Pactul prin care SUA vrea să contracareze influenţa Chinei

Papua Noua Guinee va semna luni cu SUA un pact de securitate ce le va oferi forţelor americane acces la porturile şi aeroporturile acestei ţări din Pacific, unde Washingtonul caută să contracareze influenţa Chinei, informează AFP.

Secretarul de stat american Antony Blinken este în vizită în Papua Noua Guinee pentru o reuniune a Forumului SUA-Insulele din Pacific care începe luni în Port Moresby.

În cadrul acestei reuniuni, Blinken va semna un acord de cooperare în domeniul apărării şi supravegherii maritime, ce va permite trupelor americane să aibă acces la porturile şi aeroporturile acestei ţări.

Acest acord va permite „îmbunătăţirea cooperării în materie de securitate şi întărirea relaţiilor bilaterale (…), precum şi creşterea stabilităţii şi securităţii în regiune”, a subliniat Departamentul de Stat american.

De asemenea, el va oferi SUA acces în apele Papua – Noua Guinee, în apropiere de rutele maritime spre Australia şi Japonia, în schimbul unui acces la sateliţii de supraveghere americani, a explicat joi prim-ministrul acestei ţări din Pacific, James Marape.

Chiar dacă acest pact este prezentat drept un acord menit să protejeze frontierele ţării, ambiţiile Chinei în Pacific sunt un motiv-cheie în angajamentul american în această regiune, subliniază experţii.

„Chiar dacă China nu este menţionată nicăieri în document, ea se află de fapt la baza aprofundării relaţiilor dintre SUA şi Papua Noua Guinee”, afirmă Gordon Peake, de la Institutul SUA pentru Pace.

Cu toate acestea, Marape a precizat că acest acord nu va împiedica ţara sa să încheie acorduri similare cu alte ţări, inclusiv cu China.

Joe Biden, al cărui unchi a murit în Papua Noua Guinee în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, trebuia iniţial să devină luni primul preşedinte american care se va fi deplasat în această ţară din Pacificul de Sud, însă el şi-a anulat deplasarea din cauza negocierilor asupra datoriei publice a SUA şi a fost înlocuit de Blinken.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

12 Comentarii

  1. Ameruca isi cara in apropierea Chinei materiale necesare inceperii razboiului cu China. Deja razboiul a inceput.

  2. Mai pun Li?icii DemonRați RăZboiNici de o bază militară, că aveau MULT PREA PUȚINE…?

  3. Mare branza. Oricum Papua Noua Guinee face parte din Commonwealth, adica aliata natural cu Marea Britanie. Acest acord nu aduce nimic nou, iar afirmatia ca poate incheia astfel de acorduri si cu alte tari este ca o flegma pe acordul proaspat incheiat.

  4. Asia, Africa, America Centrala si de Sud sunt prioritatile Chinei. USA nu face decat sa ameninte iluzionandu-se ca frica si coruptia sunt singurele instrumente in politica externa.
    USA se izoleaza asa cum o facea URSS in epoca de trista amintire, mintind si manipuland populatia naucita de haosul mondial.
    A reusit China sa impace Iranul cu KSA si sa-l readuca pe Bashar al Asad in lumea araba. Aceste actiuni fiind evident impotriva cursului politic din Orientul Mijlociu unde USA mentinea nuclee de conflicte ce necesitau prezenta si protectia militara a acestora.
    Diferentele dintre politicile externe ale celor doua mari puteri sunt evident in favoarea Chinei.
    Nu te poti dezvolta fara sa-nveti din experientele altora. China asta face, noi nu.

  5. Iar începe America să lupte în Pacific prin Papua, Guadalcanal, Guam, Peleliu, Iwo Jima? Cum contracarează așa influența mondială economică în creștere a Chinei? Cred că Biden s-a senilizat de tot!

  6. Yankei, stati acasa, ca nu va mai rabda pamantul! Doar de trupe, nave, avioane si arme vorbiti!! Cu toate piedice voastre, China merge inainte, aici este bazinul ei natural!!

  7. Daca isi facea China baze militare in Cuba???…cum erea. Nu are nevoie. Le da bomboane in cap la evvreii americani din spatiu cosmic.

  8. Ba da e vreun loc pe acest pamant pe unde sa nu mai fie arme, armata si stapanire ameriolaca ,anglosaxona? Astia chiar nu s-au saturat de jecmanit,invrajbit si furat popoare?

  9. Pax Americana in actiune.Daca China semna cu Papua,”suveranitatea” USA era in pericol.Dar asa,totul e normal,chinezii nu au nici un drept sa se simta vizati.

  10. Interesant de citit despre Papua – Noua Guinee. Tara asta nu stie nici cati locuitori are. Cel mai recent recensamant a fost efectuat din satelit si s-a stabilit ca numarul locuitorilor ar fi aproape dublu fata de ce se stia pana acum. Datorita faptului ca suprafata uscatului si al apelor teritoriale aferente care formeaza zona economica exclusiva depaseste 2,4 milioane kilometri patrati si statul are doar cateva ambarcatiuni si avioane, controlul si supravegerea se poate face doar prin sateliti. Asta explica acordul pentru accesul dorit la satelitii americani.

  11. Vestea ca papuasii (pardon, era sa scriu papanasii !) se vor alatura amerlocilor i-a adus in pragul disperarii pe Putin si pe chinez ! Putin, cel putin, s-a sinucis pentru a zecea oara in ultimele citeva luni, de data asta impuscindu-se cu cutitu’ ! Iar antropofagii din Papua probabil ca au pregatit pentru ricani, pe aeroport, un mare banner : „Bine ati venit, minca-v-as !”

  12. Din cate stiu e dominionul INDIEI … papua …
    USA pierde PAKISTAN-ul
    dupa ce-a pierdut, pre-anuntat: SUDANUL (rusii incep in tomana constructia unei BAZE MILITAR-NAVALE !)
    PS: Apropeaux … 🙁 voua cine va da informatii ? Nici macra rasuflate nu-s = sunt de-a dreptul FALSE 🙁 !
    SHALOM !
    [Apropo la … OCEANIA … e INDIA pro-Russia ?]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.