Oficial BNR: Leul, cea mai stabilă monedă din regiune

Leul este cea mai stabilă monedă din regiune de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, susține Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României. De altfel, adaugă acesta, stabilitatea a caracterizat moneda națională și pe parcursul ultimilor ani.

Teama unor cetățeni referitoare la o depreciere a leului în raport cu moneda unică europeană și fuga la casele de schimb valutar s-au dovedit a fi nejustificate, o situație asemănătoare cu panica ce a făcut mulți români să ia cu asalt benzinăriile, este de părere Popa. ”Lucrurile s-au calmat. În condițiile unei volatilități regionale ridicate, o depreciere de doar 0,05% a leului față de Euro arată că Banca Națională a României reușește să asigure stabilitatea monedei naționale. În regiune, coroana cehă a pierdut în același interval 3,4%, lira turcească 4,1%, zlotul polonez 5,9%, iar forintul 6,6%, însă în anumite momente deprecierile acestora erau mult mai ample, de până la 8-10%. Rubla a pierdut, desigur, mult mai mult”, conchide oficialul BNR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

18 Comentarii

  1. nu trebuie ca Romania sa adevere vreodata la „moneda” babiloniana euro. leul = independenta monetara. cerem aurul de la banca londrei si de la rusi si garantam moneda nationala in aur. si cu asta putem discuta mai departe despre intarirea Romaniei, buna-starea romanilor FARA TOTALITARISM. FARA TRADATORI SI CRIMINALI PUSI PE POSTURI DE INTERESE STRAINE!

  2. MULTUMIM D-le Guvernator BNR = Mugur C. ISARESCU

    in ciuda likelelor , inca 20 ani in fruntea BNR !

  3. Na, că n-am știut bre.. Dar, zi nițel, cum stai cu inflația,.?? He ?? Cum ești față de luna trectă, De anu trecut nu mai povestesc ?/ Deci dă-ți repede ceva palme și șuturi, singur,.poate ajută,..

  4. Explicatia misterioasei stabilitati a monedei unui stat care nu mai produce practic nimic si este indatorat pana in tavan sta in ecuatia: stabilitatea monedei este direct proportionala cu obedienta politica. Asculti de Global Corporation, ai moneda ok. Nu asculti- pac! la Standard & Poor’s.
    Intrucat statul roman capturat executa cu constiinciozitate absolut tot ce i se cere, fara cea mai mica obiectie, rezultatul este cel care se vede. Pana la un moment dat, desigur. Ulciorul nu merge de prea multe ori la apa.

  5. Ce-i in mana nu-i minciuna, ce-i in banca nu-i al tau decat virtual. N-am uitat efectul „stolojan”.

  6. Cerem noi populatia,aducerea rezervei de stat din Anglia si stabilirea unei echivalente a leului in aur asa cum era inainte de 1989.Numai asa leul va avea o valoare stabila.Creste aurul,creste si leul>Eliberarea pe piata, a unor,bancnote pe piata,a unei hartii,fara numar,fara numar fara valoare ,duce la inflatie.A marii pensiile si salariile ,inainte de a se stabilii inflatia este abureala,praf in ochii.Parintii,bunicii nostri ajunsesera sa cumpere cu o ,,poala de bani,,un metru de stamba.Oare asta este viitorul?Dupa cum se observa,statele bancile ,blocheaza cand vor,cum vor conturile si valorile altor cetateni sau state , fara nici un temei juridic,legal ,numai ca asa vor muschii lor.

  7. Explicatia e foarte simpla! Romania castiga din cresterea masiva a preturilor la cereale si oleaginoase in timp ce tara noastra e cel mai putin afectata de cresterea pretului la petrol si gaze. Cresterea pretului petrolului si gazului duc inevitabil la o scadere a consumului intern in ce priveste aceste materii prime sau derivatelor lor, aceasta scadere a consumului reflecrandu-se in reducerea importurilor, adica o presiune mai mica pe leu, in timp ce productia interna ramane relativ constanta.

  8. Explicatia e foarte simpla. Romania castiga spanac din cresterea preturilor la cereala si oleaginoase. Deprecierea leului fata de euro inseamna dublarea infatiei care deja este subestimata la 10%. BNR asigura exitul lin si exportul de profit.
    Deficitele se vor regla din curs asa cum s-a mai intamplat. Ce, vi se pare mult?!?

  9. Așa e! Am verificat personal, oricât ai vrea să-l investești, nu se mișcă și pace!

  10. Ăi, a-ți uitat de leul bulgăresc, zis leva,care-i legat de marca germană, adică de euro. Lau legat cu japca prietenii lui Mugurel, de fac foamea din pricina asta bulgarii, adică au salarile mai mici decât rumânii , că nu pot crește salarile fără aprobarea Deutsche Bundesbank.

  11. Muguras MANOLEA, alt zaharisit turnator ! Cu el la carma, leul este stabil, ultima moneda din Europa, in lume mai este una cu nume de oras croat.

  12. Bine ca va pricepeti si la piata valutara. Cu enunturi de secolul XX. Mai la inceput. Asa cam pe la 1910. Leu covertibil in aur?!
    Tare! Aurul la Londra e o garantie a sistemului bancar romanesc. Altfel va fi Apreciat Că Banca Rusiei, dupa inceperea razboiului. Pardon, denazificarii.

  13. Dar despre dinarul sârbesc, căruia i-a crescut valoarea cu 0.05%, nu spuneți nimic?

  14. M-am liniștit. E plin de foști pcr-isti in BNR. Dar dacă ai un credit in euro euriborul este -0.5% iar pentru un credit in lei este 4.34%. când va ajunge la 6% atunci romanii, încrezători în cea mai stabilă moneda europeană vor plati dublu rata la orice credit. Curat murdar. Mă întreb dacă românii au ieșit să își apere justiția, de ce nu ies să își apere buzunarele. Prefera să fugă din țară…

  15. @Realistul eu cred ca ati (fara cratima) uitat ca leva are curs fix nu e devalorizata de banca de cate ori se fac specula smecherii iar preturile evident sunt in LEVA nu in euro (platite in lei la cursul zilei plus 0,15%) ca la noi! Asa ca vezi-ti (cu cratima dupa vezi si aceaasi cratima inainte de ti) de treba ta!!!

  16. Da, stabilitatea din fundul gropii. Daca nu se prabuseste si asta sub noi…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.