Occidentul se luptă la OMC pentru metalele rare ale Chinei

SUA, UE şi Japonia au depus plângeri la Organizaţia Mondială a Comerţului aczuând China că îşi limitează şi mai mult exporturile de metale rare. China deţine 30% din rezervele mondiale de metale rare, însă asigură 97% din extracţie.

Plângerile depuse de cele trei puteri economice se referă la aprovizionarea cu 17 minerale esenţiale în construcţia de motoare hibride, LCD-uri, telefoane mobile, becuri cu vapori de mercur şi lentile pentru camerele de luat vederi. Sunt contestate şi limitările la exportul de molibden şi tungsten, folsoite la fabricarea unor tipuri de oţel.

„China restrânge tot mai mult exporturile, ceea ce provoacă întreruperi dăunătoare ale lanţului de aprovizionare”, spune secretarul american al Comertului, Ron Kirk.

„Restricţiile impuse de China pentru metalele rare şi alte produse violează regulile comerţului internaţional şi trebuie oprite. Aceste măsuri afectează producătorii şi consumatorii din UE şi din lume”, spune Karel De Gucht, comisarul european pentru Comerţ.

China îşi susţine deciziile prin faptul că astfel contribuie la protecţia mediului şi la dezvoltarea durabilă. Beijingul susţine că reducerea exporturilor de metale rare este necesară în urma creşterii cererii interne. China a stabilit pentru 2012 o cotă de export de 30.000 de tone, aceeaşi ca şi în 2011. Însă în 2011 exporturile abia dacă au atins jumătate din cifra anunţată iniţial de Beijing.

În 2009, UE şi SUA au depus plângere pentru reducerea exporturilor chineze de materii prime. În 2011, OMC a decis că reducerea exporturilor unor materii prime către UE a fost ilegală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.