”Pace”, un termen de evitat în vocabularul politic

Generalul Petr Pavel, favoritul alegerilor prezidențiale din Cehia

Primul tur al alegerilor prezidențiale din Cehia a fost câștigat de generalul Petr Pavel, fost șef al Marelui Stat Major al Armatei și fost șef al Comitetului Militar NATO. Generalul Pavel îl va înfrunta în al doilea tur al prezidențialelor pe fostul premier Andrej Babis. Deși diferența în primul tur a fost de sub un procent, generalul Pavel este marele favorit – cel mai probabil, îi vor reveni cele peste 13 procente obținute de candidata Denuse Nerudova, favorita societății civile.

Interesant este că, în timpul primei legislaturi de după 1989 din care nu mai face parte Partidul Comunist din Cehia, alegerile prezidențiale aduc în turul decisiv doi candidați ce au avut legături puternice cu fostul regim. Andrej Babis este fiul unui diplomat comunist, a lucrat în comerțul exterior și este suspectat de colaborare cu poliția politică a regimului comunist. De cealaltă parte, generalul Pavel a fost membru al Partidului Comunist, a spus că în familia sa era considerat un lucru normal să fii membru de partid, iar în școala militară a urmat cursuri de specializare în informații, fiind suspectat că a fost selectat pentru a deveni și el colaborator al aceleiași poliții politice. După căderea comunismului, Andrej Babis și-a construit un mare conglomerat în domeniul agricol, pornind de la întreprinderea comunistă pe care a reprezentat-o în străinătate. De cealaltă parte, generalul Petr Pavel a urmat cursuri în SUA și la King’s College în Marea Britanie și a făcut cariera în NATO.

Alegerile prezidențiale din Cehia atrag atenția și prin faptul că pacea a devenit o noțiune foarte controversată. Generalul Pavel este unul dintre cei mai aprigi susținători ai cauzei ucrainene, în timp ce fostul premier Babis a împânzit Cehia cu panouri si fluturași anti-război, adoptând mult din retorica premierului ungar Viktor Orban. ”Sunt un diplomat, nu un soldat. Nu voi trage Cehia într-un razboi”, stă scris pe panourile lui Babis, care sugerează că generalul Pavel este un ațâțător la conflict militar.

Andrej Babis nu a pus niciodată sub semnul întrebării cauza ucraineană, însă face parte din tabăra liderilor central-europeni care atribuie Vestului cel puțin o parte din responsabilitatea pentru războiul din Ucraina. De partea cealaltă se află politicienii care aruncă întreaga vină asupra Rusiei lui Vladimir Putin. Babis sau Orban au adoptat o strategie care face din dorința lor de neutralitate un de act de revoltă împotriva elitei de la Bruxelles. Ei sunt considerați „populiști” și ”pro-Putin”.

Politicieni precum ”independentul” general Petr Pavel sunt considerați ”democrați” și ”liberali”. Dacă privim la campania prezidențială din Cehia, ”liberalism” înseamnă acum respingerea oricăror apeluri la pace și a considera că asemenea demersuri sunt iraționale, prostești și chiar periculoase.

”Din punct de vedere pur pragmatic, în momentul în care războiul se va termina, armata ucraineană va fi cea mai experimentată din lume. Pacea pe termen lung este o iluzie”, sună una dintre declarațiile generalului Petr Pavel. Și nu este singura sa afirmație controversata. Generalul ceh i-a catalogat drept ”extremiști” pe cei care se opun apartenenței Cehiei al UE și NATO (în special cei din Partidul Libertate și Democrație Directă, al patrulea partid ca număr de deputați și potențial susținător al lui Andrej Babis). Poate cea mai controversată declarație a lui Petr Pavel a fost aceea că va refuza să numească în guvernul Cehiei membri ai partidelor eurosceptice și anti-NATO, chiar dacă aceste partide fac parte dintr-o coaliție ce are majoritatea în parlament. Nu puține publicații din Cehia au atras atenția că, atât timp cât Petr Pavel spune că va exclude, în calitate de președinte, un partid parlamentar de la formarea guvernului, chiar dacă acel partid a obținut votul populației pe cale democratică, atunci generalul are o viziune autoritară despre funcția prezidențială.  Nici măcar actualul președinte Milos Zeman, considerat un vulpoi comunist, nu a mers până într-acolo încât să arunce anatema asupra unor întregi partide când a venit vorba de numiri în posturi ministeriale. Zeman a invocat chestiuni ținând de experiența și trecutul candidaților pentru a-și promova interesele și a contorsiona constituția, ferindu-se de generalizări periculoase.

În toiul dezbaterilor electorale din Cehia, guvernul Ungariei a publicat rezultatele unei ”consultări populare” privind sancțiunile impuse Rusiei și războiul din Ucraina. Circa 97% dintre respondenți (undeva la 1.400.000 de cetățeni) sunt împotriva sancțiunilor și doresc ajungerea cât mai rapida la pace în Ucraina, pe calea diplomației. Instituțiile de la Bruxelles au anunțat repede că nu vor ține deloc seama de consultarea populară din Ungaria, câtă vreme liderii țărilor UE au fost de acord cu regimul de sancțiuni. Poate și pentru că ”consultarea populară” este mult sub standardele democratice ale UE, care presupun consultarea ONG-urilor și a corporațiilor, nu a cetățenilor.

Campania prezidențiala din Cehia și strategia premierului Ungariei arată că pacea a ajuns un termen controversat în vocabularul politic, cel puțin în Europa Centrala, iar asta începe să se reflecte și la nivelul decizional din UE. Cât privește țara noastră, una dintre țările care păzește „Flancul Estic”, putem spune că asemenea dezbateri nu vor avea loc. Pe lângă comparațiile eronate care subliniază cum PIB-ul României l-a depășit pe cel al Cehiei și Ungariei –  dar la o populație dublă -, putem spune că Romania a reușit cu brio să pășească în lumea post-democratică, acolo unde consultarea populară, dezbaterile, deliberările sunt date uitării. Mici conclavuri ONG-istice și vizite discrete ale șefilor de corporații încep să țină loc de alegeri, de proces legislativ și decizional laolaltă.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 19

14 Comentarii

  1. Un articol f. interesant. Nu avem multe info. referitoare la Cehia si Slovacia. Calin ne mai dumireste. Finalul articolului este foarte corect !

  2. Ce pace să faci cu rușii? Toți oamenii normali la cap se tem de război, dar cu rușii nici o pace nu ține mult. Ei trebuie aduși cu forța în secolul XXI. Cum dracu să pui niște sălbatici bătuți în cap la masa stăpânilor.Daca ei își conduc propria țară prin teroare ce poți aștepta bun?

  3. „____________ în momentul în care războiul se va termina, armata ucraineană va fi cea mai experimentată din lume. Pacea pe termen lung este o iluzie”_________ Armata Ucrainiana______________. Cand esti cetatean al acelei tari, aflat sub incidenta Legii Martiale de mai bine de 334 de zile?_____________________ Exercitiile NATO, ce se desfasoara, inclusiv, in Ramania sunt puse la indoiala?______________ Sau mai rau: sunt puse sub semnul intrebarii? Sunt circ pentru prosti? Atat de jalnic se nareaza, inclusiv in Cehia?

  4. Când se va termina razboiul, nu va mai exista nicio armata urkkană.
    Rușii au rachete hipersonice și torpile Poseidon. Doar imbecilii cred că n-au să le folosească la nevoie. Dacă-i întrebi pe imbecili pe ce se bazează, ridică din umeri…?

  5. Dar nu cehilor le-a placut sa intre printre primii in NATO ca sa nu mai fie calcati de rusnaci in picioare ca in 1968,si in UE,ca sa faca comertz fara taxe vamale prin toata Europa si sa umble cehii liberi peste tot ca sa o duca mai bine,sau cum? Din cauza de NATO si UE au acum deja un pib cum nu au visat,un pib aproape dublu fatza de romani si tot nu le convine? Acum jumate dintre ei o dau cotita ca mor de frica razboiului? Pai daca vine invadatorul peste tine esti nevoit sa mergi la razboi ca nimeni nu isi pune numai el oasele la bataie ca sa-ti apere tie basanaul si tu sa stai acasa ca sa vezi razboiul la TV.Dupa ce ai avut drepturi si bunastare trebuie sa stii ca ai si obligatii fata de tzara ta ca altfel nu exista nicaieri in lume paradis pentru fricosi atunci cand niste talhari ies la jefuit si ucis oameni nevinovati.Iar invadatorii navalesc si ei doar acolo unde stiu satul fara dulai si plin de fatalai fricosi.Plus ca la razboi nu exista vot si democratie,asa cum nu exista nici la invadatori.

  6. Elena Popa – Am impresia ca dumneata esti masochista ,pt. ca prea mult vrei ca sa fi injurata de toti .

  7. Multi romani care muncesc cu adevarat sunt contra UE si contra NATO….si multe loaze puturoase, militieni si securisti sunt fani devotati NATO….In mare, prostii si imbecilii sunt pro NATO…
    .Prostii nu stiu ca UE a furat din Romania in 25 ani mai mult decat au furat Otomanii si Rusii in 500 de ani.
    Cat priveste NATO, Romania este calarita de NATO de o mie de ori mai mult decat a fost de URSS……URSS venise cu planul Valev. Noi romanii specialisti am facut pipi pe el, am facut Electronica in Romania, inclusiv CIP uri, cum am vrut…Acum daca de la UE vine un Valev, toti specialistii romani fac pipi pe ei, se supun orbeste.
    Prostii, in general, NU s – au prins ca americanii bogati NU consuma Coca Cola, …Coca Cola beau cocalarii americani.

    t

  8. @Elena Popa. Aveti o postare de milioane, cum se zice.
    Cine sta la „masa stapanilor” asa cum spuneti Dvoastra ? De exemplu Romania la ce masa sta ? Sau poate ca nu mananca deloc…
    Exista si o „masa a saracilor” ? Cine decide cine/ce mananca si la ce masa sta ?
    Sunt nerabdator sa ne lamuriti cu cele de mai sus.

  9. Deci in Cehia se pregateste o dictatura militara, posibil si in Romania sa ne trezim cu gen Ciuca pe post de presedinte…ce ne spune noua asta? Ca UEul vrea razboi cu Rusia. Trebuie sa intelegem ca pacea se va obtine numai in momentul in care se vor schimba conducerile atat in America cat si in UE in tarile care conteaza. Actualele conduceri ale tarilor NATO vor razboi si nu vor renunta nici in ruptul capului indiferent de costul uman si financiar.

  10. @ di par cu dujmanu
    Cand ajungi voluntar pe linia frontului in ucraina sa nu uiti sa ne trimiti si poze.
    Doar tu nu esti vrun sek din aia care la pensii speciale inainte – la razboi inapoi.
    Nu-i asa mandrete p(r)ostaca?
    Puup!
    PS
    Sa nu uiti sa-l iei si pe ghita, ca tare mai guita …
    Si el tot viteaz de tastatura.

  11. Pui? Aduci? Pai ce rusii sunt romani,sa.i pui? Nu,nu,ei SE pun unde cred ca au forta sa se puna ..ei stiu unde pot si csnd pot. In henersl.Mai dau si chix,nu sunt prea bini la fine tuning.

  12. Pui? Aduci? Pai ce rusii sunt romani,sa.i pui? Nu,nu,ei SE pun unde cred ca au forta sa se puna ..ei stiu unde pot si cand pot. In genersl.Mai dau si chix,nu sunt prea bini la fine tuning.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.