Oficial, gospodăriile românilor duduie

Veniturile totale medii lunare au fost, în anul 2020, în termeni nominali, 5.216 lei pe gospodărie și 2.031 lei pe persoană, în creştere cu 8,9%, respectiv cu 9,6% faţă de anul 2019, anunță Institutul Național de Statistică (INS).

Cheltuielile totale ale populaţiei au fost în anul 2020, în medie, de 4.372 lei lunar pe gospodărie (1.702 lei pe persoană) și au reprezentat 83,8% din veniturile totale, în scădere cu 1,6 puncte procentuale faţă de anul 2019.

Veniturile băneşti au fost, în medie, de 4.840 lei lunar pe gospodărie (1.884 lei pe persoană) în creştere cu 8,7 % faţă de anul 2019, iar veniturile în natură de 376 lei lunar pe gospodărie (146 lei pe persoană), în creştere cu 11,7% faţă de anul 2019.

Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (68,2% din veniturile totale ale gospodăriilor, în scădere faţă anul 2019 cu 0,4 puncte procentuale).

La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (19,0% în anul 2020, respectiv 18,4% în anul 2019), veniturile din activităţi neagricole independente (1,8% în anul 2020, respectiv 2,0% în anul 2019), veniturile din agricultură (1,7% în anul 2020, respectiv 1,8% în anul 2019), precum şi veniturile în natură (7,2% în anul 2020, respectiv 7,0% în anul 2019), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,1% în anul 2020, respectiv 5,8% în anul 2019).

Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile pentru investiţii destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,5% în anul 2020, respectiv, 0,6% în anul 2019).

Cnform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), în anul 2020 produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut din consumul gospodăriilor, în medie, 34,6%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

15 Comentarii

  1. dar nu pricep, daca pensia medie este aprox. 1500 lei, deci mai mica decat cosul de 1.700, iar in Romania sunt milioane cu pensia mai mica de 1500 lei, iar cu salariul minim adica de 1250 lei sunt un milion sapte sute de romani. deci cam cinci milioane sub pragul ”cosului” de 1700 lei, iar populatia are si trei milioane de copii intretinuti de oameni sub „cosul”/venitul mediu? Cineva sta prost cu IQ -ul. Cum poti sa ”nivelezi” faci media dintre un muritor de foame si unul care mananca delicatese?

  2. La fel ca in timpul lui ceausescu: traim bine in neo comuniamul de azi, dupa statisticile mincinoase ale statului stramb! Cum putem trai bine si de unde vine venitul pe persoana cam dw 2000 lei cand pensionarii au unii sub 1000 lei pensie si sunt singuri?! Cand alocatia copiilor si salariile sunt sub limita de trai decent si cele mai mici in UE?! Plecati de la conducere mincinosilor! Lasati gargara mincinoasa! Cum sa creasca veniturile cand s-au inghetat?! Preturile au crescut si numai subventiile partidelor, pensiile speciale si veniturile personalului medical au crescut, ca sa poata vaccina si sa poata creste numarul mortilor de la ATI! Sa va fie rusine mincinosilor!

  3. Bine ca nu mai avem mii de tone de ceva pe capul nostru de locuitor, adevarat, o ducem mai bine.

  4. Explicatia este foarte simpla.
    „Jan 1, 2020 — Salariul minim brut a crescut cu 7,2% de la 1 ianuarie 2020, comparativ cu nivelul din anul 2019. ”
    Mai avem apoi sporurile date personalului din sanatate din motive de pandemie.
    „Începând cu 1 septembrie, salariul lucrătorilor medicali va fi majorat cu 30%”

  5. Deci, da, daca incercam sa explicam cresterea economica din T1 2021, ea se bazeaza tot pe wage led growth pe care a initiat-o Socol pe vremea PSD. Citu este doar un figurant, el aplica strategia PSD de crestere a salariilor.

  6. iar au scos statistica progresisto-pidosnica…. va de noi cu asa…pidosnici….uu -nnnn-heeei hhhiiiinohhhroghuuuu ???

  7. Ce statistica manipulatorie bazata pe fals si minciuni! Citez din articol:”Cheltuielile totale ale populaţiei au fost în anul 2020, în medie, de 4.372 lei lunar pe gospodărie (1.702 lei pe persoană) și au reprezentat 83,8% din veniturile totale, în scădere cu 1,6 puncte procentuale faţă de anul 2019.”
    Daca cheltuielile lunare pe gospodarie/persoana au fost 1.702 lei, cum naiba au rezistat cei cu venit lunar pana in 1500 lei daca pe langa aceste cheltuieli, au mai fost si medicamente, consultatii platite gras si necesarul urgent zilnic pentru ingrijire corporala? Breeee, dar cum si din ce au trait cei cu venit lunar sub 1.200 lei? Pare ca aceste statistici sunt calculate, avand la baza, strict venitul celor cu peste 4 mii lei lunar si NU a majoritatii mentinuti in saracie! Oameni buni, astia chiar s-au obisnuit cu falsul in acte oficiale si public incat, parca tara nu poate functiona decat pe falsuri si minciuni!

  8. Este normal ca gospodăriile cetățenilor României să duduie. Duduiala este urmarea înghețării pensiilor și salariilor de către guvernul Câțu și a creșterii inflației dublată de creșterea prețurilor de consum. Aceasta este logica economică a guvernului satanisto-useristo-liberal. În fiecare săptămnână prețul benzinei la pompă crește în medie cu 3 bani și jumătate. Nu este un motiv suficient pentru creșterea nivelului de trai și a bunăstării precum și pentru trecerea la mersul pe jos? Se și vede bunăstarea pentru că de la 1 iunie se cheltuie mai puțin pe măști și pe dezinfectanți și mai mult pe bere care îngrașă.

  9. Veniturile totale medii lunare inseamnă ceea ce spunea de curând un om destept: media statistică este aceea in care stai cu capul în congelator și cu picioarele in cuptor. Media statistică este foarte bună…

  10. Vă admir umorul negru. Desigur, aţi inclus și gospodăriile din blocurile cu 10 etaje. Mai ales acolo dau boii în jug mai cu spor și cotcodăcește cocoșul mai avan. Că pe la sate, mai mult cântă cucuveaua și bate vântu’ prin traistă.

  11. Orice om traieste din vanzari anterioare, doar corpora-tristii stau chenzinal (la 15 zile) cu cardul intins spre bancomat.

  12. @Asfalt
    Scuze, dar eu nu i-am băgat în schemă pe cei care au furat milioane de euro pe timpul plandemiei și nici pe cei care au respectat restricțiile stând închiși în case și care, datorită sedentarismului, s-au îngrășat peste măsură. Guvernul însă i-a inclus și pe ei că de-aia i-a dat cu plus.

  13. @Wolf Edmund: am comentat titlul articolului. Termenul „gospodărie” e impropriu.

  14. @Asfalt. Scuze pentru confuzie. E din cauză că eu n-am remarcat umor negru în numirea locuinței „gospodărie”.

  15. Iarși vedem făcute publice niște „minciuni cu diplomă” de mă doare ficatul și mă umple scîrba. De unde dracu scoateți cifrele astea ? Lucrurile NU se pot compara pe cifre medii matematice comparînd un bou mare si gras cu un soricel vai de el ! Eu cunosc (și sunt de fapt) o mulțime de oameni necăjiți care trăiesc la limita de supraviețuire cu venituri mai mici decît în „lumea a treia” $=zero/zi. De fapt avem o situație socială explozivă și tare cred că ăștia ne bagă ceva în mîncare de n-am explodat încă. Măcar tăceți dracului din gură !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.