Opoziția nu recunoaște scrutinul din Venezuela

Prezenţa la urne în controversatul şi sângerosul scrutin de duminică din Venezuela în vederea alegerii membrilor unei Adunări Constituante dorite de preşedinte Nicolas Maduro a fost de 41,5%, a anunţat Comisia Electorală, relatează BBC News.

Abia opt milioane şi ceva de oameni au participat la aceste alegeri, a precizat într-o conferinţă de presă preşedinta Comisiei Tibisay Lucena.

Acest scrutin a fost marcat de violenţe şi proteste ample, iar cel puţin zece persoane au fost ucise.

Potrivit opoziţiei, prezenţa în alegeri a fost de 12%. Ea a refuzat sărecunoască scrutinul şi a îndemnat la continuarea protestelor luni.

Preşedintele Nicolás Maduro a salutat aceste alegeri drept ”cel mai mare vot pentru revoluţie”.

Această nouă Adunare Constituantă va putea să rescrie Constituţia şi să înlăture Congresul, aflat sub controlul opoziţiei.

În opinia lui Maduro aceasta este singura cale de restaurare a păcii după lunii de proteste şi blocaj politic. Însă criticii oo denunţă drept o lovitură în forţă în vederea acaparării puterii.

În pofida violenţelor, Lucena a salutat scrutinul drept ”un succes”, iar prezenţa la vot drept ”extraordinară”.

Caracasul este tot mai criticat din cauza acestei noi adunări, iar Statele Unite au ameninţat duminică că se gândesc să impună noi sancţiunii vizând industria petrolieră. Washingtonul a impus deja sancţiuni unui număr de 13 membri ai Guvernului Maduro.

Departamentul de Stat american a apreciat că sunt necesare măsuri rapide împotriva celor pe care-i consideră ”arhitecţii autoritarismului”.

Ambasadoarea americană la ONU Nikki Haley a respins acest vot drept ”alegeri simulate” şi un ”pas către dictatură”.

Venezuela a fost deja suspendată din blocul economic regional Mercosur de către ceilalţi membri, Brazilia, Argentina, Paraguay şi Uruguay, în urma unor îngrijorări cu privire la încălcarea drepturilor omului.

Caracasul a anunţat că se va retrage din Organizaţia Statelor Americane (OAS), dup ce membrii acesteia, inclusiv Statele Unite, Canada şi Mexicul au anunţat că nu vor recunoaşte noii Adunări Constituante vreo autoritate.

Preşedintele Maduro vrea să formeze această nouă adunare cu scopul de a redacta o nouă Constituţie sau a o modifica pe cea în vigoare.

Noua adunare va promova ”reconcilierea şi pacea”, a spus el, însă nu a oferit detalii despre modul în care o rescriere a Constituţiei ar putea să facă acest lucru.

Adunarea Constituantă va promova totodată dialogul, în această ţară polarizată, porivit şefului statului.

Opoziţia denunţă însă acest proiect drept o cale prin care Maduro vrea să-şi maximizeze puterea, să se agaţe de ea mai mult timp şi să amâne următoarele scrutine.

Unii susţinători ai fostului preşedinte Hugo Chávez sunt nemulţumiţi, în contextul în care preţuiesc actuala Constituţie, care datează din 1999.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.