Oligarhii lui Putin câştigă procesul de la Londra împotriva vechii gărzi a lui Elţîn

Oligarhul rus Roman Abramovici a câştigat, vineri, procesul împotriva lui Boris Berezovski, cel care l-a dat în judecată pentru presupuse acte de intimidare, în timpul vânzării resurselor naturale din Rusia dobândite după prăbuşirea URSS.

“Domnul Berezovski este un martor în care nu poţi avea încredere, care priveşte adevărul ca pe un concept flexibil şi tranzitoriu”, a spus judecătoarea Elizabeth Gloster. “Probele pe care ni le-a prezentat nu sunt oneste şi şi-a construit aceste probe în timpul procesului, când s-a observat dificultatea de a răspunde la întrebări într-un mod relevant.”

Verdictul încheie o odisee care a ajuns de pe coridoarele Kremlinului, până în paradisurile fiscale preferate de oligarhii ruşi şi până la Londra, acolo unde a avut loc procesul.

Berezovski, fost matematician care a devenit extrem de influent la Moscova în timpul regimului Elţîn, a susţinut că Roman Abramovici, un apropiat al regimului Putin, l-a ameninţat cu răzbunarea venită tocmai de la Kremlin, astfel încât să vândă la un preţ extrem de mic a patra companie petroliera din Rusia, Sibneft. Abramovici a mai fost acuzat că a vândut acţiunile deţinute de Berezovski la Rusal, fără a-l consulta pe cel din urmă.

Abramovici este al 68-lea cel mai bogat om din lume, cu o avere de 12,1 miliarde de dolari şi este patronul echipei de fotbal Chelsea. El neagă acuzaţiile lui Berezovski şi susţine că, de fapt, el a fost cel care a plătit pentru protecţie politică, în timpul preşedinţiei lui Boris Elţîn.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.