Olteanu: Poţi cumpăra o casă abia la 50 de ani

Vice-guvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, a fost primul oficial al băncii centrale care a reacţionat la anunţul conform căruia legea dării în plată a fost redepus în Parlament cu unele modificări.

Într-o intervenţie pe care a avut-o la Realitatea TV, Olteanu a solicitat ca actul normativ să excludă şi programul Prima Casa de la regula “dai casa şi scapi de datorii” pentru ca acesta să meargă mai departe.

„Încep să se restrângă acele aspecte care nu erau pe placul opiniei publice. S-a renunţat la întreprinzători, iar următorul pas ar fi să se excludă şi programul Prima Casă”, a declarat Olteanu.

Acesta a vorbit despre faptul că unele bănci vor lua în calcul sau chiar au luat déjà, precum Raiffeisen Bank, mărirea avansului pentru creditele ipotecare şi renunţarea la acordarea de împrumuturi pentru Prima Casă.

„Vorbim de generaţia nouă, de tinerii care au absolvit studiile, s-au angajat şi vor să îşi cumpere o locuinţă. Este extrem de important ca măsurile legislative să nu afecteze programul Prima Casă. Este regretabilă majoarea avansului”, a declarat Olteanu, susţinând că fost urmarea unei propuneri care nu a fost destul de bine gândită.

La ora actuală, susţine acesta, pentru a achiziţiona o locuinţă, par să fie două posibilităţi: prima constă în a strânge bani timp de 25 de ani şi a o cumpăra la 50 de ani sau, banca să ofere un mecanism de credit ipotecar care să funcţioneze şi să nu afecteze tânăra generaţie.

Potrivit acestuia, băncile nu vor să crească avansul pentru credite dar o vor face pentru că nu au încotro. „Băncile nu au un interes în a majora valoarea minimă pentru acordarea creditelor, ele vor doar să aibă garanţia că-şi pot recupera banii. Este dreptul băncii să facă ce vrea, BNR nu se ocupă de modul în care băncile fac afaceri sau profit. Amintiţi-vă că în 2002 – 2003 în România erau bănci dar nu existau credite ipotecare, ci de consum.

Din punct de vedere social, tinerii au foarte mare nevoie de creditele ipotecare. Totuşi, băncile nu pot pierde banii celor care economisesc la bancă. Dacă legea Dării în Plată se va aplica doar celor în nevoie, atunci nu va fi nevoie de majorări din partea băncilor”, a spus Olteanu. Raiffeisen Bank a anunţat acum câteva zile ca a mărit avansul de la 15% la 35%, făcând astfel aproape imposibil accesul la creditul ipotecar. În plus, a renunţat la programul Prima Casă.

În cadrul acestui program, avansul este de 5% iar creditele sunt garantate de statul român. Dacă cel care nu poate plăti mai departe creditul, stautl român se obligă să plătească banii către bancă în continuare. Olteanu a mai spus că se aşteaptă de la bănci să fie mai transparente şi să îşi redimensioneze relaţia cu clienţii. „În primul rând să arate o foarte mare transparenţă şi, în al doilea rând, să îşi redimensioneze relaţia cu clienţii, să reconstruiască relaţia dintre ele şi clienţi, pentru că altfel vor apărea alţi creditori, alte metode de creditare, iar băncile vor rămâne deoparte”, a afirmat Olteanu.

Noua formă a legii privind darea în plată, aşa-numita lege „dai casa şi scapi de datorii” îi va exclude pe cei care şi-au luat locuinţe pentru afaceri. În plus, actul normativ corectat se va aplica şi persoanelor care au fost deja exectuate. „Am depus astăzi, la Senat, amendamentele la Legea dării în plată. Am introdus sintagma de ‘consumator’ în loc de ‘persoană fizică’, ceea ce face ca profesioniştii, adică cei care au luat credit pentru afaceri, să fie excluşi”, a declarat liberalul Daniel Zamfir, iniţiator al legii aflate la reexaminare în Parlament.

Acesta spune că a modificat şi termenul până la care clientul poate notifica banca, astfel încât cele două părţi, clientul şi instituţia bancară, pot negocia timp de 30 de zile până să se ajungă la darea în plată. Zamfir a mai spus că noua lege se va aplica şi persoanelor care au fost deja exectuate, astfel încât oamenii pot merge la instanţă să ceară sistarea propririi pe venituri.

Totodată, actul normativ se va aplica şi garanţilor împrumuturilor luate pentru cumpărarea unei case. „Avem şi propuneri de modificări de tehnică legislativă, pe care sunt convins că le vor dezbate colegii senatori şi deputaţi în comisiile de specialitate şi vom scoate cea mai bună formă.

Nu vom introduce sub nicio formă plafoane sau criterii din cel puţin două motive: 1. Legea ar fi discriminatorie în acele condiţii, pentru că vorbim despre oameni îndatoraţi. O sumă mai mare contractată/datorată nu reflectă neapărat statutul social (bogat/sărac) 2. Avem referinţe despre legea dării în plată în Spania, care a devenit total inaplicabilă din cauza plafoanelor şi criteriilor restrictive din lege.

Mai mult, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie în 8 octombrie 2015, prin care critică legea spaniolă şi cere Comisiei Europene să modifice Directiva şi să introducă darea în plata obligatoriu în toate ţările membre.

Mai pe româneşte, nu e bun drumul pe care a mers Spania!“, a declarat Zamfir. La jumătatea lunii trecute, preşedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului legea privind dare în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite invocând faptul că actul normativ riscă să creeze noi dificultăţi. „Legea privind darea în plată este bine-venită, dar forma adoptată de Parlament, în loc să-i ajute pe cei care au credite imobiliare, riscă să creeze noi dificultăţi, mergând chiar până la imposibilitatea aplicării ei. Terminologia neclară, necorelarea cu legislaţia în vigoare şi crearea unor situaţii de inechitate între beneficiarii legii sunt câteva dintre problemele actului normativ. De aceea, am retrimis astăzi legea spre reexaminare Parlamentului.

Este atributul Legislativului să definească mai riguros termenii folosiţi, astfel încât să fie eliminate neclarităţile şi evitate confuziile”, a scris atunci, pe Facebook, Klaus Iohannis.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.