Ordonanța care a provocat scandal (Document)

Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvern marţi seară privind modificarea Codurilor penale a fost publicată în miez de noapte în Monitorul Oficial. Cea mai mare parte a prevederilor urmează să intre în vigoare la 10 zile de la publicare, cu excepția prevederii privind termenul de 6 luni până la care pot fi făcute denunţuri, care intră în vigoare de la momentul publicării ordonanţei în Monitorul Oficial.

Articolul 297 din Codul penal – schimbat – care defineşte abuzul în serviciu prevede că răspunderea penală intervine doar în cazul unei pagube materiale de peste 200.000 de lei: „1 – fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, îndeplineşte un act prin încălcarea unor dispoziţii expres dintr-o lege, ordonanţă sau o Odonanţă de Urgenţă a Guvernului sau nu îndeplineşte un act prevăzut de dispoziţiile exprese dintr-o lege, o ordonanţă sau o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 de lei ori o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice astfel cum sunt prevăzute şi garantate de legile în vigoare se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

În varianta veche, prevederea nu exista nicio mențiune legată de valoarea pagubei materiale.

În varianta veche, abuzul în serviciu se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică. Varianta Ministerului Justiției prevede „pedepse cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

De asemenea, este abrogat articolul referitor la neglijenţa în serviciu.

Şi în cazul conflictului de interese au fost făcute modificări.

În cazul infracțiunii de favorizare a făptuitorului, ordonanța stabilește că aceasta nu se pedepsește dacă este săvârșită „de un membru al familiei sau afin până la gradul II”, dar nici „în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative”.

În ce privește denunțul, ordonanța prevede: „Denunţul se depune la organul de urmărire penală competent în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei prevăzute de legea penală”. Această prevedere intră în vigoare de la momentul publicării ordonanţei în Monitor.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8518 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.