Ordonanța care scumpește clădirile noi

Persoanele sau firmele care construiesc clădiri noi sunt obligate să echipeze imobilele noi, precum și clădirile existente care sunt supuse unei renovări majore, cu puncte de reîncărcare și infrastructura încastrată, pentru vehiculele electrice. De asemenea, acestea au obligația echipării clădirilor noi, precum și a clădirilor existente supuse renovării majore, cu dispozitive cu autoreglare și sisteme de automatizare și control, se arată într-un proiect de Ordonanță privind modificarea şi completarea Legii nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor elaborată de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice.

În luna iunie 2018 a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene Directiva (UE) 2018/844 a Parlamentului European și a Consiliului din 30 mai 2018 de modificare a Directivei 2010/31/UE privind performanța energetică a clădirilor și a Directivei 2012/27/UE privind eficiența energetică. În conformitate cu art. 3 alin. (1) al directivei menționate anterior, statele membre asigură intrarea în vigoare a actelor cu putere de lege și a actelor administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive până la 10 martie 2020. De asemenea, în luna decembrie 2018 a fost aprobat Regulamentul (UE) 2018/1999 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2018 privind guvernanța uniunii energetice și a acțiunilor climatice, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 663/2009 și (CE) nr. 715/2009 ale Parlamentului European și ale Consiliului, a Directivelor 94/22/CE, 98/70/CE, 2009/31/CE, 2009/73/CE, 2010/31/UE, 2012/27/UE și 2013/30/UE ale Parlamentului European și ale Consiliului, a Directivelor 2009/119/CE și (UE) 2015/652 ale Consiliului și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 525/2013 al Parlamentului European și al Consiliului.

Principalele modificări aduse prin prezenta ordonanță sunt următoarele: obligativitatea României în acord cu prevederile Directivei 2018/844/UE, în calitate de stat membru, de a elabora o strategie de renovare a clădirilor ,pe termen lung; modificările cerințelor în materie de inspectare care introduc praguri diferite pentru inspecții precum și inspecții sistemele de ventilare pentru sistemele combinate de încălzire (climatizare) și ventilare. Totodată se va pune accent mai puternic pe condițiile normale de funcționare și se va da rol mai important pentru sistemele de automatizare și control al clădirilor (BACS) și sistemele de monitorizare electronică și control.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

3 Comentarii

  1. certificatul energetic se cumpara cu 3-400 de lei. la fel se vor cumpara si bazaconiile alea, caci mari smecheri suntem in a ocoli legea.

  2. V-ați tâmpit la cap, chelului tichie de mărgăritar îi lipsește. Mașina electrică n-are viitor. Investiți în cercetare, viitorul aparține mașinilor cu motor alimentat cu hidrogen.

  3. Probabil ca in curand se va intoduce obligativitatea monitorizarii soarecilor pe timp de noapte!!!!
    Bineanteles ca totul se va face pe spinarea financiara a individului!!!! Si ce veti face cu cei care
    nu-si pot permite aceste cheltuieli? Miroase urat de tot aceasta smecherie,cred ca are un scop mault mai pervers!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.