Care sunt ultimele decizii pentru combaterea imigraţiei ilegale

Echipe din cadrul instituţiilor de frontieră din România şi Ucraina vor coopera pentru realizarea patrulării comune la graniţa dintre cele două state în vederea creşterii nivelului de supraveghere a frontierei de stat comune pentru combaterea trecerilor ilegale a frontierei de stat comună în scop de contrabandă şi migraţie, se arată într-o informare a Cabinetului Cioloş.

În acest sens, Executivul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul României şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei privind patrularea comună la frontiera de stat româno-ucraineană, semnat la Bucureşti, la 21 aprilie 2016, precum şi hotărârea pentru aprobarea Protocolului între Ministerul Afacerilor Interne din România, prin Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, şi Administraţia Serviciului Frontierei de Stat a Ucrainei, semnat la 31 mai 2016, la Suceviţa, pentru punerea în aplicare a acestui Acord.

Protocolul are un conţinut preponderent tehnic şi reglementează o serie de aspecte precum: stabilirea condiţiilor detaliate privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor de patrulare comună; conţinutul solicitării privind organizarea patrulării comune; detalierea concretă a realizării patrulării în comun; stabilirea modelelor de întocmire, de realizare a instructajului şi de raportare a rezultatelor patrulării. Patrularea comună se desfăşoară în limitele zonelor de responsabilitate ale structurilor de frontieră ale Inspectoratelor Teritoriale ale Poliţiei de Frontieră Române şi Gărzii de Coastă din cadrul Poliţiei de Frontieră Române sau ale Serviciului Frontierei de Stat a Ucrainei, în funcţie de situaţia la frontiera de stat şi de regulă, în apropierea frontierei de stat comune.

Patrularea comună vizează: asigurarea controlului respectării regimului juridic al frontierei de stat comune în scopul prevenirii ilegale a frontierei de stat de către persoane, mijloace de transport şi mărfuri în afara punctelor de trecere a frontierei de stat; prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi a infracţiunilor conexe acesteia descoperirea şi reţinerea persoanelor care au trecut sau au încercat să treacă frontiera de stat ilegal, a celor implicate în racolarea, îndrumarea sau călăuzirea unei sau mai multor persoane în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat, precum şi organizarea acestor activităţi; verificarea persoanelor şi a mijloacelor de transport care se află în zona de competenţă; supravegherea în teren a zonelor care pot fi utilizate pentru 3 trecerea ilegală a frontierei de stat; schimb de experienţă în domeniul asigurării supravegherii frontierei de stat.

Patrularea în comun reprezintă un mod de cooperare care răspunde practicilor şi recomandărilor Schengen. Potrivit Catalogului Schengen al Uniunii Europene – Controlul la frontiere externe, readmisia şi extrădarea, „îmbunătăţirea securităţii frontierelor ar trebui să reprezinte obiectivul cooperării cu ţările terţe învecinate”. De asemenea, Catalogul Schengen al Uniunii Europene prevede, ca bună practică, efectuarea de „patrule comune/mixte cu autorităţile competente din ţara terţă învecinată”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.