Colosul moșit de Firea, un sac de bani găurit peste tot

Grupul italian de utilități Enel a ieșit la cumpărături. Cel mai bun preț pentru energie l-a găsit la ELCEN București, unde a obținut un preț de 210 lei/MWh, pentru energia furnizată în perioada octombrie-decembrie 2017, când este vârf de consum.

În criză de lichidități, Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) a preferat să semneze un contract bilateral, în loc să concureze direct cu producătorii de energie pentru bucureșteni.

În acest context, devine interesantă decizia Guvernului de a nu mai emite o ordonanță de urgență pe tema transferării ELCEN în subordinea Primăriei Capitalei. Astfel, premierul Mihai Tudose a pasat decizia Parlamentului, care se va întruni în sesiune de urgență săptămâna viitoare. Parlamentarii vor fi cei care vor decide condițiile de preluare a companiei de municipalitate.

Electrocentrale Bucureşti a reuşit să vândă, pe 26 iulie, mai multe pachete de energie în bandă, totalizând 88.100 de MWh, la un preţ de 210,56 lei/MWh, adică o valoare de 18 milioane de lei, circa 4 milioane de euro. Este prima ieşire pe piaţa contractelor bilaterale pe termen lung pentru ELCEN, care a reuşit să obţină un preţ mult peste media tranzacţiilor de pe această piaţă – 170 – 180 de lei/MWh, cumpărătorul unic fiind grupul de utilităţi italian Enel. Preţul îşi dovedeşte interesul pe care piaţa îl are pentru energia sigură (Elcen funcţionează 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an, şi are grupuri cu pornire aproape imediată), livrată la termen scurt. Pachetele scoase la vânzare de termocentrala bucureşteană sunt pentru perioada octombrie – decembrie 2017, perioadă rece, deci cu consum mare şi cu o cerere foarte mare în prezent, datorată creşterii explozive de preţuri de pe piaţa spot. Astfel, un preţ de 210 lei/MWh, deşi mai mare decât media tranzacţiilor, poate fi unul bun în perspectiva următoarelor luni, pentru că seceta care afectează România a urcat foarte mult preţul spot al energiei: 350 – 400 de lei/MWh. Aşa încât, un pachet ca cel scos la vânzare la ELCEN, cu electricitate pentru acest an, în perioada lui friguroasă, este pomană curată pentru furnizori, care se aprovizionează acum ca să nu stea la hazardul pieţei spot de sfârşit de an.

Transferul ELCEN, pasat Parlamentului

Mai întâi, promisiunea PSD pentru primarul general viza transferul gratuit al Electrocentrale București către Primăria Capitalei. Apoi, sfătuit corect de funcționarii și consilierii Ministerului Energiei, Mihai Tudose a pregătit o ordonanță de urgență prin care transferul urma să se facă la valoarea reală a acțiunilor. Prim-ministrul Mihai Tudose a anunțat cu circa 10 zile în urmă o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru a rezolva situația ELCEN. Se pare că premierul a vrut să-și salveze pielea (să nu fie acuzat de tranzacții ilegale) și a renunțat să emită un act normativ, pasând problema Parlamentului, care va elabora, probabil, o lege. Cert este că ELCEN se află în evaluarea unui expert extern, ceea ce înseamnă că transferul nu se va mai face gratuit, nici la valoarea nominală a acțiunilor. Acum, parlamentarii vor fi cei care vor decide dacă se va face și fuziunea cu RADET, ceea ce va schimba cu totul situația celor două entități economice. În acest caz, se va face o reorganizare administrativă, ceea ce înseamnă o reducere de câteva sute de angajați, mai ales din administrația firmelor (TESA). Apoi, cele două companii vor cere Tribunalului București ridicarea insolvențelor. În plus, datoriile dintre ELCEN și RADET se vor anula reciproc, doar creditorii își vor cere banii. Datoriile ELCEN sunt de circa două miliarde de lei, iar ale RADET, de aproape 4 miliarde de lei. O altă problemă care trebuie rezolvată rămâne cea a acțiunilor Romgaz, societate listată la Bursă care deține 2,5% din acțiuni. Pentru a obliga Romgaz să vândă acțiunile, trebuie apelat la legislația pe concentrare, iar prețul obținut poate fi atacat în instanță de Romgaz. Dacă AGA se va opune, Romgaz va putea fi forțat să vândă doar în acest mod. Întregul proces va dura însă mai mult de trei luni.

Consecințe și efecte

Dacă transferul se va face în condițiile prevăzute în proiecul de ordonanță, costurile municipalității pentru furnizarea apei calde și a căldurii vor fi duble în următorii cinci ani, cu un avans de plată imediat de 30%. Valoarea reală a acțiunilor ELCEN este estimată între 2,5 și 2,8 miliarde de lei, rata lunară fiind de aproximativ 500 de milioane de lei pe an. La această sumă, se adaugă subvenția Primăriei Capitalei, de circa 650 de milioane de lei. În plus, conform Strategiei energetice a Bucureștiului, trebuie să se facă investiții de 900 de de milioane de euro. Până la finalizarea procesului de preluare a ELCEN, indiferent sub ce formă, este indicat ca municipalitatea să înceapă să investească în rețeaua de transport și distribuție a RADET, unde nu s-a făcut nimic în ultimul an. Pe partea de producție, specialiștii spun că ar trebui atrași investitori care să construiască centrale termice mai mici, de cartier, pe care municipalitatea le-ar putea cumpăra mai târziu.
Potrivit Strategiei energetice a Bucureștiului, creşterea tarifului la gigacalorie este inevitabilă. Doar decizia Primăriei Capitalei de a prelua diferența de tarifare ar putea conduce la evitarea scumpirii apei calde și căldurii pentru bucureşteni.

Administratorul judiciar: „fuziune prin absorbție“

Gheorghe Piperea, actual administrator judiciar al RADET și consilier al prim-ministrului, pledează pentru fuziunea prin absorbţie a regiei de termoficare cu Electrocentrale Bucureşti (ELCEN). Tehnic, acţiunile Ministerului Energiei la noua entitate vor fi transferate Primăriei Capitalei, declara Gheorghe Piperea, cu câteva luni în urmă. „Principalul element pe care îl conţine planul de reorganizare al ambelor societăţi este fuziunea, după ce RADET, care este regie autonomă, va fi transformată în societate pe acţiuni. Va urma o fuziune prin absorbţie, în care viitorul RADET va înghiţi ELCEN, urmând ca datoriile reciproce să se şteargă şi să rămână un sold care urmează să fie acoperit“, a spus avocatul.

Potrivit lui Piperea, toată procedura se va supune legislaţiei privind ajutoarele de stat.
„Fuziunea va presupune absorbţia a ceea ce va presupune Societatea Comercială RADET peste un an şi ceva a ceea ce înseamnă în momentul de faţă Societatea Comercială ELCEN, urmând ca acţiunile care se cuvin Ministerului Energiei să treacă în proprietatea primăriei printr-o modalitate comercial şi legal corectă, astfel încât să nu avem un risc de ajutor de stat“, a subliniat Piperea.

El a susţinut că nu va exista un plan de reorganizare la ambele entităţi mai devreme de noiembrie 2017.
„Dacă eşuează acest plan, ambele entităţi, atât RADET, cât şi ELCEN, vor intra în faliment“, a adăugat administratorul judiciar.

RADET, al doilea gigant energetic din lume

Gheorghe Piperea a mai spus că RADET este al doilea cel mai mare sistem de energie termică din lume, după cel din Moscova, reprezentând, în acelaşi timp, un uriaş sac de bani fără fund. „Nu vreau să şochez, deşi unele cifre pe care o să le auziţi sunt realmente şocante. Am aflat, odată cu preluarea acestui mandat, că sistemul de energie termică din Bucureşti este al doilea cel mai mare din lume, primul fiind Moscova. Este atât de mare, încât sunt aprovizionate nu mai puţin de 563.352 de apartamente, 8.500 de blocuri de locuinţe, mai mult de 1,2 milioane de persoane“, a spus avocatul. El a comparat RADET cu un uriaş sac de bani găurit peste tot.

„Problema RADET, ca şi a altor companii publice, este că acest sac de bani nu are fund, este foarte împuşcat peste tot. Oricâţi bani ai introduce, dacă nu realizezi o operaţiune simplă de coasere a sacului, nu se va ajunge nicăieri“, a continuat Piperea.

El a mai spus că Primăria Capitalei beneficiază, prin Planul Operaţional Infrastructură Mare (POS), de o sumă de 187 de milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru refacerea unei părţi din infrastructura de energie termică. Banii nu ajung însă pentru refacerea în totalitate a infrastructurii de distribuție a RADET.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.