Paguba se mută în buzunarul consumatorului

Până la sfârşitul anului trecut, pentru orice firmă care lucra cu ambalaje, existau trei variante pentru a îşi îndeplini atribuţiile legale privind reciclarea, conform b1TV. Fie o făcea pe cont propriu, dar costurile erau uriaşe, iar reglementările drastice, aşa că mai nimeni nu se putea înhăma la această alternativă, fie plătea Ministerului Mediului o taxă de 2 lei pe kilogram, fie se adresa uneia dintre cele zece “Organizaţii de Transfer de Responsabilitate” (OTR), toate avizate de Ministerul Mediului, şi plătea către acestea suma de 0,65 de lei pe kilogram.

Evident, aceasta din urmă a fost soluţia aleasă de orice producător corect. Producător care, în urma unor decizii controversate ale autorităţilor, a devenit peste noapte bun de plată pentru scandalul uriaş din domeniul reciclării care a explodat în România.

Modificări legislative pe şest în Parlament, în favoarea marilor multinaţionale din România

Dintre cele zece Organizaţii de Transfer de Responsabilitate (OTR), cea mai mare este firma “Eco-Rom Ambalaje”. O firmă care a fost înfiinţată de mai multe multinaţionale de top, fiind avizată de Ministerul Mediului. Membrii fondatori ai Eco-Rom Ambalaje sunt Argus, Ball Packaging Europe, Chipita Romania, Coca-Cola HBC Romania, Heineken, Mars Romania, Munplast, Pepsi Americas, Romaqua Group Borsec, Tetrapak, Unilever, Titan (Sursa) Firma deţine aproximativ 70% din piaţa “de transfer de responsabilitate”. Numai că, după cum se va vedea, în urma unui scandal declanşat în toamna acestui an, toată “responsabilitatea” a fost mutată discret în curtea micilor firme româneşti.

Decisiv pentru actualul scandal a fost controlul demarat de Admi­nistraţia Fondului pentru Mediu (AFM) către toate cele zece OTR-uri pe finalul mandatului Guvernului Ponta. Bănuind că în urma controlului vor fi aplicate amenzi foarte mari, firmele implicate au început o operaţiune de lobby în Parlament. În urma acesteia, în octombrie a fost depusă şi în noiembrie votată pe repede înainte “Legea nr. 249/2015”, care modifică peste noapte reglementările în vigoare, mutând integral „responsabilitatea materială a OTR-urilor” în curtea firmelor care au încheiat contracte cu acestea.

Mai exact: o firmă care a încheiat un contract cu un OTR pentru recilarea ambalajelor, este bună de plată dacă acest OTR, denumit, culmea! “Organizaţie de Transfer de Responsabilitate”, nu şi-a îndeplinit sarcinile din contract. În consecinţă, în urma acestei modificări cu iz penal, mii de firme s-au trezit bune de plată pentru lipsa reciclării din ultimele două luni ale anului trecut. Mai mult, acestea plătesc şi penalităţile aferente, suma estimată fiind de zeci de milioane de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.