Oficial UE: ”Nu îmi imaginez cum se pot îndepărta două ţări cetăţenii cărora vorbesc aceeaşi limbă”

Fostul şef al Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Dirk Schuebel, consideră că Moldova şi România sunt apropiate, deoarece vorbesc aceeaşi limbă şi au o istorie comună, transmite 24h.md. “Nu îmi imaginez cum se pot îndepărta două ţări cetăţenii cărora vorbesc aceeaşi limbă”, consideră oficialul european.

„Eu cred că Moldova şi România sunt destul de apropiate datorită istoriei şi limbii comune. Nu îmi imaginez cum se pot depărta două ţări cetăţenii cărora vorbesc aceeaşi limbă. Neînţelegeri au existat întotdeauna, chiar şi în familii. Recent, am văzut că preşedintele Traian Băsescu a vizitat ţara Dvs, urmează să vină şi Dl Victor Ponta pentru a inaugura gazoductul Iaşi-Ungheni, un proiect energetic foarte important atât pentru Republica Moldova, cât şi pentru România şi Uniunea Europeană, prin urmare cred că relaţiile între Moldova şi România sunt într-o formă foarte bună”, a declarat Dirk Schuebel, într-un interviu pentru Europa Liberă.

„Subiectul limbii este, poate, cel mai controversat în ţara Dvs. Am învăţat limba română însă, recunosc, nu o vorbesc atât de bine cum mi-aş fi dorit. Sincer, prefer să nu mă dau cu părerea despre cum ar trebui să se numească limba pe care o vorbiţi, cred că este dreptul cetăţenilor Republicii Moldova să decidă acest lucru. De fapt, nu ştiu dacă denumirea limbii este cea mai importantă problemă acum. Sunt chestiuni politice şi economice care aşteaptă să fie rezolvate. Poate nu ar trebui să vă grăbiţi să rezolvaţi o chestiune care, în timp, s-ar putea rezolva de la sine”, consideră fostul şef al Delegaţiei UE la Chişinău.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.