“Ofrandă”

Mănunchi

Vineri, 6 aprilie, la orele 18.00, în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia va avea loc vernisajul expoziţiei Ofrandă, aparţinând reputatului artist bistrițean Marcel Lupşe.

“Marcel Lupşe alege un semn, în felul lui atotcuprinzător – buchetul cu florile de leac, cu ierburile de sub Cruce. O amprentă a vegetalului, cum, de altfel, e pecetluită întreaga lui operă, o tramă dinamică, puternic iconică. Schema pătratelor şi romburilor cu flori de leac îl obligă, pe pictor, să elaboreze un program alegoric de umplere a golurilor, de dinamizare a schemei, de organizare dinamică a centrului vegetal şi de compunere simetrică de aşa manieră ca întregul, deşi organizat descensional în plan pictural, să configureze, în plan alegoric şi simbolic, un sens ascensional, anabatic. Introducerea concretului devine, astfel, un mijloc de suplinire a puţinătăţii şi uscăciunii inerente programului. Indirect, pictorul încearcă o mişcare de restaurare a privirii. Programul – subiect – Buchet este, de fapt, expresia unei mari libertăţi a caracterului deschis şi inefabil şi, în acelaşi timp, e vorba de un semn care consacră un mare grad de libertate, de celebrare a sărbătorii, o expresie naturală a epifaniei, un exerciţiu vizibil al principiului graţiei suficiente”, scrie Oliv Mircea în Principiul graţiei suficiente.

Izvorul Tămăduirii

Marcel Lupşe s-a născut la 21 august 1954 la Dej. Absolvent al Institutului de Arte Plastice «Ion Andreescu», la clasa profesorului Vasile Crişan, participă din 1980 la expoziţiile organizate de filiala Cluj şi apoi filiala Cluj–Bistriţa–Zalău a U.A.P. Din 1989 este membru U.A.P. din România la secţia Pictură. În 1990 se stabilea la Bistriţa unde se ocupă de administraţia culturală, fără să întrerupă activitatea artistică. Din 1994 este profesor şi din 1998 şef de catedră la Liceul de Arte Plastice «Corneliu Baba» din Bistriţa.

Expune pictură, desen, obiect, în peste 100 de expoziţii de grup în ţară şi peste hotare, participând anual la simpozioane şi tabere de artă plastică naţionale şi internaţionale. În cele trei decenii de activitate artistică a organizat 38 de expoziţii personale, lucrările sale figurând în muzee şi colecţii.

Expoziţia va putea fi vizitată până pe 28 aprilie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.