Oportunitățile de angajare în Uniunea Europeană

(Articol apărut în ediţia tipărită a ziarului Cotidianul de luni, 14 noiembrie)

Pe piața de muncă a Uniunii Europene s-au efectuat atât cereri de forță de muncă, cât și selectări pe posturile respective prin programul comun EURES România-Uniunea Europeană. Locurile de muncă sunt cu preponderență destinate muncitorilor sau cel mult pentru absolvenții de liceu.

Cele mai puține locuri de muncă disponibile sunt pentru persoanele cu studii superioare, îndeosebi pentru medici și ingineri cu diverse specializări, potrivit portalului european de ocupare a locurilor de muncă.

În anul 2012 au avut loc diverse schimbări pe piața locurilor de muncă din Europa. În țările cu cele mai multe posturi vacante s-au repartizat pentru activitățile necalificate, calificate sau pentru absolvenții de licee 715 locuri de muncă. Toate pozițiile ocupate au fost arondate prin intermediul programului european, iar țările cu cel mai mare interes în găsirea muncitorilor au fost Italia, Spania, Germania, Marea Britanie și Austria.
Prin programul interactiv EURES­­­ s-au înregistrat 16.500 de solicitări pentru găsirea unui loc de muncă. Dintre acestea, un număr de 715 au fost cuprinse în câmpul muncii. În agricultură, se desprind ca număr muncitorii sezonieri care pot lucra la un proiect pe o durată de la 6 luni la 18 ani.

S-au oferit peste 400 de locuri de muncă în industria de pielărie, mecanică auto, pentru drujbari, muncitori necalificați, îngrijitori de persoane bătrâne, dar și pentru ingineri chimiști. Cele mai multe solicitări au venit din partea județelor Dolj, Olt și Constanța. Firmele străine care au aplicat pe piața forței de muncă românești au fost în număr de 105, cu 429 de solicitări. Dintre acestea, au fost aprobate 401, iar dintre 4.480 de posibili aplicanți lunar pentru un job în spațiul UE, s-a acoperit o cifră de 2.713.

De asemenea, s-a înregistrat un număr mare de apeluri telefonice prin care s-a solicitat procedura de ocupare a contingentului, legislația necesară pentru alocarea salariaților din România pe posturi din Republica Federală Germană. În paralel, s-au desfășurat și programe de selecție pentru studenții aflați în căutarea unui job pe timpul vacanței de vară și pentru perfecționarea cunoștințele de limbă străină.

Situația în 2013

În 2013 s-au înregistrat 2.254 de locuri vacante promovate pentru posturile din străinătate. S-a constatat o scădere a locurilor scoase la concurs, față de 2012, cu 31%. Cele mai multe locuri de muncă s-au solicitat de către rezidenți ai județelor Dolj (1.966), București (1.260), Maramureș (1.165), Sălaj( 67), la polul opus situându-se județele Covasna (22) și Ilfov (16).

Pe site-ul EURES au fost afișate următoarele cifre pe țări și ocupații: 320 necalificați în Spania, 158 agricultori în Danemarca, 83 persoane pentru hoteluri și gastronomie și 31 muncitori necalificați în agricultură în Germania. Un număr de 509 de muncitori au avut contracte ca sezonieri pe o durată de la o lună, la șase luni. Au fost disponibile 338 de locuri de muncă în Spania, 192 în Danemarca, 11 în Germania, 50 în Finlanda, 16 în Austria și șapte în Norvegia.

Tot în această perioadă, s-au înregistrat 223 solicitări asistate prin programul EURES. La capitolul „acorduri bilaterale”, Germania a avut 323 de contracte finalizate printr-un program comun de colaborare cu România.

Situația în 2014

Anul 2014 a adus un număr de 2.853 de locuri de muncă ocupate, cifră ce a reprezentat o creștere cu 26,6% față de anul precedent.

Spania a primit 825 de lucrători agricoli, urmând, în ordine descrescătoare, Danemarca cu 83, Germania, 83, în domeniul Hotel- Gastronomie și Austria, cu 30.

1.042 de persoane au găsit prin intermediul EURES un loc de muncă în spațiul Uniunii Europene. Dintre 1.260 locuri de muncă ocupate, 1.065 persoane au găsit posturi în agricultură, muncă sezonieră, iar restul a ocupat posturi de asistenți medicali, măcelari, educatori, drujbiști și fierar-betoniști.

Pentru șomerii întorși din Cipru s-au efectuat programe de reintegrare pe locurile existente la acea dată în România sau în statele membre UE.

Situația în 2015

În 2015, țările care au oferit cele mai multe locuri de muncă pentru meseriași au fost: Malta, Olanda, Cehia, cu 195 locuri disponibile (100 necalificați, 72 paznici sau calificați), 154 de muncitori în Germania, 140 în Marea Britanie, 800 în Spania, 300 în Slovacia, 195 în Marea Britanie și 400 în Portugalia. Marea Britanie, cu 195 de posturi, a cerut atât asamblori, cât și necalificați sau îngrijitori de persoane vârstnice.

Printre meseriile la cea mai mare căutare se evidențiază muncitorii necalificați, persoanele cu specializări precum mecanici auto, personal hotelier și în restaurante, care au căutare și la noi, bucătari și mai ales agricultori. Meseriile cu un nivel de pregătire ridicat au fost cele de educatoare, ingineri și binecunoscuții doctori, la căutare la fel de mare ca asistentele medicale.

În Germania, meseriile reprezintă un sector de vârf pentru economia națională

La capitolul meserii, în Germania, lucrurile merg mai mult decât bine. Ar trebui ca și în 2017 situația să fie aceeași. Cu toate acestea, „meșteșugul“ are o mare problemă iminentă, fapt afirmat în ziarul „Die Welt“, prin citarea unui raport al Asociației Centrale a Meseriașilor Germani (ZDH).

Cifra ce arată starea economică a mai mult de 1 milion de companii a crescut la un nou maxim. Astfel, 54% din șefi afirmă că starea afacerii lor este mai bună ca în anul precedent, în timp ce 92% calculează că afacerile lor se vor dezvolta în continuare. Meseriile germane se află în dezvoltare explozivă, crescând de două ori mai mult decât economia, în ansamblu.

„Conjunctura meseriilor și a meșteșugurilor arată un plus istoric“, a citat ziarul german „Frankfurter Allgemeine“, preluând vorbele șefului ZDH, Holger Schwannecke. „În locul celor 2% de creștere a cifrei de afaceri, se va face o urcare cu 3,5%“, a afirmat acesta. Este atât previziunea pe 2016, cât și realizările efective ale firmelor și companiilor în care se desfășoară munci manuale. Creșterea este dublă în comparație cu economia în ansamblu, asupra căreia s-a hotărât că va avea o creștere de doar 1,8%.

Creșterea activităților lucrative este dublă în comparație cu creșterea economiei în ansamblu

Cea mai performantă meserie este cea de constructor, urmată îndeaproape de meseriile din alimentație, conform raportului ZDH.

În 2017, sunt așteptate alte 2,5% procente de creștere a cifrei de afaceri a meseriilor. Îngrijorările sunt însă pentru zona forțelor de muncă specializate, care nu ajung. Multe dintre firmele ce dețin muncitori au un deficit crescător de forță de muncă specializată. Numărul de muncitori este, astăzi, la limita inferioară.

Guvernul federal urcă prognoza de creștere economică

Guvernul urcă prognoza de creștere a acestui an, dar nu cu mult. La previziunea anterioară, se hotărâse o descreștere pe 2017, iar PIB-ul va crește cu 1,8%, a comunicat ministerul Federal al Economiei. În prealabil, se afirmase că pe 2017 va avea loc o creștere de doar 1,4%. În 2018, ar trebui să fie o creștere economică de 1,6%.
„Creșterea economică este solidă. Conjunctura globală nu este într-un moment bun“, afirmase Ministrul Economiei, Sigmar Gabriel. „Mai sunt și urmările votului Brexit, care nu pot fi estimate încă, lucrurile sunt incerte“, a mai afirmat acesta. Deși este o conjunctură globală defavorabilă, piața locurilor de muncă se va dezvolta pozitiv. În 2018, economia germană va înregistra 44,3 milioane de angajați. Numărul de șomeri ar trebui, în același timp, să se diminueze cu 160.000 de persoane.

„Acest lucru nu este de la sine înțeles, dacă ne uităm la imigranții sosiți la noi“, a declarat șeful formațiunii SDP, Sigmar Gabriel. Guvernul mizează pe consumul privat, pentru favorizarea creșterii economice. „Dobânzile mici, cererea mare de case și investițiile ce cresc sunt motorul acestei înfloriri“, a adăugat acesta. O altă preconizare arată că până în 2018 importurile ar trebui să crească mai mult ca exporturile. “Slaba dezvoltare a economiei mondiale nu este un mediu ideal pentru investiții în vederea exportului german“, a comunicat Ministerul Economiei.

Abia în anul 2018 întreprinderile ar putea să investească în mașini și alte dotări. La baza prognozelor guvernului stă analiza institutelor de cercetare. Acestea calculează în 2016 o creștere de 1,9%, care în 2017 ar putea fi, la fel de bine, de 1,4%.

Previziunile guvernului slujesc cercului de lucru din jurul calculului estimativ al taxelor. Landurile germane, comunele și asigurările sociale se orientează pentru calcularea coșului pe gospodărie.

Cel mai puternic factor de creștere este conjunctura creată de sectorul construcții, iar în sectorul alimentar lucrurile merg de asemenea strună. Perspectivele pe 2017 sunt bune, conform declarațiilor lui Holger Schwannecke. „Și în anul 2017 așteptăm o creștere de 2% a cifrei de afaceri pe acest sector“, a spus șeful ZDH . Grija la ora actuală este însă legată de lipsa de lucrători specializați: la câte comenzi sunt în prezent, nu există destul de mulți muncitori calificați.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Mostoghiu 26 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.