Ordonanța dezbinării

Ce s-a modificat

Guvernul Grindeanu a schimbat prin ordonanță de urgență prevederi din Codurile penale adoptate prin legi organice. Istoria abuzului în serviciu în forma în care se găsea până mai ieri în Codul penal începe din vremea guvernării Isărescu. Atunci se adopta Legea 78/2000, privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție. Acesteia îi este adăugat de către guvernul Năstase art. 13 (2), care prevedea că infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor și infracțiunea de abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, se pedepsește cu închisoare de la 3 la 15 ani. Modificarea este făcută tot printr-o lege organică: 521/2004. Ulterior, prin adoptarea noului Cod penal prin altă lege organică, 286/2009, care stabilește că abuzul în serviciu se pedepsește cu „închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică“. Această prevedere o înlocuiește pe cea din legea privind faptele de corupție și se stabilește că în cazurile prevăzute de art 13(2) se adaugă un spor de pedeapsă de 1/3.

CSM scindat

În poziția sa oficială, CSM apreciază că solicitarea Ministerului Justiţiei, de avizare a proiectului de ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codurilor, nu reprezintă o intenţie reală în obţinerea avizului prevăzut de lege, deoarece ministrul Justiţiei a fost personal invitat să participe, în calitate de membru de drept al CSM, la ședința plenului, convocată de urgenţă pentru data de 01.02.2017, pentru analizarea şi dezbaterea solicitării de avizare. CSM consideră că adoptarea proiectului în condiţiile menţionate reprezintă o nesocotire gravă a dispoziţiilor legale în materia avizării şi a punctului de vedere pe care plenul CSM avea abilitarea legală de a-l exprima.

O poziție disidentă a avut judecătoarea Gabriela Baltag, membru în CSM, fostul președinte al AMR, care consideră că Justiția trebuie să stea departe de conflictele politice și să nu fie părtașă la scene de incitare populară pe niște legi pe care mai apoi vor trebui să le aplice. CSM trebuie să înțeleagă și să accepte că nu judecătorii și procurori sunt cei care „redactează politica penală“ și creează legi!

„Politica penală a unui stat nu o redactează magistrații. Puterea judecătorească trebuie să respecte vocația constituțională a celorlalte două puteri, motiv pentru care nu poate interfera în activitatea acestora pentru chestiuni ce reprezintă strict atributul lor. Am speranța că Justiția nu va cădea în capcana întinsă de conflictele politice de moment, de posibile replici pe care și le dau unii sau alții dintre actorii politici. Judecătorii aplică legile, nu le creează. Dacă este bună sau nu o reformă, fie ea și… penală (așa cum ni se solicită să ne pronunțăm explicit zilele acestea), este cine să ne spună.

Dragi colegi, nu permiteți să devină Consiliul o scenă politică! Nu acesta este rolul nostru! Prezența intempestivă a președintelui țării la ședința de astăzi a Consiliului reprezintă o evidentă imixtiune, de netolerat, în activitatea Justiției.“

Un alt membru al CSM, judecătorul Horațius Dumbravă, s-a poziționat în cealaltă tabără. El a declarat la postul de radio RFI că modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală prin ordonanță de urgență va avea efecte extrem de grave pentru societatea românească: „Mie mi se pare că este o sfidare la adresa justiției din România, dacă nu chiar la adresa întregii societăți românești. Din punctul meu de vedere, acest act normativ a fost dat cu dedicație pentru anumite persoane. Ministrul nu înțelege rolul Parchetelor. Parchetul General aplică legea, dar face și politica penală a statului român.“

Sistemul contra Ordonanței

– DNA afirmă că de aceste modificări vor avea de profitat și persoane deja acuzate/trimise în judecată pentru abuz în serviciu. Orice faptă care ar cauza un prejudiciu de sub 200.000 lei nu va mai fi investigată și pedepsită; în cauzele trimise la instanță, procesul penal încetează, iar cauzele aflate în lucru se vor clasa. În perioada 2014-2016 au fost trimise în judecată, pentru infracțiunea de abuz în serviciu, 1.171 persoane fizice și 34 de persoane juridice, iar prejudiciile cauzate prin comiterea faptelor sunt de peste un miliard de euro. În prezent se află în lucru 2.151 dosare având ca obiect infracțiuni de abuz în serviciu.

– Parchetul General avertizează că este imperios necesar să se realizeze punerea în acord a prevederilor Codului penal și a Codului de procedură penală, cu dispozițiile cuprinse în deciziile Curții Constituționale a României, însă, în actuala redactare, proiectul de modificare a celor două Coduri depășește limitele stabilite de către instanța de contencios constituțional.

– UNJR condamnă modul profund netransparent în care Guvernul României a ales să modifice Codurile fără o dezbatere reală și efectivă și prin intermediul unei ordonanțe de urgenţă care nici măcar nu figura pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. UNJR solicită Guvernului României să revină asupra dispozițiilor ce nu au intrat încă în vigoare și să le transmită în Parlament sub forma unui proiect de lege, unde să fie dezbătute în mod real și efectiv.

Pentru ce s-a expus Guvernul

Cătălin Cotorogea, partener SCA Firon Bar-Nir

Urgența și caracterul extraordinar al situației care justifică adoptarea Ordonanței sunt cel puțin discutabile. Dintr-o perspectivă pur tehnică, efectele Ordonanței trebuie analizate prin prisma prevederilor cu caracter de principiu ale Codului penal care se referă la modul de aplicare a legii penale.

În acest context, se pune întrebarea dacă și în ce măsură Ordonanța este o lege penală de dezincriminare sau o lege penală mai favorabilă față de dispozițiile Codurilor.

* Dispozițiile Ordonanței cu caracter mai favorabil sau dezincriminator se referă în totalitate la infracțiuni împotriva justiției sau la infracțiuni de corupție și de serviciu.

* Dispozițiile cu caracter incriminator se referă în totalitate la infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice.

Sintetizând, Ordonanța aduce următoarele modificări dispozițiilor Codului penal privind infracțiunile împotriva justiției, de corupție și de serviciu:

1. Se modifică în mod favorabil prevederile privind infracțiunea de favorizare a făptuitorului, în sensul că impunitatea pentru săvârșirea acestei infracțiuni este extinsă de la membrii de familie și la afinii până la gradul II ai făptuitorului favorizat.
2. Este dezincriminată în mod expres favorizarea făptuitorului săvârșită prin emiterea, aprobarea sau adoptarea de acte normative.
3. Se modifică în mod favorabil prevederile privind infracțiunea de abuz în serviciu, în sensul că:

* constituie infracțiune doar încălcarea unor dispoziții exprese dintr-o lege, ordonanță sau ordonanță de urgență;
* constituie infracțiune doar fapta care cauzează o pagubă mai mare de 200.000 lei sau o vătămare certă, gravă și efectivă a drepturilor și intereselor unei persoane prevăzute și garantate de legile în vigoare;
* pedeapsa cu închisoarea a fost redusă de la maximum 7 ani la maximum 3 ani alternativ cu amenda și a fost eliminată pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a ocupa o funcție publică;
* pedeapsa cu închisoarea pentru abuzul în serviciu prin îngrădirea drepturilor sau crearea unei situații de inferioritate prin discriminare a fost redusă de la maximum 7 ani la maximum 1 an alternativ cu amenda și a fost eliminată pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a ocupa o funcție publică.

4. Este dezincriminat în mod expres abuzul în serviciu săvârșit prin emiterea, aprobarea sau adoptarea de acte normative.

5. Este dezincriminată în mod expres neglijența în serviciu.

6. Se modifică în mod favorabil prevederile privind infracțiunea de conflict de interese, în sensul că este exclusă din sfera punitivă a acestei infracțiuni fapta săvârșită în interesul unei persoane cu care făptuitorul s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură.

Având în vedere principiile de aplicare a legii penale mai sus menționate, de regimul punitiv mai favorabil sau dezincriminarea beneficiază:

* persoanele care au fost deja condamnate care vor fi fie eliberate, în cazul dezincriminării, fie vor beneficia de reducerea pedepsei la maximul prevăzut de noua dispoziție legală mai favorabilă, cu consecințe asupra perioadei necesare a fi petrecută în închisoare până la a beneficia de liberarea condiționată.

* persoanele inculpate a căror judecată este în curs (care fie vor fi achitate, fie vor avea șansa de a fi condamnate cu suspendare față de noul maxim redus al pedepsei închisorii).

Ce ar rezolva Ordonanța

Pentru viitor, modificările aduse de Ordonanță vor exclude o serie de fapte susceptibil a fi săvârșite de funcționarii publici în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu încălcarea unor prevederi legale de nivel secundar. Aceasta ar putea fi o rezolvare pentru problema care s-a resimțit în legătură cu abuzul și neglijența în serviciu, excesiv aplicate, de la nivelul omului de rând până la marii investitori din orice domeniu. Problema a fost cauzată de refuzul funcționarilor responsabili cu emiterea respectivelor documentații de a le semna. Reticența acestora speriați de posibilele interpretări ale actelor lor se manifesta prin refuzul de a emite orice fel de autorizații sau hotărâri ale autorităților administrației publice locale sau centrale, de la banalele autorizații de construire, avize de defrișare, hotărâri de aprobare a documentațiilor de urbanism, sau orice alte astfel de documente în alte arii de business. Această frică a generat un blocaj grav și cu pierderi financiare ușor de imaginat pentru investitori, ale căror proiecte erau întârziate nejustificat, dacă nu chiar îngropate. Din acest motiv, pentru a scăpa de orice posibile acuze, funcționarii publici îi îndemnau pe oamenii de afaceri să dea în judecată instituțiile la care lucrau, pentru ca acestea să fie obligate de instanță să emită respectivele acte. (M.B.)

Demonstranți și presă

Sebastian Bulumac: „Până acum am considerat că la proteste nu se impun scandări împotriva Executivului, la doar o lună de la alegeri. Dar după ticăloşia asta, echivalentă cu o lovitură de stat, acest Guvern trebuie să fie debarcat.“

Radu Hasan: „Eu zic că șobolanii roșii și-au lăsat o portiță deschisă în caz că îi linșăm, nu avea cum să le scape chestia asta cu 10 zile. Le e frică de noi și pe bună dreptate trebuie să le fie frică. Vom fi 100.000 în București și sper că încă pe atâția în țară. România e vie și se va vedea!!!!“

Mircea Ghiță: „Dacă până acum m-am mulțumit să protestez și să comentez pe Facebook, marți la ora 00.00 am ieșit în stradă. Este foarte important ca aceia care înțeleg ce s-a întâmplat să le explice și părinților, bunicilor, prietenilor, votanți PSD sau nu. În momentul de față, un grup de hoți au dat o lege prin care ei și alți hoți se fac scăpați de justiție, legalizând în același timp hoția pe scară largă.“

Lizuca Dumbravă: „Declarăm doliu național? Una dintre cele mai negre zile din istoria României.“

Maria Olteanu: „La stația Dristor care merge spre Piața Victoriei e un puhoi de oameni cum n-am mai văzut. Oamenii sunt rugați încontinuu să permită închiderea ușilor. Sper că mergem toți la protest.“

Lucian Marin: „Generația de aur și PSD sunt singurii care au reușit să ne scoată în stradă în 27 de ani.“

Alice Bancu: „Lași, mizerabili, penali și hoți care dau legi noaptea, pe furiș, ca să-și spele dosarele pline de furturi și de abuzuri. Nenorociților, n-ați prioritiza sănătatea, educația sau apărarea națională! O dată m-am culcat și eu devreme și m-am trezit cu asta. Ne vedem în Piață.“

Arnold Vieriu: „Haideți să furăm. Nu mai mult de 200.000 lei. Tocmai am primit acest drept.“

Oana Geambașu: „Până acum n-aveam niciun gând să cadă Guvernul, chiar dacă sunt o adunătură de slugi conduse de un pușcăriaș ratat. Dar nu-ți bați joc de viitorul copilului meu.“

Lorena: „E strigător la cer ce ni se întâmplă! Fierb, mă consum și mă simt neputincioasă acum. Am fost la vot de fiecare dată. Sunt tânără și e normal să privesc spre civilizație, spre mai bine. Mă doare când mă gândesc la copilul meu de 10 luni și la toți copiii că nu vor trăi liber… Luptăm, luptăm, dreptatea s-o câștigăm!“

Teleisteria

Rareș Bogdan la ora 01.45: „Prăbușiți România, fir-ați ai dracului!“

Final apoteotic de emisiune la Realitatea TV: „Moarte celor care nu iubesc România!“

În emisiunea pe care o modera, prima întrebare a Corinei Drăgotescu a fost: „Cum vi se pare decizia Guvernului? Până la urmă, este un act democratic, nu?“. Apoi, pe burtieră s-a titrat: „Guvernul legitim impus de popor blochează sistemul iohannist“. Corina Drăgotescu a insistat pe normalitatea acțiunii Guvernului din respectiva seară și că era în programul de guvernare al PSD. Au urmat alte burtiere dramatizate: „Toate intrările în Guvern sunt blocate“, „Măsuri de urgență pentru evacuarea miniștrilor din clădirea Guvernului“.

Imediat după adunarea primilor demonstranți în Piața Victoriei, Antena 3 a titrat: „Tehnocrații au ieșit în stradă“. De aceeași părere a fost și Mugur Ciuvică, prezent la emisiunea „Sinteza zilei“, care a afirmat că cea mai mare parte a celor prezenți în stradă erau toți tehnocrații dați afară de prin ministere.

Ziariști pro-manifestație

România sub dictatura unui grup infracțional organizat

Ioana Ene Dogioiu – Ziare.com: România este condusă de un grup infracțional organizat (GIO). Și nu e o metaforă.

Dovada că exact așa stăm este chiar ordonanța de modificare a Codurilor penal și de procedură penală, adoptată hoțește, la ceas de seară, fără să fi fost trecută pe ordinea de zi, fără a avea avizul CSM și conținând chiar exonerarea de vină a făptuitorului. Scopul acestei adevărate lovituri mafiote nu este doar scăparea hoților deja prinși, ci și securizarea hoțiilor viitoare, fie că sunt comise cu contractul sau cu actul normativ.

Acest act normativ ticălos este cu mult mai grav decât o amnistie. Amnistia ar fi operat numai pentru fapte deja comise. Și, desigur, acesta este primul teribil efect al ordonanței: mii de dosare de abuz în serviciu și conflict de interese vor fi anulate. Sigur că principalul beneficiar este însuși dl Dragnea. La fel de grav este că și pentru viitor se da liber la furat.

România – o țară în picaj de pe harta Europei

Dan Tăpălagă – HotNews: Am văzut ceva derută în public după reacțiile instituționale de azi. Ce se mai poate face, mai are sens să protestăm? Da, este vitală de acum mobilizarea totală. Cei plecați în afara țării să-și sune rudele din țară și să le explice că România este de acum o țară în cădere liberă. Nu pe buza prăpastiei, ci în picaj de pe harta Europei. Cei din țară să-și convingă prietenii, cunoscuții și colegii de birou care încă mai dorm că Dragnea și PSD le-a furat azi-noapte totul: banii, demnitatea, viitorul, speranța.

Ziariști contra-manifestație

Propaganda otrăvită a furat startul!

Șerban Cionoff – Jurnalul.ro: Îmi este foarte greu să anticipez cum vor evolua tensiunile și protestele pe care le-au provocat actele normative pe care le-a elaborat și le-a supus dezbaterii publice Ministerul Justiției și pe care, după parcurgerea etapelor procedurale, Guvernul le-a adoptat în ședința de ieri.

Doresc însă din tot sufletul (și sunt convins că orice om de bună-credință, de la noi sau de pe alte meridiane, dorește asta) ca tensiunile să nu escaladeze în mod periculos, iar înțelepciunea și responsabilitatea să aibă câștig de cauză.

În ceea mă privește, încerc să depășesc stadiul reacțiilor emoționale, adică să am o perspectivă, pe cât posibil, realistă și detașată de evenimente. Prima constatare este aceea că, până la izbucnirea manifestațiilor de stradă, în primul rând, a reacțiilor total incorecte ale președintelui Klaus Iohannis, atât Ministerul Justiției, cât și Guvernul au avut o poziție mai degrabă reactivă, defensivă, de răspuns la atacuri, și nu una precumpănitor proactivă, ofensivă.

Desigur, împărtășesc și susțin cele afirmate, argumentat și convingător, astăzi, la Parlament, de către ministrul Justiției, Florin Iordache, dar sunt încredințat că era mult mai bine dacă toate aceste adevăruri erau comunicate într-un asemenea mod încă de când s-a început promovarea proiectelor.

Să vină Nuland!

Octavian Ştireanu – Azi: Evenimentele din ultimele 24 de ore impun adoptarea oricăror măsuri apte să restabilească ordinea în ţară, ca şi apelarea la personalităţi cu experienţă în deblocarea unor asemenea situaţii. Neîndoielnic, este cazul să vină dna Victoria Nuland! Chiar dacă a fost dată afară de la Departamentul de Stat, expertiza ei în a face praf democraţia, la Kiev, ca şi la Bucureşti, poate fi de mare folos în aceste momente. Guvernul a trecut examenul demnităţii. Pisica procurorilor trebuia ruptă odată şi-odată. Într-o lume în care nimeni nu citeşte nimic, dar toţi protestează ca la meci, adevărul îşi face cale cu mare greutate. Propaganda este organizată impecabil. Toată lauda pentru modul în care funcţionează mecanismele de manipulare: viteza de mobilizare a fost uimitoare, mesajele pregătite din vreme, pancartele actualizate, sloganurile de galerie fotbalistică alcătuite „meseriaş“. Dar şi ignoranţa – totală! Nimeni nu citeşte nimic.

Altă întrebare de la Bălți

Iosif Boda, analist politic: „Aceste două părți adverse ale societății noastre, președintele și PSD, au greșit de la bun început. S-a pornit din start pe ideea „care pe care“. Iohannis dorea să dărâme guvernul Ponta, Ponta, la rândul lui, se credea Dumnezeul României. S-a ajuns la cea mai mare greșeală din România postdecembristă – acest guvern inodor, incolor, insipid Cioloș, care nu avea date să fie prim-ministru. Era mai bun de popă sau să țină cădelnița. El dorea să stea cu un picior în Munții Apuseni, de unde e, cu celălalt în Munții Dobrogei și cu părțile moi în Dunăre. Nu prea se poate așa. După instaurarea acestui guvern, a reușit Iohannis să decapiteze definitiv PNL. I-a îndepărtat și pe cei de la ALDE, or, dacă ar fi fost un om de stat cu vână politică, nu trebuia să-i îndepărteze, ci să-i adune pe toți acești liberali în jurul său. Însă s-a ajuns în situația că niciun politician sau analist politic de pe lumea asta nu mai poate spune ce se întâmplă. Dragnea a ținut să aibă miniștri necunoscuți. Unica excepție este Meleșcanu, la Externe, care este și un profesionist mai bun decât ceilalți. Pe acest domn Iordache de la Justiție eu l-aș numi ministrul «Altă întrebare de la Bălți», pentru că și-a dat doctoratul la o universitate din Bălți, Republica Moldova. Nu este în stare să vorbească independent, să se manifeste independent, dacă-i iei telefonul, de exemplu. Aș vrea să atrag atenția asupra faptului că în toată țara iese atâta lume în stradă în aceste condiții nefavorabile, în frig. Așa că nu cred că, dacă se va continua în același mod cu protestele, Guvernul va putea să reziste pe actualele poziții. Va trebui să revină asupra hotărârilor sale. Amândouă părțile sunt vinovate. Nu e normal că ordonanța s-a adoptat așa cum s-a adoptat și s-a publicat în câteva ore. Dar nu e normal nici ce face Iohannis, care nu trebuia să meargă la manifestații de protest. Din păcate, România pare a fi în situația Meșterului Manole: ce construim ziua, se dărâmă noaptea. Și nu am găsit încă acea Ană pe care s-o zidim.“

Politicieni

Cătălin Predoiu: Un joc al forțelor străine

„Prin ceea ce s-a întâmplat ieri seară la Guvern, s-au pus în pericol pe termen lung interesele geostrategice ale României. Guvernul a făcut, deliberat sau nu, asta trebuie să afle oamenii legii, un joc al forțelor străine care vor să destabilizeze România, au făcut pe față jocul celor care nu vor democrație, nu vor lege, nu vor euroatlantism în România. (…) Aceste ordonanțe nu au apărut din spuma mării, din neant. Cineva le-a scris, cineva le-a lucrat, există martori, există computere, cred că trebuie să aflăm cu toții în ce împrejurări au fost gândite, discutate, concepute, ascunse, promovate, fără ca Parlamentul să știe, fără ca opinia publică să știe. În opinia mea, tot acest complex de fapte îmbracă forme penale care trebuie anchetate de urgență, pentru că nu se poate ca printr-o infracțiune să ajungi la legiferare în această țară.“

Nicușor Dan: Iordache este un nimeni

„Miza este să oprim acest text. Miza în acest moment nu este să își dea demisia domnul Iordache. Domnul Iordache este un nimeni. Sau (să își dea demisia – n.r.) domnul Grindeanu. Domnul Grindeanu este un nimeni. Miza este să se oprească acest normativ, care pune în paranteze tot ce a însemnat sistem de justiție în România. (…) Semnăm împreună cu PNL moțiunea de cenzură. La fel, dacă prin gestul nostru putem să forțăm alegeri anticipate, nu avem o problemă să ne dăm demisia cu toții, însă trebuie să cântărim foarte bine dacă mai există rușine în această majoritate.“

Dacian Cioloș: O sfidare incalificabilă

„Deciziile Guvernului Grindeanu, cu sprijinul majorității PSD – ALDE, de modificare a Codului penal în folosul unor oameni politici cercetați pentru corupție arată un dispreț îngrozitor la adresa tuturor cetățenilor corecți și cinstiți din România. Ce s-a petrecut în această seară este o sfidare incalificabilă la adresa Justiției și a statului de drept, care duce România înapoi în timpuri pe care le credeam apuse. Costul pe care îl va plăti România și pe care îl vom plăti fiecare dintre noi este incalculabil. Legitimitatea votului nu dă dreptul niciunui guvern să se poarte discreționar cu românii, să legifereze pe ascuns chestiuni atât de sensibile cum sunt cele care privesc Justiția.“

Klaus Iohannis: Bătaie de joc

„Este inadmisibil, o bătaie de joc ca Guvernul să adopte noaptea, fără avizul CSM, fără să fie inclusă pe ordinea de zi, o documentație, o ordonanță de urgență într-un domeniu atât de sensibil cum este Codul penal și Codul de procedură penală. Această chestiune nu este tolerabilă.“

Raluca Turcan: Un guvern iresponsabil

„Ca hoții, noaptea, l-au albit pe Liviu Dragnea. România se află într-un moment de cotitură. La 10 ani de la aderarea la UE și aproape 100 de ani de la Marea Unire, un partid câștigă alegerile și guvernează, fără pic de rușine, pentru hoți. Întregul Guvern PSD – ALDE trebuie să demisioneze. Acest Guvern trebuie să plătească pentru faptele săvârșite și ar trebui să intrăm în alegeri anticipate. Dacă Guvernul nu va demisiona, PNL depune astăzi moțiune de cenzură. Fac un apel de asemenea către toți parlamentarii de bună-credință să voteze moțiunea împotriva Guvernului PSD – ALDE. Acest Guvern iresponsabil trebuie să plătească.“

Șerban Nicolae: Jandarmii procedează corect

„Nu numărul contează. Un om dacă protestează, eu îi respect dreptul. Au ieşit oameni mult mai mulţi, spre exemplu, în ianuarie 2012 şi nu s-a întâmplat nimic, ci doar sub presiunea străzii, la un moment dat, Boc a acceptat să-şi dea demisia, dar să rămână tot un guvern de-al lor. În 2012 au ieşit foarte mulţi oameni în stradă, multe zile la rând, bătuţi de jandarmi, agresaţi de jandarmi. De data asta nu s-a întâmplat, din fericire, Jandarmeria procedează corect. Dacă sunt mulţi sau puţini, asta mă interesează mult mai puţin. Din punctul meu de vedere, nu numărul ar trebui să determine voinţa românilor. Domnul Iohannis ne spune că români sunt doar cei din stradă.“

Întrebat dacă OUG a fost dată cu dedicație, Şerban Nicolae a spus: „Asta este o speculaţie. Nu există. Ce e aia, cu dedicaţie? În primul rând, că ea, dacă se aplică şi dacă va rămâne în forma actuală în aprobarea Parlamentului, nu va face distincţie. Se va aplica şi celor care vor comite fapte foarte grave.“

Călin Popescu Tăriceanu: Parlamentul, singurul loc de dezbatere

„Cred că nu poate să pună nimeni sub semnul întrebării ceea ce Guvernul poate legal să facă. Procedura adoptată de Guvern respectă procedura legală. Ceea ce pot să vă spun este că continui să cred și să afirm cu putere că singurul loc de dezbatere e Parlamentul. Parlamentul are reprezentativitate. Această consultare pe care am anunțat că o fac cu Consiliul e absolut normală. Doresc să subliniez că respect separarea puterilor în stat. (…) Cred că în ultima perioadă o serie de instituții, CSM – de pildă –, au devenit din ce în ce mai politice. Eu cred că ar trebui să se țină departe de politică. CSM, ca garant al Justiției, nu are rolul să fie actor în dezbaterea politică.“

Maia Sandu, președintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Republica Moldova:

„România a fost și mai rămâne un model de democrație, de combatere a corupției și de respectare a statului de drept. Ne păstrăm încrederea că românii demni, cu caracter și luciditate, partidele responsabile şi societatea civilă nu vor permite deraparea de la democrație și valorile europene.

Considerăm că este grav şi dezamăgitor pentru cetăţenii oneşti ca cei care comit fărădelegi să fie scutiți de pedeapsă, ca delincvenţii să primească indulgenţe pe criterii politice, dar și mai grav este când un sistem anticorupție construit cu migală şi sacrificii timp de 10 ani riscă să fie distrus într-o singură noapte. Noi, cei din Republica Moldova, am sperat să preluăm modelele de combatere a corupţiei care au avut succes în România. Din păcate, observăm că se produce un efect invers: cei din România preiau modelele moldoveneşti de acoperire a fraudelor împotriva cetăţenilor şi de protejare a corupţilor şi hoţilor.“

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.