Orban, anchetat de Inspecția Judiciară: „Trebuia să fiți demis în secunda 1!”

UPDATE Inspecția Judiciară a fost sesizată după ce premierul Ludovic Orban i-a „îndemnat” pe judecători „să judece cu mai multă atenţie”.

Presedinta CSM, Nicoleta Ţînţ, a anuntat joi, în ședința Plenului, că a sesizat Inspectia Judiciară „pentru a face verificări, în temeiul art. 30 din Legea 317/2004”. Este vorba despre verificări privind afectarea „independenței, impartialității și reputației profesionale a judecătorilor”.

În cadrul şedinţei de joi a Secţiei pentru judecători a CSM, doi membri ai Consiliului au criticat dur declaraţiile lui Orban.

„Nu am înţeles. Cum adică cu mai multă atenţie? Afirmaţii foarte grave. Dacă era o hotărâre definitivă pot să accepţi că pot fi făcute critici, însă este un litigiu în curs de soluţionare, chiar dacă este numai o suspendare. Ce să înţelegem, că domnul premier îşi doreşte ca nicio măsură de acest gen luată în cadrul ministerelor să nu poată fi supusă controlului judecătoresc? Sau ce putem înţelege? Că numai ministerele şi miniştrii lucrează în baza legii? Nu ştiu ce este în dosar, nu ştiu nici cine este judecător, însă aceste afirmaţii mi se par foarte grave. Este vorba despre judecători şi de aceea am ridicat această problemă. Vă solicit să punem în discuţie suplimentarea ordinii de zi cu această problemă. Cred că ne putem pronunţa chiar în şedinţa de azi, mergând pe bunele practici şi putem hotărî pe loc, fără a ne mai interpreta Inspecţia Judiciară. Cred că putem hotărî noi dacă este firesc ca un premier să vorbească astfel despre un litigiu aflat pe rolul instanţei”, a declarat judecătoarea Gabriela Baltag.

Preşedintele CSM, Nicoleta Ţînţ:
„De aseară, de când au apărut în spaţiul public afirmaţiile premierului, am solicitat transcriptul acestora şi, de dimineaţă, toate materialele care au apărut pe presă, împreună cu transcriptul, le-am transmis Inspecţiei Judiciare pentru a face verificări”.

Un alt membru CSM a spus că declaraţia lui Orban este un „derapaj grav, pentru că premierul României a ajuns să dea indicaţii judecătorilor, spunându-le ce ar trebui sau nu să facă”.

De cealaltă parte, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, i-a luat apărarea lui Orban, susţinând că afirmaţiile acestuia nu au pus în discuţie independenţa judecătorilor și că interpretările date de cei doi membri CSM sunt „extrapolate” şi „eronate”.

Judecătorul Bogdan Mateescu a zis că în acest caz membrii CSM s-au sesizat imediat, în timp ce la alte declaraţii, cum ar fi aceea în care judecătorii au fost făcuţi „şobolani”, Consiliul a intervenit şi după opt luni.

Critici dure și de la o altă judecătoare

Judecătoarea Madalina Afrasinie de la Tribunalul București l-a taxat și ea dur pe premier pentru declarația sa privind decizia Curții de Apel:

„Domnule PM, daca judecatorii ar pronunta hotarari asa cum dumneavoastra guvernati aceasta tara, atunci chiar ca am putea sa stingem lumina si sa ne rugam doar La Dumnezeu!

Nu stiu daca va mai amintiti, dar un fost tovaras presedinte ne cerea sa indicam sursa de finantare in hotararile pe care le pronuntam, atunci cand obligam institutiile publice la plata unor despagubiri!

Intr-o DEMOCRATIE consolidata, dumneavoastra, pentru asemenea declaratii, trebuia sa fiti demis in secunda 1!

Dar, cum in Romania „este o democratie” de tip Miorita, ma astept ca tot noi, judecatorii, sa fim infierati cu manie proletara(ca pe vremea Securitatii…dumneavoastra sunt convinsa ca va amintiti cum era, data fiind si…profesia unei rude 😉 )

Sa va fie rusine!”, a scris magistrata pe Facebook.

Ce a declarat Ludovic Orban

Orban a declarat miercuri, după ce Curtea de Apel Bucureşti a suspendat hotărârea de guvern privind reorganizarea Ministerului Finanţelor Publice, că îi îndeamnă pe magistraţi „să judece cu mai multă atenţie”.

„Este vorba despre o suspendare care este decisă până la judecarea de fond. Sigur că nu pot să nu îmi pun întrebări ce treabă există în această procedură. Eu cred că managementul unui minister trebuie să îşi organizeze ministerul aşa cum consideră necesar. Nu suntem la primele astfel de decizii şi aici chiar îi îndemn pe judecători să judece cu mai multă atenţie, pentru că în elaborarea hotărârilor de guvern de organizare şi funcţionare ale ministerelor, ale autorităţilor administraţiei centrale, conducătorii acestor instituţii au posibilitatea legală de a-şi organiza activitatea în departamente, direcţii generale, aşa cum consideră ei că este bine. Dacă în felul ăsta se suspendă hotărâri de guvern privitor la reorganizarea unor ministere, reforma în administraţie va fi întârziată, pentru că cine ştie când se va ajunge la judecarea pe fond, iar suspendarea unui act normativ, mă rog a prevederilor legate de Direcţia Juridică, nu mi se pare corectă”, a spus Orban.

Curtea de Apel Bucureşti a suspendat, miercuri, hotărârea de guvern privind reorganizarea Ministerului Finanţelor Publice, prin care era desfiinţată Direcţia Generală Juridică, care era înlocuită cu două noi structuri.

Judecătorii au admis o cerere depusă în instanţă de Ciprian Sebastian Badea, şeful Direcţiei Generale Juridice din cadrul Ministerului de Finanţe.

„Admite în parte cererea. Dispune suspendarea executării Hotărârii Guvernului nr. 380/2020 pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 408/18.05.2020, în ceea ce priveşte art. I pct. 3 – Anexă, referitor la desfiinţarea Direcţiei Generale Juridice şi înlocuirea acestei structuri cu două noi structuri – Direcţia Juridic şi Reglementare şi Direcţia Contencios, până la pronunţarea instanţei de fond. Respinge cererea de intervenţie accesorie în favoarea pârâtului ca neîntemeiată. Obligă pârâtul la plata către reclamant a sumei de 4.020 lei cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Cererea de exercitare a căii de atac se depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată în şedinţă publică azi, 24.06.2020”, se arată în decizia instanţei.

Despre ce e vorba

Avocatul Gheorghe Piperea spunea recent că ministrul Finanțelor Florin Cîțu a comis abuz în serviciu și conflict de interese legătură cu faptul că „a desființat Direcția Generală Juridică”, având în vedere că părinții săi au un litigiu cu ministerul.

„Câțu a desființat Direcția Generală Juridică din Ministerul Finanțelor. În afară de faptul că gestul devoalează un frumos conflict de interese și un drăguț abuz în serviciu, căci MF se judecă în niște litigii cu părinții lui Câțu, mai e și “amănuntul” că respectiva direcție selectează, controlează și supraveghează avocații care reprezintă Statul român in arbitrajele internaționale. Alea pe miliarde de dolari. Măsura vine tocmai la timp, pentru că se pregăteau niște controale de la Curtea de Conturi în legătură cu modul în care fuseseră atribuite acele contracte cu avocații.
Lucruri fantastice se întâmplă pentru toți românii. Mă rog, cel puțin pentru unii dintre ei…”, a scris Piperea pe pagina sa de Facebook.

Vezi și

Pe unde scoate Cîțu cămașa? „10 milioane de euro nu sunt de colea!”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10
Ioana Radu 8516 Articole
Author

38 de Comentarii

  1. Daca un prim ministru PSD facea o astfel de afirmatie, SIGUR Rares Bogdan si gasca reclamau la Bruxelles PSD ul iar Orban sarea si striga: cine nu sare i-a condamnare, ori nu-i asa?

  2. Un subinginer cretin, alcoolic, șomer, fără nici un orizont juridic, da directive judecătorilor cu grad de Curte de Apel, de la cea mai mare Curte de Apel din România. Da, aceasta este România Normaalaaa

  3. Dupa modelul hOrban, le cer si eu si chiar orice cetatean roman acestei entitati clar si nimic mai mult: SA JUDECE CORECT SI SA PEDEPSEASCA EXEMPLAR INFRACTORII DIN ORICE PARTID SAU GUVERN! Sa nu lase sa se inteleaga ca au cazut la pace pentru patandaratul care le va umple conturile acestei entitati care aplica legea!

  4. De cand aproba judecatorii organigramele ministerelor?E tare,se simt toti ccr-isti..Jos pensiile speciale!

  5. Judecati Ba mai Atent in Pulpa Mea ca daca se supara Marele Normal ma trece in Somaj pe Viata…

  6. Cusuta cu ata alba. Atunci sa faca acel judecator politica fiscala a Statului.
    Daca era invers si se ducea Catu sa le organizeze instantele de judecata cum ar fi fost.nebunie nu?
    Nu poti sa scapi de psd-istii astia de prin ministere sa-i pici cu ceara.
    Au innebunit toti.
    Parlamentul guverneaza prin legi cu impact fiscal,CCR modifica Legi, Judecatorii organizeaza ministere .

  7. mai baieti, voi nu puteti vedea lumina nici daca vi se aprinde lamba in ochi, tot cu capu’n zabrele si botu-n tocu’ usii nimeriti. nu are rost sa-i explici lui Co-Rect-or cum functioneaza Statul,cum nu are rost sa-i explici lui Dide sau lui Marian Morosanu zis Ceausila Doi rostul tabelului de logaritmi ,iar lui Rares Bogdan ce vasazica este cu Etica lui Kant. Pur si simplu bietii de ei nici regula de trei simpla nu o intelege si nu o agreaza.iar cand sunt la Putere regula functioneza fix pe dos de cum functiona cand erau ei in Opozitie !!! la asa guvern de neterminati cu bacalauareat la 42 de ani , la ce sa te astepti mai mult? vorba lui beshescu , intrebat fiind cand fuse corecta pozitia lui schimbatoare, a raspuns : si atunci ( in opozitie , adica) si acum (pe cand era Preshul Romaniei )!

  8. Pe cât pariu că dacă pezede era la guvernare era primul și cel mai vocal care aplauda decizia CC?

  9. Sica-mandolina spune: „…şi aici chiar îi îndemn pe judecători să judece cu mai multă atenţie,….” Daca un pesedist spunea asta, hotul de la Cotroceni, cel mai anti a tot ce e romanesc si cu sica cu gasca lui de borfasi sareau 10m. in sus, ca PSD incearca sa supuna justitia! Pedeleprele astea nu mai au nici un pic de limita!

  10. Indemn sau directivă? Dacă se dorește a fi o apreciere de valoare, e mult mai potrivită pentru el: Guvernează! Atent? Nu căci în mintea ta guvernează haosul, dezastrul, incompetența, înfumurarea și toate cele asemenea lor. Altfel nu ai face gafe peste gafe fără număr și fără să înțelegi efectele lor.

  11. tetea, nu mai face pe neprecautul! Judecătorii judecă o acțiune depusă împotriva măsurilor. Dacă eu te fac prost și tu mă dai în judecată că te-am calomniat, judecătorul nu judecă dacă tu ești prost sau precaut ci judecă dacă ești calomniat sau nu.

  12. Foarte , foarte , ciudata sentinta in cauza ! Reorganizarea unei institutii este atributul exclusiv al respectivei institutii !!!

  13. SICÃ?NU CUMVA SI CURTEA DE APEL O FII ,,,PZEDISTÃ?

  14. Mai Tetea suspendarea s-a dat ptr ca exista suspiciuni de conflict de interese.Se pare ca acest Catu a desfiintat
    Directia juridica ptr ca avea pe rol un proces cu parintii lui, legat de retrocedarea a 11,5ha in zona Voineasa
    Pune mana si citeste !

  15. Conu Jorj chiar dacă ști să citești nu prea înțelegi! Nu s-a judecat nimic pe fond, s-a decis doar o suspendare în baza unei cereri. Nu s-a dat nicio sentință pe fond. Greu la deal cu Conu Jorj!

  16. @Smarandache;@Lachi
    Mai baieti, sunt prea batran sa mai prinda la mine soparle din astea.
    Departamentul nu se desfinteaza, se reorganizeaza.
    Din pacate numai asa poti sa scapi de balastul din Sistemul Public.
    Asa au fost facute legile de prietenii vostri, borfasii neo-bolsevici.In Sistemul public nimeni nu poate fi demis.
    Chiar daca plecam de la putere oamenii nostrii raman si controleaza tot prin ministere.Asa cum a fost in 2016.
    Ati sabotat tot si pe urma ati inceput cu vaicareala ,Guvernul Zero. A dreaku de scoala bolsevica.
    La mintea voastra Catu ar trebui sa lucreze cu amantele si parasutele angajate de Horlando.

  17. La asemenea declaratii nu mai poate fi nimic de comentat.Doamne Sfinte cum ai putut sa admiti pogorarea peste acesata tara cu asemenea ”forme de viata”.?Este doar o fictiune?Un mecanic auto conduce tara?

  18. Numai secaturi in toate demnitatile statului roman de dupa 1989!
    Nici cei de dinainte de 1989 ar fi fost mai breji dar astia sunt prosti,ticalosi si tradatori de tara si neam!

  19. Justitia romana nu este de drept divin ca in UK,Justitia Romana este emanatia Marii Naparliri din Decembrie 1989 si vorba lui J.J. Rousseau despre judecatori :”E mult prea dificil sa gandeasca nobil,cand ii domina numai gandul de a isi castiga traiul”!

  20. Il asteptam pe IOHANIS care indignat spunea poporului cum „DRAGNEA A INCALCAT INDEPENDENTA JUSTITIEI” sa iasa public si sa recunoasca ca LUDOVIC DIN GUVERNUL MEU (INSTAURAT PRIN INCALCAREA CONSTITUTIEI), A INCALCAT INDEPENDENTA JUSTITIEI.

  21. Tare neprecaut e băiatul ăsta Orban. Aștept cu interes să văd cum o să-l scuze tată- său de la Cotroceni.

  22. Anchetat de IJ ca să ce? Să i se facă publicitate gratuită pentru alegeri? Să se dea iarăși în stambă după poftele, moftele, gusturile și plăcerile unora sau altora? Să arate cât de inteligent, corect și citit e?
    Se impune schimbarea urgentă a legii. Pierderea funcției publice. Acesta trebuie să fie rezultatul unei astfel de anchete. Afectarea independentei justiției prin declarații publice, de către un funcționar public, mai ales cu un asemenea rang, nu este cu nimic mai puțin gravă decât amenințările, influențarea martorilor, traficul de influență sau oricare alte infracțiuni îndreptare împotriva infăptuirii justiției. Numai astfel vor fi determinați să gândească de o sută de ori înainte de a arunca vorba după cum vine fiecăruia, la gaura gurii. Poate atunci și justiția poate primi o gură de oxigen spre independență.
    Unde sunt cei care urlau după o justiție independentă? Și-au primit porția de independență sau între timp au devenit ale lor: Și justiția, și independența ei?

  23. Care sunt limitele care nu trebuiesc a fi depasite pentru ca judecatorii sa nu se mai planga?
    Dupa cele 2 eliberari de CRIMINALI de la Severin, decizii definitive, avem dreptul sa comentam decizia judecatoarei, fara ca tanticile Gabriela Baltag si guraliva Madalina Afrasinie sa ne puna la punct, ele reprezentand un stat in stat.
    Lui Afrasinie cine ii da dreptul sa spuna ”Domnule PM, daca judecatorii ar pronunta hotarari asa cum dumneavoastra guvernati aceasta tara, atunci chiar ca am putea sa stingem lumina si sa ne rugam doar La Dumnezeu!”?
    Uita-te mai Afrasinie la colegele tale cum judeca si exprima-te si pe aceasta tema!!!

  24. ”Jardan Durais” iart-o pe Ioana Radu, atat o duce mintea, atat scrie.

  25. In traducere ,,ia indemnat,, si cu,, sa judece cu mai multa atentie,, e o amenintare voalata la adresa judecatorilor.Adica nu va anintati de Citu ca altfel EU va belesc.Oare ce ia facut asta lui nea Klausel de il tine numai in brate? Mare mister.La cum calca in strachini era demult trimis inapoi la coltul strazi sa cante la madolina pentru cateva fise aruncate in paharul de plastic.

  26. Inspectia Judiciara,cea infiintata de Dragnea PSD ?Sa se duca naibii langa Dragnea aceasta sectie penala.

  27. ce sa zic, mare jignire ,ca le-a zis sa fie mai atenti! astia chiar se cred trimisii Domnului pe pamant.

  28. Haida de , nu serios , chiar va place cum judeca momaile in halate din completurile de judecata ? Mehedinti , Tandarei , Caracal , … , numai ce imi vine in minte acum , chiar sunteti incantati ? Si de tafnele pe care si le dau , de parca ar fi trimisii lui Dumnezeu pe pamantul Romaniei ! E in Biblie un capitol numit ,, Judecatori ” , care descrie un timp in care vechii evrei au fost condusi de judecatori ! A fost cea mai neagra perioada din istoria evreilor !

  29. Cica, „secunda 1”, cand se spune „secunda intai” ori „secunda DOI”, cand se spune „secunda A DOUA”!
    Vai de capul vostru de trogloditi stricatori de limba romaneasca.

  30. @ Cardan Durais- dragele mele pedelepre, pe masura ce agitatia browniana din cuibarul vostru de viespi galbene atinge cote ce frizeaza irationalul, dati-mi voie sa va spun ca nu sunteti decat niste bieti pacalici! Nimic mai mult ! Voi stiti in ce zi a anului e nascut Vasile Catzu? Fix pe 1 Aprilie!!! Iar Mandolina care-i in stare sa-si puna toata Justitia in cap pentru Vasilica , ar trebui sa ia masuri sa s epuna pe cunoscutele carti de joc ‘Pacalici’ poza lui Catzu!!!!

  31. Corector esti un nepacalit in arta de a scrie,dar un pacalici in ce dai impresia ca stii.O dai in balarii cand nu te pricepi.Exact ca la scoala,cand esti intrebat unde este Dunarea,tu spui ca merele cresc in pom .

  32. Asa va trebuie daca sunteti cu capul plecat,in speranta ca sabia nu-l va taia! Va este greu sa aplicati legea? Voi magistratii lucrati cu legea in mana, somerul de lux va da indicatii cum sa lucrati?Atunci plecati din functie daca va conduce POLITICUL!

  33. Am introdus o cerere privind incuviintarea unei executari silite , la sfirsitul anului trecut , la judecatorie . S-a judecat in martie a.c. – am declarat apel la Tribunalul Buc. ( unde este vice . jud. Afrasinei ). Nu s-a fixat termen nici astazi … asta inseamna ca se va judeca la toamna , dupa vacanta judecatoreasca de 2 luni de zile . In tot acest timp , jud. a incasat lunar 5000 de euro ! Pai daca sta tot timpul pe fb. si face politica , jud. nu mai are timp sa-si faca profesia . S – a vedem cit o sa tina cioaca asta !

  34. Compromisii aia din CSM isi dau proba profesionalismului indoielnic si presupusei invataturi in ale dreptului tavalindu-l pe maruntul inginer de suruburi. Spera astfel sa-si mai peticeasca respectul si prestigiul. Rusinica!

  35. Daca ar fi numai asta: maimutza vorbitoare Sica mMndolina se crede buricul pamantului, el se pricepe la toate, da solutii peste tot! Un nemernic, cocotat pe o pozitie, la care nu s-au gandit fondatorii PNL! „Ejaculati-l” mai degraba, cum ar zice fostul primar Vanghele!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.