu grafice pe hîrtie de calc. Era a doua jumătate anilor 2000.

  2. cum dreacu sa ai competente digitale daca la noi totul a ramas in baza dosarului cu sina?

  3. E vorba de țările civilizate, nu de Romania? In Romania nicio șansă la digitalizare macar la 30%, atâta timp cât:
    – nu se fac cursuri,
    – internet rar sau de loc în multe zone din țară,
    – aparatura la fiecare casa din Romania nu exista,
    – nu prea se cunoaște limba engleza pentru termenii folosiți,
    – dosarul cu șină, dosar medical, dosar înscrieri acte, dosar recunoaștere acte judecătorești străine, și pot continua, nu au dispărut, din contra, se insista pe obligativitatea de a folosi doar dosar pentru orice! Va pot da exemple de dosare cerute doar din ce m-am lovit eu și câteva cunoștințe.

  4. tineti-va departe de „digitalizare”. una este sa folosesti un obiect pentru folosul personal si alta este sa iti fie impus. treziti-va! v-ati nascut LIBERI SI AVETI LIBER ARBITRU. AVETI DREPTUL SA ALEGETI! nimeni nu poate impune. acesta este calea spre controlul omului si intru pierderea libertatii.

  5. cunostinte de baza. Dar pt ce? Pt manele si vulgaritati sau pt a cunoaste a citi o carte in format PDF? Avem un senior foarte activ domnul Cristoiu, dar printre altele deschide si carti din biblioteca. Oare statisticenii care fac sondaje intra si in librarii, au carti pe care le deschid sau totul se rezuma la transformarea in zombi a populatiei care traind doar cu un telefon si un card nu mai stiu sa adune, iar la un moment dat s-ar putea sa nu mai inteleaga. Daca nu scrii daca nu citesti nu rationezi, doar asculti stiri sigur iti scad abilitatile mentale aria lui Broca s-ar putea sa se atrofieze si sa omul sa vorbeasca mai greu, stand tot timpul singur cu net-ul..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.