Oravița, un bârlog pentru Urșii lacomi – IV

Cu câteva săptămâni în urmă scriam despre administrația publică din Oravița. Realitățile prezente în cadrul Primăriei Oraviţa fac parte dintr-un registru pe care îl cunoaştem, îl recunoaştem, dar pentru a cărui desființare omul de rând nu are instrumente.

Din declaraţiile mai multor angajați ai Primăriei Oravița, am aflat că aceştia au fost obligați să lucreze în nişte condiţii greu de imaginat pe perioada iernii, căci până la sfârșitul lunii decembrie nu au existat lemne pentru centrala termică din dotarea primăriei, iar când au avut lemne nu a existat fochist.

Reabilitările sunt un subiect tabu pentru Primăria Oraviţa, iar de aceste reabilitări nu poate beneficia funcţionarul simplu, ci doar consilierii personali ai primarului sau alte persoane agreate de către primar, celelalte birouri fiind pline de mucegai și igrasie, mai ales la subsol unde se află Serviciul Public de Evidență a Persoanelor, iar dosarele zac pe jos, pe holuri şi prin arhive.

Primăria Oravița a achiziționat lemne de la două societăți, în valoare totală de 23.654,80 lei.
Nimeni nu ştie ce s-a întâmplat cu această cantitate importantă de lemne, în condițiile în care teatrul vechi este în renovare, iar la celelalte sedii frigul a domnit peste tot.

O situație mai aparte este cea a bricheților despre care s-a aflat, conform unei filmări în care apare tractorul încărcat cu bricheții cumpărați de către Primărie de la S.C. Normarom Industrie S.R.L, că au fost descărcaţi la ștrandul primarului Ursu Dumitru.

O altă achiziție care prezintă suspiciuni de fraudă este cea de rechizite de la Tipo Art S.R.L. cu sediul în Oravița, str. 1 Decembrie 1918. Astfel, în perioada 19.01.2021 și până în 31.03.2021, primăria Oravița a achiziționat rechizite în valoare de aproximativ 38.000 lei, o sumă astronomică având în vedere că era perioada de restricții generate de pandemie și primăriile lucrau foarte puțin cu publicul.

Primarul Ursu a hibernat bine pe combustibilul primăriei, doar că primăvara i-a scos la iveală mizeria de sub preșul pe care refuză să-l curețe. Orașul arată deplorabil, sediul Primăriei la fel… dar, cel puțin, bârlogul Ursului a fost bine încălzit!
O altă modalitate de îmbogăţire a practicată de către primarul Ursu Dumitru este cea de achiziţionare a apartamentelor care aparţin Primăriei de către persoane din anturajul primarului, la preţuri modice, în urma subevaluărilor făcute de către clientela primarului, din rândul evaluatorilor de data aceasta.

Cu titlu de exemplu este demersul iniţiat de către Adam Ioana, nimeni alta decât soacra fratelui primarului de a achiziţiona apartamentul nr. 2 din blocul D19, sc. B. Acest apartament a fost evaluat la prețul de 14.615 lei de către Deca Viorel, evaluator ANEVAR. În Oravița prețurile apartamentelor încep de la 10.000 de euro, dar cu ajutorul acestui evaluator preţurile apartamentelor scad văzând cu ochii.

La primăria Oravița avem și o replica a „Unei scrisori pierdute”, în varianta bănăţeană. Consilierul ProRomânia, Valeriu Simu și-a dat demisia în luna martie din partidul pe listele căruia a ajuns ales local. Urmare a demisiei, în a doua decadă a lunii mai, prefectul județului Caraș-Severin a emis ordinul de încetare a mandatului și declararea ca vacant a locului de consilier în Consiliul local Oravița.

După comunicarea ordinului s-a demarat procedura de validare a supleantului din partea ProRomânia. În aceast sens s-a constituit dosarul nr. 940/273/2021 la Judecătoria Oravita, soluționat prin validarea lui Mavrigu Liviu.


În paralel, a fost înregistrată şi cererea Prefecturii Caraş-Severin, având același obiect, sub nr. 988/273/2021, dosar care se tergiversează, nu se ştie din ce motive, prin grija unor persoane din cadrul Primăriei Oravița.

Situația de fapt arată ca Judecătoria Oravita a comunicat încheierea de validare în urmă cu 15 zile, dar nu a ajuns la secretarul general al orașului, fapt confirmat de aceasta în discuțiile cu Mavrigu Liviu care s-a prezentat în cursul săptămânii trecute la Primăria Oravița pentru a solicita procesul verbal de afișare a încheierii de validare.
Cât mai poate să funcționeze legal Consiliul local din Oravița cu 16 consilieri, în condițiile în care procedura a fost îndeplinită?

În acest caz cine spune adevărul? Judecătoria care nu a comunicat încheierea? Secretarul general al orașului Oravița care spune ca nu a primit-o? Sau PFA IEREMIA IZABELA care avea obligația de a-o înregistra?
Potrivit art 14 din Contenciosul administrativ, în cazuri bine justificate și pentru prevenirea unei pagube iminente, instanta de contencios administrativ POATE dispune suspendarea actului administrativ, în cazul de față, Ordinul Prefectului de încetare a mandatului de consilier.

Pe scurt, starea de fapt este următoarea: consilierul Simu Valeriu depune la partidul PRO România demisia din partid, iar PRO România se adresează prefectului pentru emiterea ordinului de încetare a mandatului de consilier. Între timp Simu Valeriu se răzgândește, la propunerea primarului și nu mai demisionează.

De aici începe un lung șir de contestații, dosare pe rolul Judecătoriei Oravita și al Tribunalului Caras-Severin, toate reprezentând, în esență, încercări de consolidare a majorității din Consiliul Local Oravița, în condițiile în care alianță PSD-PMP are 8 consilieri, iar alianța PNL-PRO România are același număr de consilieri.

Încurcate sunt căile politicii bănăţene, precum minţile unor politicieni troglodiţi!

Aşteptăm cu interes noi fapte de vitejie ale aleşilor locali, căci, pare-se că dispun de inepuizabile resurse …. de incompetenţă şi venalitate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

2 Comentarii

  1. Nimeni prin Oravița nu înțelege cum a ajuns acest primar Ursu la conducere, poate că prietenia cu Vela la ajutat să prospere.

  2. Politrucii din Banat au fost primii pe frontul parvenirii capitaliste, alaturi de șefii de la București,Viena, Budapesta…Încurcate sunt căile politicii bănăţene încă din anii tranziției spre democrație, o tranziție interminabila și măsluită!
    „Aleșii locali” imita „aleșii centrali”: dispun de inepuizabile resurse de incompetenţă şi venalitate, se întrec în fărădelegi și metode de parvenire.Putini dintre ei mai pot fi numiți oameni cumsecade, oameni pentru comunitate!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.